Benefičný koncert „Na krídlach anjelov“ piatym rokom potešil hendikepované deti.

Benefičný koncert „Na krídlach anjelov“ pre deti s mentálnym postihnutím zorganizovalo piatym rokom v stredu 18. októbra 2017 Občianske združenie Nádej Ladomerská Vieska, mesto Žiar nad Hronom a Občianske združenie Milan Štefánik. Vydarený piaty ročník sa začal o 13.00 hod  zumbou so Zuzanou z domovského mesta.

O 14.00 hod nás ako blesk z jasného neba zasiahla česká kapela Mydy Rabycad, ktorá si priniesla aj vlastnú svetelnú šou. Jej členovia spievajú po anglicky a veľmi temperamentne. Umocňujú to aj svojím výrazným oblečením. Jedna z najznámejších kapiel v ČR absolvovala svoje turné aj v Amerike, kde nahrala svoj klip k novému album. Boli na našom podujatí prvýkrát a určite ešte pozvanie príjmu. Extravagantná, ale zároveň sympatická speváčka Žofia sa k nemu vyjadrila: „Prišli sme tam, kde sa robí ľuďom radosť, misia splnená.“

Pankáči zo skupiny Zóna A na čele s lídrom kapely Koňýkom rozpumpovali publikum známymi hitmi a ako inak zakončili svoj vstup známou piesňou „Fajčenie škodí zdraviu!“ Prezradili nám, že doteraz vystupujú poctivo na klubovej scéne, majú svojich fanúšikov.  Dokonca Koncert si veľmi užívali ako aj usmiate tváre detí. Slovenská rocková kapela Nocadeň tento rok oslavuje 20. výročie svojho založenia. Známe piesne ako: Havran, Nestrieľajte do labutí, Papierové kone, Steny či Miska s mliekom zazneli aj na našom pódiu. Na chalanoch bolo vidieť, že to robia s radosťou. Ich prítomnosť bola tak trochu symbolická. Práve pred rokmi, keď začínali svoju kariéru, v tomto meste nahrávali svoje prvé demo vo vychytenom nahrávacom štúdiu. Podľa nich tieto deti sú iné ako zdravé, lebo vytvárajú svoje vibrácie. Posledným, dlho očakávaným hosťom bola nesporne Zuzka Smatanová. Dnes sa mi nechce nič, Daj ruku do mojej ruky…spievali  takmer všetci v hľadisku,  nehovoriac o transparentoch s jej piesňami. Tie sa jej mimochodom veľmi páčili, boli plné nápadov. Sama sa vyjadrila, že zdravotne postihnutí jej dávajú určitým spôsobom silu, tak ako jej piesne dodávajú silu mnohým chorým ľuďom. Nečudo, všetky ich tvorí na základe toho, čo sa deje okolo nej.

Zvlášť ma tento rok prekvapili tvorivé dielne. Okrem toho, že ich bolo dosť, takmer každá lektorka sa vyjadrila, že kapacitne takmer stíhali, taký obrovský bol záujem. Každý si mohol niečo nájsť. A tak modelovanie z hliny a výroba malých anjelikov z keramických výrobkov, Pedig – prútikárstvo, Enkaustika- maľovanie horúcim voskom, maľovanie na plátno a na tvár doslova praskali vo švíkoch. Pani Libuša z DD a DSS Brezno tu bola prvýkrát. Páčilo sa jej úplne všetko, bolo to dobre  zorganizované. Klient ich zariadenia, pán Ladislav sa dlho oťukával, ale nakoniec sa mu začal páčiť pedig a do budúcna sa určite osobne workšopu zúčastní. Gabriel a Dominik z DD Maurícius z Kremnice sa zapojili tiež do našej diskusie. Páčili sa im kapely, ale aj maľovanie na tvár a voľná zábava.   Všetky deti ocenili umelcov aj moderátorov vlastnoručne vyrobenými darčekmi, ktoré im ešte aj z pódia pomáhali odnášať organizátori. Tento ročník bol naozaj silný a vydarený. Tešíme sa na vás opäť aj o rok. Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a podporovateľom za pomoc.

Text: Daniela Sokolovičová
Foto: Petra Sekáčová, Igor Frimmel
Video: Igor Kolesár