Blues pro sólo matky: Ako bojuje so životom slobodná matka? Prezradí nový film Ivety Grófovej.

Ako pracovať 24 dní v mesiaci, aby bolo na nájom, jedlo, nové sandálky, škôlku, splátku za pračku…, a pritom sa aj plnohodnotne venovať deťom tak, ako potrebujú? Aké to je byť na všetko sama? A kto vám pomôže?

Slovenská režisérka Iveta Grófová hľadá odpovede vo svojom novom dokumentárnom filme Blues pro sólo matky. V premiére ho uvedie 25. marca v Bratislave na festivale Febiofest.

SONY DSC

Snímka sleduje osudy desiatich slobodných matiek, ktoré vytvorili o svojom živote unikátne divadelné predstavenie Samodiva. Okrem psychologického, sociálneho a právneho poradenstva absolvovali hodiny herectva, tanca, kreatívneho písania a na divadelných doskách aj pred kamerou zachytili prelomové momenty svojich životov.

„Samodivy“ odkrývajú svoje trápenia, ako sa dá dôstojne žiť na sociálnom dne, aby to deti nepocítili, ako zvládnuť súdne pojednávania a hádky o výživné, ktoré bývalý manžel už roky neplatí, aj ako nájsť silu, neľutovať sa a bojovať ďalej.

[vimeo]https://vimeo.com/89266742[/vimeo]

“Samoživitelky sa často stretávajú s existenčnými ťažkosťami, o ktorých sa všeobecne vie, ale málokto si to vie naozaj konkrétne predstaviť,“ vysvetľuje režisérka. „Náš sociálny systém sa o slobodné matky začína zaujímať až v prípade, keď ich príjmy klesnú pod hranicu životného minima,“ dodáva Grófová, ktorá by rada svojim filmom podnietila k diskusii.

O režisérke:

Iveta Grófová (*1980, Trenčín) absolvovala Ateliér animovanej tvorby a Ateliér dokumentárnej tvorby VŠMU v Bratislave. Jej celovečerný debut Až do mesta Aš mal medzinárodnú premiéru na MFF Karlove Vary v roku 2012. Slovenská filmová a televízna akadémia ho vybrala za národnú nomináciu na Oscara. Prezentovali ho na viacerých zahraničných festivaloch, získal prvú cenu v sekcii Made in Slovakia na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava.

PlagatikRGB

Zdroj: Iveta Grófová