Billy Talent: Reportáž!

Spomínam si, keď internet obletela správa o tom, že na Slovensko sa opäť chystajú Billy Talent. Na tom by síce nič zvláštne nebolo, ale fakt, že sa chystajú do Trenčína ma nechal mierne na pochybách.

Nedôverčivo som otvárala vytvorenú udalosť na Facebooku čakajúc, kde je ten zádrhel, čo sa to deje, čo sa bude diať alebo či si niekto nerobí náhodou srandu. No zázraky sa dejú, vesmír sa spojil a my sme sa mohli tešiť, že 31. júla nám začiatok letného (či už prázdninového alebo pracovného) týždňa spríjemní návšteva z Kanady.

Na pokraji síl, vyčerpaní z naháňačky z práce na vlak smerujúceho do niekdajšieho mesta módy, ktoré sa v ten večer stalo centrom punk-rocku na Slovensku, sme dorazili na miesto činu. Už cestou nebolo veľmi náročné rozoznať, s kým budeme mať tú česť stretnúť sa v dave (alebo z úcty k vlastníctvu nedolámaných končatín kdesi mimo neho) v neveľkom Piano klube. Plánovaný začiatok koncertu sa neočakávane posunul o 15 minút skôr a tak už o 20:00 vybehli na pódium Tigress. Energická štvorica Britov, ktorým šéfuje nemenej bláznivá speváčka Katy Jackson bola určite príjemným prekvapením (aspoň pre tých, ktorí ich nepoznali) a plné Piano správne naladila.

V ten večer si snáď nikto, kto sa chcel na Billy Talent vyblázniť, nedal načas, pretože Ben & co. začali svoju vlastnú párty taktiež o 15 minút skôr. Už pred začiatkom koncertu boli skupinky tínedžerov postávajúcich vonku i my starší, ktorí hlavné hviezdy večera vnímame takmer od ich začiatkov, boli predzvesťou toho, že bude dosť plno a asi aj dosť teplo. A tak aj bolo. Prvotriedny all inclusive wellness & saunový svet so živou hudbou v podaní Bena, Iana, Jona a Jordana (zaskakujúceho za bubeníka Aarona) odpálila skladba Devil in a Midnight Mass a spustila šialenstvo. Od začiatku vysoké nasadenie hodné Billy Talent, vďačné spievajúce publikum a hodinu a pol trvajúci prierez tvorby dával tušiť, že to bude vydarený večer. Odzneli snáď všetky hity, či už Surrender, Red Flag, Surprise Surprise, This Is How It Goes alebo Rusted From The Rain.

Nie je to tak dávno od smrti speváka Linkin Park Chestera Benningtona i jeho priateľa Chrisa Cornella a tak, ako spomienku na tieto tragické udalosti, sme si zaspievali i „Nothing to Lose“. Celý večer sa však niesol vo veľmi príjemnej a uvoľnenej atmosfére a chlapci si trenčianske, kvôli kapacite klubu síce neveľké, no o to nadšenejšie publikum, evidentne užívali. Energia valiaca sa z pódia a „saunový svet“ zapríčinili, že červené košele, ktorými boli zladení všetci na pódiu, po krátkom čase získali tmavú bordovú farbu a my ostatní sme mali tiež čo robiť, aby sme napokon vonku nežmýkali svoje tričká. V dave to totiž celý večer vrelo. Napriek tomu môžu byť organizátori určite spokojní s disciplinovanosťou publika.

Príjemnej atmosfére dopomohla i charizma speváka Bena, ktorý nemal problém pokecať si s ľudmi v dave. Či už o tom, ako sa po slovensky povie Thank You ale napríklad i o hokeji. To sa ale „naši “ nedali a skandovaním „Slovenskooo Slovenskooo“ dostali rodáci z hokejovej krajiny za Atlantikom jasne najavo, že aj keď z ich prítomnosti máme obrovskú radosť, tak stále platí, že „my sme tu doma“.

Vydarený večer tak pokračoval ďalej a nesmel neodznieť posledný album Afraid of Heights z minulého roku, z ktorého sme počuli niekoľko skladieb – rovnomenná Afraid of Heights, Big Red Gun alebo Louder Than the DJ. Popri skákaní po pódiu rozblázneného speváka zradila šnúrka na topánke, z čoho si síce ťažkú hlavu nerobil, no slečna v prvom rade priamo pri jeho nohách mu s týmto problémom ochotne pomohla a šnúrku mu zaviazala, pekne na mašličku. Bena to evidentne pobavilo i potešilo zároveň a vyslúžila si za to high-five. Tomu sa vraví disciplinované publikum, ktoré dbá o bezpečnosť, čistá radosť. Presne toto publikum nemalo problém ani zorganizovať sa, hromadne si kľaknúť k zemi a počkať si na ten správny moment vyskočiť.

Šialený horúci letný večer s nestíhajúcou (či absentujúcou?) klimatizáciou ukončili tri prídavky –  Fallen Leaves, Try Honesty, Viking Death March a prísľub, že sa snáď už čoskoro vidíme opäť. A nám nezostávalo nič iné, len sa z jednej sauny presunúť von do tej druhej a vrátiť sa zo sna do reality.

Napísala: Lucia Adámeková
Foto: Jana