Benefičné podujatie Chyťme sa za ruky roztancovalo Galantu

V nedeľu, 4. júna 2023, sa Nádvorie neogotického kaštieľa v Galante stalo dejiskom v poradí už 14. ročníka benefičného koncertu Chyťme sa za ruky. Pre osoby s mentálnym a zdravotným postihnutím ho v tento deň pripravilo OZ Milan Štefánik a OZ Návrat do života v spolupráci s Mestom Galanta. Viceprimátor mesta Galanta, Peter Závodský, je veľmi rád, že sú hrdým partnerom tohto podujatia.  

Takýto koncert nie je ale len o zábave. Je to aj o prípravách. A dobrovoľníci už začali v sobotu na poludnie. Zavesiť veľké banery, to je práca pre statných chlapov. Stoly pre kreatívne dielne a kútik s občerstvením je zas v réžii dievčat. Tak poďme na to. Prípravy pokračujú i v nedeľu doobeda. Rozostavať stany. Premiestniť stoly. Pripraviť občerstvenie. Pomôcky do kreatívnych dielní. Šatne pre účinkujúcich. Na pódiu to tiež pekne šumí. Mikrofóny. Reproduktory. Pozor na káble, nech sa nik nepotkne. K bráne dievčatá so vstupenkami. Ešte pripraviť farebné tričká. Zvukovky ukončené. A ide sa na to. Púšťame!

Prvé farebné tričká pod pódiom a krásne farebné tričká na pódiu. To je Zumba Sonnyes Slovakia. Prišla aj so svojimi dievčatami. Prvé tóny lákavých latino rytmov. Tak poďte. Pridajte sa všetci. Kroky sú jednoduché. Vpred a vzad. Jeden vpravo. Druhý vľavo. Ruky vbok. A teraz nad hlavu. Zatlieskať. A otočka. „Keď prichádzame na takéto podujatie, tak sme plné očakávaní. A vždy sa veľmi tešíme, lebo už tie detičky poznáme. A keď odchádzame, tak to srdce je plné. Je naplnené radosťou a fakt sa tešíme že nazbierame tú energiu od tých detičiek. Od tých ľudí. Proste obrovskú silu nám dodajú ďalej fungovať. Chceme ich pozdraviť. Že sú úplne úžasné. My ich zbožňujeme, máme ich veľmi radi.“ Sonička s dievčatami rozdávali úsmevy, energiu tanca. Odmenou im boli objatia a darčeky, ktoré vyrobili  sami „inak obdarení“.

Pri posledných latino rytmoch sa na pódiu zjavil už i moderátor podujatia , Milan „Junior“ Zimnýkoval. Poznáme ho z rozhlasu i televízie. Chcem sa poďakovať, že dostávam ja niečo a budem sa snažiť to vrátiť tým ľuďom, lebo je to neskutočná energia.“ Nezostáva na pódiu sám. Pozýva si k sebe viceprimátora Petra Závodského,  predsedníčku kultúry a medzimestských vzťahov Martu Vajdovú, Betku Molnárovú, predsedníčku OZ Návrat do života spolu s dcérou Zuzanou a nakoniec i organizátora podujatia, Milana Štefánika. Po prihovorení sa prítomným a milých slovách, má Milan Štefánik tradičnú povinnosť. Odovzdať obraz s motívom tohtoročného Chyťme sa za ruky. Autorka obrazu – Paulína Csápaiová Triščová je dnes aj hosťom podujatia a práve tvorí ďalšie dielo na veľké plátno. Sama patrí medzi „inak obdarených“. Bravúrne ovláda držanie štetca nohami a vytvára tak originálne obrazy. A kam putuje obraz? Do DSS Pastuchov odkiaľ ho prišla prevziať pani Zuzana Jurišková. Veríme, že im bude pripomínať tento krásny deň.

Poďme na prvého hudobného hosťa. Spoza rieky Moravy k nám prišli Bacily. Nezľaknite sa. Po 2 rokoch obmedzení už to nie sú tie zlé. Ale kapela s lídrom Václavom Neckářom. Popový spevák. Už takmer 60 rokov spieva a rozdáva svojou hudbou dobrú náladu. Život „inak obdarených“ mu nie je cudzí. Sám si prešiel neľahkým obdobím po chorobe. Spolu s bratom Jánom už viac ako 52 rokov podporujú akcie pre deti s handicapom. Nielen koncertami, ale i besedami na školách. Tak to poďme odpáliť vo veľkom štýle. Tu kytaru jsem koupil kvúli tobě, Stín katedrál. Možno si poviete staré pesničky. No ale publikum sa pridáva. Poznajú slová. Kdo vchází do tvých snú má lásko. Krásne slová o ľudskosti, vzťahoch. Podej mi ruku a projdem Václavák. Václav si pýta pomoc publika. ruky hore a tlieskame. Dam di dam. A ešte raz. Tento krát spolu budeme spievať. Ša-la-la-la-li. Ide vám to skvelo. „ Doufám, že sme jim udělali radost. My jsme taky měli radost, že jsme tady mohli hrát.“ Láska ztracená tu dnes chýbala. Lebo všetky srdiečka boli naplnené láskou. Andělé strážní držia ochrannú ruku na všetkými. Aj nad „inak obdarenými“. A keď zaznela v prídavku Púlnoční, tak chýbali už len vločky snehu z neba. No ale začiatkom leta sme ich ani nečakali. Zato darčekov sa znieslo na pódium pre Václava kopec.  

