Bratislava v pohybe predstaví špičky svetového tanečného divadla.

Už o týždeň 10. októbra odštartuje medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe svoj osemnásty ročník, ktorý je zameraný na tanečné divadlo a predstaví výnimočné svetové súbory.

Pozvanie do Bratislavy po druhýkrát prijala slávna skupina radikálneho choreografa Wima Vandekeybusa, Ultima Vez. V hlavnom programe vystúpia umelci z Belgicka, Českej republiky, Izraela, Maďarska, Nórska, Španielska a Slovenska. 

Festival bude prebiehať počas troch víkendov od 10. do 26. októbra 2014 v priestoroch Slovenského národného divadla, Mestského divadla POH, Divadla elledanse a v priestore A4.

Festival otvorí predstavenie Baletu Slovenského národného divadla The Tempest na motívy hry Williama Shakespeara, v choreografii oceňovaných slovenských súčasných tanečníkov Jara Viňarského, Stanislavy Vlčekovej a Andreja Petroviča. Tri pôvodné diela, tri výpovede zhmotnené do pohybu. Ľudské telo ako prastará látka, z ktorej sa rodia nové príbehy. Slová v tomto príbehu nie sú dôležité – iba telo a jeho čisto fyzická reč.

Festival bude vo svojom hlavnom programe ďalej pokračovať hlavne vystúpeniami zahraničných súborov.

11.10. Molnár-Dányi-Vadas / Maďarskí tanečníci Viktória Dányi, Csaba Molnár, Zsófia Tamara Vadas a experimentálni hudobníci Áron Porteleki a Ádám Czitrom hovoria v predstavení Skin Me o svojich vzťahoch, láskach, aférach a aby sa k nim dostali bližšie mapujú ich, obnažujú a rozbíjajú. Scény vybudované na tanci a živej hudbe sa približujú k našim životom, sú hravé a odhaľujúce lásku.

Scény utkané z tanca a živej hudby v meniacom sa priestore umelci pretvoria do scény z našich životov, ktorá dostáva nový význam vždy, keď sa transformuje. Tanec i hudba oscilujú medzi nespútanými fyzickými a emocionálnymi extrémami, niekedy sa zapaľujúc, niekedy sa hasiac navzájom.

Choreografia: Csaba Molnár, Viktória Dányi & Tamara Zsófia Vadas

12.10. Niv Sheinfeld & Oren Laor / Duet izraelských choreografov a interpretov Niva Sheinfelda a Orena Laoryho Two Room Apartment používa jednoduchý jazyk tanca a minimalistickú estetiku.

Two Room Apartment je duet, odzrkadľujúci vzťah Sheinfelda a Laora ako partnerov v živote i spolutvorcov. Dielo je osobné i politické, skúma hranice v rozličných kontextoch: fyzické hranice ako hranice medzi dvoma teritóriami či miestnosťami, ale aj nehmotné hranice, ako tie medzi životom a umením, či hranice, ktoré si pre seba stanovuje jednotlivec. Dielo je tiež súčasnou a novou interpretáciou pôvodnej choreografie, ktorú vytvorili Liat Dror a Nir Ben Gal, a ktoré malo premiéru v roku 1987 v Tel Avive. Tá sa pokladá za míľnik vo vývoji samostatnej izraelskej choreografie a získala ohromný medzinárodný ohlas: svojho času zvíťazila v niekoľkých súťažiach, okrem iných v Bagnolet Competition for Choreography.

Izraelskí kritici si choreografiu zvolili za najlepšie predstavenie roku 2013.

