bratislava-inline 2019 / 16. ročník: Korčuliari, cyklisti a iné nemotorové kolieska budú opäť jazdiť po bratislavských cestách.

Bratislava. Tradičné letné podujatie bratislava-inline odštartuje svoj 16. ročník v piatok 31. mája. Okrem samotnej jazdy nebude chýbať bohatý sprievodný program a aktivity pre deti v rámci MDD.

Jazdiť na korčuliach či bicyklom sa dá na mnohých miestach, no len pár večerov v roku môžete jazdiť po tých najširších a najrušnejších cestách vďaka podujatiu bratislava-inline. Do hlavného mesta prišlo v roku 2004 a neskôr sa rozšírilo do iných miest na Slovensku. Podujatie nie je súťaž, účasť je bez registrácie a zdarma.

Po roku sa bratislava-inline vracia na miesto štartu, kde sme aj minulý rok oslávili Medzinárodný deň detí. Od 16.00 sa otvorí inline škôlka pre deti, jazdy zručnosti a súťaže o ceny. „Do inline škôlky sa môže zapojiť každé dieťa – aj to, ktoré si v ten deň obuje korčule prvýkrát, aj také, ktoré už má prvé jazdy za sebou a chce sa naučiť niečo nové. Na mieste bude nielen požičovňa korčúľ a výbavy, ale aj skvelí inštruktori,“ hovorí jedna z organizátoriek podujatia Monika Hurbanová. Od 20.00 bude pripravený tradičný program pre účastníkov – škola korčuľovania pre dospelých, požičovňa korčúľ, súťaž, rozcvička, pitný režim moderátori či skvelá hudba.

AKO A PRE KOHO JE AKCIA URČENÁ

Jazda odštartuje 21.00 a povedie trasou po Petržalke. Pelotón je ohraničený policajným doprovodom, sprievodnými vozidlami a sanitkou. O bezpečnosť a hladký priebeh sa zároveň stará 40-členný inline team, v prípade menšieho zranenia sú k dispozícii mobilní zdravotníci. „Akcia je určená pre každého, kto vie korčuľovať a zabrzdiť – mladí, starí, jednotlivci, skupiny, rodiny s deťmi – zabaví sa každý. Chodí s nami aj množstvo cyklistov, kolobežkárov či longboardistov, jedinou podmienkou je, aby z bezpečnostných dôvodov jazdili až za korčuliarmi. Cieľom podujatia je vychutnať si Bratislavu a jej mestské časti z inej perspektívy, zažiť atmosféru a ducha mesta inak, ako v každodennom živote, na tých istých cestách, po ktorých chodíme denne do práce či do školy. bratislava-inline je tradícia, ktorú treba zažiť,“ hovoria organizátori.

bratislava-inline je už 16 rokov neoddeliteľnou súčasťou letného programu Bratislavy. Letné piatkové jazdy sú skvelým spestrením nielen pre korčuliarov, ale aj cyklistov, kolobežkárov, skateboardistov, longboardistov či bežcov, ktorí si chcú užiť nočnú Bratislavu z inej perspektívy.

AKCIE POČAS LETA AJ MIMO HLAVNÉHO MESTA

V 16. ročníku sa bude konať 6 jázd v Bratislave v rôznych mestských častiach (31.5., 28.6., 19.7., 26.7., 9.8., 23.8.), jazda v Trnave (22.6.), v Pezinku (august) a dve mimoriadne obľúbené a výnimočné jazdy na automoto okruhu Slovakia Ring (10.6. a 9.9.). Aj tento rok si organizátori pripravili pre účastníkov viacero trás v rôznych mestských častiach a tiež niekoľko sprievodných akcií pre deti. „V roku 2019 plánujeme prejsť Petržalku, Staré i Nové mesto, Ružinov a dokonca aj Raču. Vo väčšine týchto mestských častí sa budeme stretávať pri parkoch, ktoré sú ideálne na poobedné jazdy miniBIL pre detičky, ktoré ešte nie sú na „veľkú“ bratislava-inline pripravené,“  dopĺňa organizátorka.

TRASY

Trasy podujatia merajú od 9 do 12 km bez príliš prudkých stúpaní či klesaní, jazda trvá približne 70-90 minút. „Trasy podujatia nám vždy dajú zabrať, no tentokrát sú azda najväčšou výzvou v doterajších 16 rokoch akcie. Vždy sa totiž niektoré vozovky prerábajú, ale tento rok Bratislava zažíva nevídané uzávery. To sa samozrejme dotýka aj nás, organizátorov podujatí. Naše trasy sme preto vyberali s ohľadom na uzávierky okolo Mlynských Nív a Prístavného mosta a s tým súvisiacimi presunmi hlavných ťahov. Navyše, naše akcie sa konajú v piatok večer od 21:00, keď už je doprava v meste v útlme,“ uvádza organizátorka Lea Majerčáková.

miniBIL

miniBIL je podujatie pre deti vo veku približne 2-8 rokov. Je to jazda na kolieskových korčuliach, odrážadlách, bicykloch, kolobežkách pre všetky deti, ktoré majú rady pohyb, no večerné jazdy bratislava-inline sú pre ne ešte náročné alebo príliš neskoro. Prebiehajú pred večernými jazdami bratislava-inline a deti jazdia po určenom okruhu veselo, s hudbou, s darčekmi pre deti, s rodičmi aj inštruktormi. Akcia je zdarma a bez registrácií, stačí prísť a jazdiť.

Akcia v deťoch rozvíja schopnosť jazdiť na svojom dopravnom prostriedku v kolektíve, orientovať sa v priestore, skúsiť jazdu hore i dole kopcom, občas osvieženie vo fontáne a samozrejme stretnúť sa s rovesníkmi, ktorí tiež radi športujú. Naši inštruktori deti sprevádzajú a radi im pomôžu zvládnuť prekážku alebo náročnejší terén.

Pre deti sú vždy pripravené motivačné odmeny, pitný režim aj sprievodné podujatia.

Slovakia Ring

Mimoriadne podujatia v Orechovej Potôni sa konajú od r. 2009 a sú veľmi obľúbené. Špičkový automoto okruh bude otvorený pre korčuliarov a cyklistov (nie pretekárske cestné bicykle) tento rok až dva krát – 10. júna od 18.00 do 21.00 a 9. septembra od 18.00 do 20.00. „Pri prvej jazde to bol risk, dnes už vieme, že toto je jedno z našich top podujatí. Príležitosť jazdiť v takomto priestore je skutočne výnimočná a každoročne si túto príležitosť nenechá ujsť takmer 500 účastníkov, neodrádza ich ani náročnejšia doprava na miesto akcie“ uvádzajú organizátori.

V PRÍPADE DAŽĎA SA AKCIA NEKONÁ

Dôležitou informáciou je, že podujatie sa s ohľadom na bezpečnosť korčuliarov koná, len keď neprší. Rozhodnutie o prípadnom zrušení jazdy a všetky ostatné aktuálne informácie o každej jazde nájdete na webovej stránke www.bratislava-inline.sk a facebookovej stránke www.facebook.com/bratislavainline.

www.bratislava-inline.sk
www.facebook.com/bratislavainline
www.instagram.com/bratislavainline

Zdroj: bratislava-inline