Výmena nástrojov na pódiu. Junior pripomína, že je tu občerstvenie, kreatívne dielne. Čo tam všetko máme? Čo si môžete vyskúšať? Enkaustika – maľovanie horúcim voskom. Maľovanie na tričká a plátna. Maľovanie na sadrové odliatky. Pod rukami šikovných dievčat vznikajú na tvárach a rukách nádherné ornamenty posypané trblietkami. Tak šup-šup. Choďte si to vyskúšať.

Pódium pripravené. Prichádza Richard Müller. Takmer 40 rokov. 40 rokov pesničiek. Klávesy a Karel z americkej Prahy. Typický hlas. Dnes pôsobí Richard veľmi uvoľnene a pohodovo a roztáča koleso piesní. V tom istom meste. Veru nie. Nabudúce sa vidíme zasa niekde inde. Texty zo života, ktoré si znova spieva publikum. Flauta a bubny. Nebude to také ľahké, Milovanie v daždi. Dáme si nejaké i v českom jazyku. Gitarové sólo. Kníže RohanŠtěstí je krásná věc. A snáď najznámejšia, ktorá znela v rádiách. Po schodoch. Junior ešte prosí o foto. Tak poďme na to. Zoradiť sa a cvak.

Od začiatku koncertu sa nad hlavami objavujú i krásne farebné transparenty a mávadlá. Tvorcov treba odmeniť. Ideme na to. Netradične nie z pódia, ale priamo v publiku vyberá Milan Štefánik 5 naj. Tie dostanú veľké darčeky. Ale aj ostatným, ktorí sa snažili, sa niečo újde.

Na „pľaci“ za ten čas vymenili nástroje. Kto dnes príde ako posledný hudobný hosť? Slovenská reggea skupina. Medial Banana. Inšpirujú sa karibskou hudbou a dancehall. Do piesní miešajú i prvky hip-hopu, funku, či jazzu. Texty zo života, o živote. O tom dobrom, ale aj zlom. O predsudkoch. Tie sa týkajú i „inak obdarených“. Dnes prišli zahrať práve pre týchto ľudí. Lebo chcú zažiť Niečo dobré. „My sme strašne radi, že hráme pre dobrú vec na takejto akcii.“ Život ide ďalej. Gitara. Pre tých, čo sú už trocha unavení z dnešného dňa je tu Káva. A hore ruky. Tlieskame. Nedotknuteľní. A konečne moja najobľúbenejšia od Medial Banana. Veď som sa na ňu i pýtala. Môžem všetko. A ak veríte, naozaj môžete všetko. Energia na pódiu veľká a ešte väčšia v publiku. „Je to úplne super užívať si to s tými ľuďmi a vidieť, že ich to naozaj baví. A že tá hudba k ním niečo prehovára. Niečo robí s nimi. Že sa vedia úplne úžasne uvoľniť a to sa vracia naspäť a to je to veľmi silné.“ Dáme si trúbku a Staré časy. Zaspomínali si i mamky, vychovávateľky. Trocha nám dnes spŕchlo, tak si o tom i zaspievajme. Keď padá dážď.  Tak čo? Páčilo sa vám? Dáme si ešte prídavok? Ideme na to. Veď Nemôžem prestať. A v nej krásny odkaz: Vždy na cestu sa vráť a od dna sa odraz.  Väčšinou nevieme, čo máme čakať. Ale po takýchto koncertoch odchádzame s roztopenými srdiečkami. Minimálne ja, je to úžasné.“ Na záver dlhý potlesk. Chalanom zaslúžene patrí. Rozprúdili na nádvorí neskutočnú náladu. Diváci si to odtancovali aj v dlhom hadovi.

Ale je tu záver dnešného podujatia. Ešte posledné stisky rúk. Posledné fotky. Na cestu sa posilniť občerstvením. A môže sa ísť. Plný nových zážitkov. Nových priateľstiev. Slová spoluorganizátorky hovoria za všetko: „Večer, keď zaspávajú, tak sa im premieta ten deň. A majú ten pocit, že dnes bol pekný deň a oplatilo sa nám dnes medzi týchto ľudí prísť, bavili sme sa.“

Čo dodať po skvelo vydarenej akcii. Obrovské ďakujem. Ďakujem všetkým, ktorí prispeli k tomu, že dnes bol pre „inak obdarených“ výnimočný deň. Organizátorom, podporovateľom. Účinkujúcim i dobrovoľníkom. Všetkým, čo sa dnes zúčastnili v Galante na benefičnom koncerte. Peter Závodský to vyjadril za nás všetkých. „Vidieť takúto emóciu, takúto radosť čistú, nefalšovanú v tvárach ľudí, ako sa tešia z maličkostí, tak človeku príde na rozum, že koľko krát rieši nepodstatné veci. Odporúčam všetkým, aby sa takéhoto podujatia niekedy v živote zúčastnili, a zistili, že čo je naozaj v živote dôležité a čo všetko v živote riešiť nemusíme. Ja by som týmto deťom chcel poďakovať, že priniesli takú obrovskú energiu, takú obrovskú emóciu. Ďakujem, že nás všetkých vrátili do reality.“

A my vás všetkých už teraz pozývame na ten jubilejný 15ty ročník. O rok v máji sa vidíme, priatelia.

Text: Júlia Platková
Foto: Milan Maršalka, Marek Vaco a Igor Frimmel
Video: Andrej Budai