Choreografia: Niv Sheinfeld & Oren Laor

https://www.nivoren.com/index.php?dir=site&page=videos&op=category&language=eng

17.10. Ultima Vez / Vandekeybus charakterizuje Booty Looting ako „predstavenie o kradnutí toho, čo už bolo ukradnuté.“ Titul inscenácie poukazuje na dvojakú formu akéhosi rabovania. Postavy na javisku reflektujú to, čo sa odohralo už veľmi dávno, využívajú svoju pamäť a „kradnú si“ navzájom spomienky. Znovu oživujú veci minulé, ale zároveň ich menia a mystifikujú. V predstavení booty Looting Wim Vandekeybus vytvoril choreografiu pre šiestich tanečníkov, hudobníka a fotografa. Hudba, pohyb, hovorené slovo a fotografia sú rovnocenné a každé médium niečo pridáva alebo vymazáva. Fotografia je prostriedkom, ktorý Vandekeybusovi umožňuje hovoriť o pamäti. “Spomienky sú často vytvárané alebo skresľované na základe fotografií. Proust raz obvinil vizuálnu pamäť z doslovného vymazávania spomienok. Chuť a dotyk sú omnoho citlivejšie, ale oko dominuje. To je dôvod, prečo si môžeme dokonale pamätať veci, ktoré sme nikdy nezažili, jednoducho preto, že sme videli ich fotografie.”
Názov booty Looting má upozorniť na proces skresľovania pamäti. booty Looting odkazuje na dvojitú podobu pustošenia: pustošenie toho, čo už bolo spustošené, kradnutie toho, čo už bolo ukradnuté, drancovanie lupu. Vandekeybus hovorí: „booty Looting je výsostne individualistickým predstavením. Publikum sa musí zapojiť a musí si veci predstaviť. A kto vie, možno sa občas bude cítiť olúpené.“

Choreografia: Wim Vandekeybus

Wim Vandekeybus študoval psychológiu na univerzite v Leuven. Nesmierne ho zaujímal vzťah medzi telom a dušou, čo sa neskôr odzrkadlilo aj v jeho choreografickej tvorbe. Bol však sklamaný až príliš vedeckou náplňou štúdia, preto štúdium nedokončil. V roku 1985 sa začal uberať celkom iným smerom. Zúčastnil sa kastingu a získal rolu v predstavení The Power of Theatrical Madness (Sila divadelného šialenstva) Jana Fabreho. O dva roky neskôr založil Ultima Vez. Prvé predstavenie malo názov What the Body Does Not Remember (Čo si telo nepamätá). Vandekeybus za svoju inovatívnu tvorbu získal cenu Bessie (New York Dance and Performance Award).

Vandekeybus má dnes na svojom konte tridsať produkcií a filmových prác, no stále hľadá čosi nové, inovatívne. Použitie rozličných médií je z časti zapríčinené stále sa meniacou zostavou tanečníkov, artistov, hercov, hudobníkov a mnoho ďalších umelcov z rozličných disciplín. Napríklad hudba a zvuk pretkávajú Vandekeybusovu tvorbu ako vlákno a hudbu pre jeho predstavenia zložili umelci ako Peter Vermeersch, Thierry De Mey, David Byrne, Marc Ribot, Eavesdropper, David Eugene Edwards, Daan, Arno, Mauro Pawlowski, Roland Van Campenhout a Elko Blijweert. Rovnakú úlohu však zohrávajú fotografia a scenár.
Napriek svojmu širokému záberu sú Vandekeybusove produkcie nezameniteľné. Sú príznačné neuveriteľnou energiou a dynamikou na scéne. Jeho rukopis je poznačený rovnako ustavične meniacim sa multidisciplinárnym prístupom a odmietnutím škatuľkovania.

18.10. Divadlo elledanse / Päť tanečníkov hovorí o spôsobe fyzického života, aký vedieme na začiatku 21. storočia. V okovách sociálnych noriem a kultúrnych zákazov, ktoré pre seba ľudstvo vytvorilo, je náš dnešný telesný život značne obmedzený. Prostredie, v ktorom sa pohybujeme, nám diktuje, čo v ňom môžeme a nemôžeme robiť s našimi telami. Všetko odlišné spadá do kategórie neprípustného a nielen to. Ploché podlahy, na ktorých trávime väčšinu svojho života, štandardizujú spôsob, akým sa hýbeme. Všetky naše kroky sú identické veľkosťou a svalovým úsilím, ktoré vyžadujú.
Tanečníci v predstavení Vydláždený život hovoria aj o mentálnych obmedzeniach fyzického prejavu v oblasti sexuality a o používaní osobnej slobody na nadviazanie intímnych vzťahov.

Choreografia: Rotem Tashach (Izrael)

24.10. Spitfire Company / Čo sa stane keď sa slová hry Václava Havla preložia do slov fyzického a výtvarného divadla? České Spitfire Company sa nenecháva zviazať slovami a reáliami Havlovho absurdného dialógu. Výkony protagonistiek budia v predstavení Antiwords u divákov smiech aj hrôzu. Tému Havlovej hry vystihujú možno naliehavejšie než by to dokázali klasické herecké výkony. V hlavných úlohách sú spolu s aktérkami inscenácie i veľké hlavy od sochárky Pauliny Skavové a hudba Sivan Eldar špeciálne komponovaná pre túto inscenáciu.

Ovplyvnené dielom Václava Havla predovšetkým jeho hrou Audience a jej legendárnym spracovaním režisérom Menzlom, ktorý do úlohy sládka obsadil Landovského, ktorý behom hrania vypil približne deväť osemstupňových pív. Podarí sa interpretkám prekonať tento výkon? Na scéne bude basa piva. Podarí sa im dosiahnuť hraničný stav, ktorý odkazuje na havlovský motív odcudzenia a hrabalovskú poetiku samoty.

Koncept: Miřenka Čechová, Petr Boháč

25.10. Jo Strømgren Kompani / Štyria disidenti z rozpadnutého Sovietskeho zväzu uviazli v pásme medzi Východom a Západom. Nostalgia, poruchy psychiky a zúfalé sociálne pomery majú ďaleko od harmonickej atmosféry. Základná otázka však zostáva – majú pokračovať do neznáma alebo sa majú vrátiť späť tam, kde všetko poznajú? Odpovedajú Nórski Jo Strømgren Kompani v predstavení There. There malo premiéru v roku 2001 a odvtedy uviedlo po celom svete viac ako 100 repríz, ktoré dokázali, že táto téma je relevantná pre všetky kultúry a regióny. Problém esenciálnej pochybnosti je a bude univerzálny. “There je Východná Európa. There predstavuje Rusko, ktorému sa nedá porozumieť s logikou.” Republica, Latvia

Choreografia: Jo Strømgren
https://jskompani.no/productions/6

 

26.10. HURyCAN / Je te Haime, španielskych choreografov a interpretov Candelarie Antelo a Athura Bernarda Bazina, ktoré uvedie festival na jeho záver, získal cenu za najlepšie tanečné predstavenie na 27. medzinárodnom tanečnom a divadelnom veľtrhu v Huesca v Španielsku. Je te haime je evolúciou, reinterpretáciou, pohrúženie dopredu…
Tanečníci sa snažia odhaliť, kým sú a posilňujú vzťah s divákmi a ich vlastnou existenciou v komunikatívnom priestore, ktorý je otvorený imaginácií a emóciám. Veria v tanec ako rovnováhu, ľudský vzťah, zmes identít, tiel, aktivít: komunikatívny a prístupný jazyk.

Harmónia či nezhody … nestála chémia, v ktorej máme potenciál premietnuť sa do nekonečnej sínusoidy. Nenávidím ťa, milujem ťa a kúsok po kúsku ťa spoznávam.

Choreografia: Candelaria Antelo, Arthur Bernard Bazin

„Naša tohoročná ponuka je bohatá a zaujímavá. Vybrané choreografie sú pestrým  výberom tém,  tanečných štýlov i estetík, sú emotívne i vtipné, glosujú našu minulosť i prítomnosť… Veríme, že si z nich vyberiete podľa svojho vkusu a strávite s nami v divadle chvíle naplnené energiou tanca, krásou pohybu ľudského tela a silou autorských výpovedí tvorcov.“ Miroslava Kovářová, riaditeľka festivalu

Sprievodný program festivalu, Pina Bausch a analýza jej choreografie

Tanečný workshop pod vedením Niv Sheinfelda a Oren Laora pre tanečníkov a hercov VŠMU

Vysoká škola múzických umení Bratislava, baletná sála 402, Zochova 1
13. október – 13.00 – 16.00
14. október – 14.30 – 17.30
15. október – 09.30 – 12.30

Prednášky pre verejnosť a odbornú verejnosť– zamerané na tvorbu Piny Bausch
Vysoká škola múzických umení Bratislava, malá koncertná sála, Zochova 1

Prednášajúci: Norbert Servos – autor 15 kníh o Pine Bausch
21. október – 10.00 – O túžbe byť úplne vo svete – Tanečné divadlo Piny Bausch
21. október – 13.00 – Veci, ktoré objavíme sami, sú tie najdôležitejšie – Choreografický vývoj v tanečnom divadle
22. október – 09.30 – Dvojzmyselnosť a humor – Prečo je také dôležité mať niečo na zasmiatie

Odhadovaná dĺžka prednášok 2 hod.

Predstavenia v Divadle elledanse
10. október – Imago – Soňa Ferienčíková a Jaroslav Ondruš
12. október – YouMake ReMake – Company elledanse
19. október – Zámerné čakanie – spolok Neskorý zber

Vstupenky na všetky predstavenia si môžu diváci kúpiť online na stránke festivalu www.abp.sk 

alebo na konkrétne predstavenia priamo v divadlách festivalu pred začiatkom predstavenia.

stacks_image_1884

Zdroj: Asociácia Bratislava v pohybe