Basement Festival v Komárne je za dverami!

Už tento víkend nás čaká tretí ročník festivalu Basement, ktorý sa koná od roku 2017 v historickej pevnosti v Komárne. Tento rok nás okrem kvalitnej elektronickej hudby potešia aj legendy českej hip hopovej scnény. Tento rok sa môžeme tešiť na celé tri dni plné zlomených beatov e nekompromisného rapu.

Všetko to vypukne už tento štvrtok 18. júla a tancovať sa bude až do rána bieleho nedele 21. júla.

Festival Basement je určený predovšetkým milovníkom drum n’ bassu a tvrdších elektronických žánrov, na svoje si ale prídu aj nadšenci psytrance a hop hopu. Kto sú teda headlineri tohto roku?

DISASZT

Pochádza z Rakúska Je jeden z kľúčových hráčov európskej drum & bass scény, vďaka tomu, že posledných 15 rokov bol zahrnutý v takmer každom aspekte tejto kultúry. Začínal ako DJ, v roku 1998 spoločne s Phazesom a Dom.n.k. založili crew the Bass Infection a začali zbierať prvé bookingy naprieč Rakúskom. V roku 2001 sa posunul o level vyššie, začal produkovať vlastné veci a jeho prvý track bol zaradený na rakúsku kompiláciu ‘Inside Aut’ a začal organizovať vlastné akcie po celej krajine. O rok neskôr začal jeho Mainframe parties vo viedenskom klube Wuk, ktorých popularito ho zaniesla až do dvojtisícového klubu Arena. V roku 2008 sa z Mainframe stal jeden z najrešpektovanejších D&B labelov mimo britských ostrovov, Mainframe Recordings.

DJ EKG

vlastnym menom Miroslav Ecker sa narodil v Nitre, kde začalo aj jeho hudobné a rezidentné pôsobenie. Jeho profesionálnu kariéru datujeme od roku 2003, kde ako rezident malého klubu začal objavovať tajomstvá djingu. Uz v tom case vynikal jeho energicky hudobny prejav,charizma a dynamicka selekcia trackov. Precízny mixing a práca s djským pultom sa rozniesla veľmi rýchlo a je považovaný za technicky najlepšieho DJa na Slovensku. Dopomohla k tomu aj dlhodobá djska cesta od mixovania vinylov až po aktuálne používanie digitálnej platformy Pioneer. K jeho vystúpeniam patrí veľmi diskutovaná téma a to je práca s mikrofónom. Jeho neporovnateľný drive s mikrofónom a magická komunikácia s davom sú atribúty ktoré z DJa EKG robia jedného z najobľúbenejších a najžiadanejších slovenských Djov. Jeho sety sú žánrovo pestré, pevnou a zároveň citlivou rukou počas nich dokáže odprezentovať soundy, ktoré ho aktuálne oslovujú, ako vzdať hold nadčasovým trackom či potešiť parket žiadanými hitmi. Napriek tomu však neskĺzne k lacnosti a set ma pevný a zmysluplný vývin a smer. Jeho vystúpenia sú (aj keď zdanlivo nezlučiteľným) spojením nekompromisného diktátu a citlivej interaktivity s davom. V jednom okamihu ťa valcuje nespútaná energia, aby ťa hneď v nasledujúcom zaliala vlna emócií, preto chce ponúknuť iný pohľad na párty a pozdvihnúť ju na úroveň zážitku.

DORNKAPPEL

Dornkappel ako hip-hopové trio, DJ RE5 a dvaja MCs – bratia Prorok a Mr.Matt, vzniklo v roku 2010. So singlom Mastodont sa v Demovnici_FM držali sedem týždňov. V roku 2015 vydali debutový album Introvert/Extrovert, vďaka ktorému boli nominovaní na Radiohead Award v kategórií objav roka. S týmto albumom majú za sebou odohrané turné so Strapom, väčšinu domácich a niekoľko zahraničných festivalov. V roku 2018 vydali v poradí druhý oficiálny album Requiem. Tento album tvorili a nahrávali už ako kompletná kapela so živými nástrojmi v štúdiu LVGNC. Trojicu Prorok, Mr. Matt a DJ RE5, ktorý po novom popri gramcoch ovláda aj klávesy, doplnil Vincent na basgitare, bubeník Attila Szeiff a gitarista Dzurko Orawetz. Na albume si okrem nich zahralo dvadsať slovenských hudobníkov. S týmto albumom v decembri 2018 predskakovali legendárnemu triu Delinquent Habits na ich bratislavskom koncerte v MMC. Dornkappel je vždy sprevádzaný silným vizuálom a dizajnom. Debutový album bol, okrem hudobných cien RHA, nominovaný aj na Národnú cenu za dizajn. O výtvarnú réžiu, dizajn a klipy sa starajú dvorní Andrej & Andrej a Igor Machata. Dornkappel je miesto, pôvodný názov bratislavskej mestskej časti Trnávka. Dornkappel je skupina ľudí, ktorá sa na tomto mieste stretla.

DOSSA & LOCUZZED

Z Rakúska pochádza aj producentské duo Dossa & Locuzzed. Momentálne sú jedným z najhorúcejších nováčikov v Drum & Bass. Keď sa zišli a spískali ich prvú spoločnú vec Friday, hneď si získali záujem najväčších mien na scéne. Ich talent si všimol aj Futurebound, ktorý ich oslovil, aby sa pridali k mocnému labelu Viper Recordings ako exkluzívni interpreti koncom roka 2016. Hneď ďalší rok táto dvojka dobyla kluby svojimi singlami ako Dance, Shag, Stoned Love, Funkyfied, I Owe and Love Blind, ktorými si získali podporu aj mien ako Andy C, DJ Marky, Friction, Dimension a platformami ako UKF či Liquicity. Ich unikátny sound sa tak rozšíril po celovm svete. Ešte o niečo vyššie ich vyniesli remixy pre legendy ako Matrix & Futurebound alebo Camo & Krooked. Ich poznávacím znakom je funky drum & bass a misiou dvojice je priniesť hudobnosť na moderné tanečné parkety.

KOVEN

Jedna z najunikátnejších objavov bassovej hudby poslednej doby, Koven je producentské alias producenta Maxa Rowata a Katie Boyle. V roku 2011 uzrel prvýkrát svetlo sveta ich EPčko Wake You Up. Ihneď si získali podporu významných mien na scéne a pred dverami sa im začali striedať rovnako talentovaní producenti hľadajúci spolupráce. Spolupracovali na skladbe Take It All s Modestepom a celé to skončilo, že im sekundovali na ich turné po UK. Stále sa rozvíjajúce hudobné technológie im umožnili vytvoriť jedinečný súzvuk epickej bass music a organickej hudby, ktorý ponúkajú ich poslucháčom a davom na parkete. Fanúšikov po celom svete im priniesli aj mnohé remixy, ktoré nasledovali. Nasledovali ďalšie spolupráce s menai ako Noisia, Loadstar, Drumsound & Bassline Smith či londýnskym klubom Ministry of Sound. V roku 2013 nevyhnutný a očakávaný debut nahrávky More Than You, ktorousi natrvalo získali miesto na scéne. Vysokú latku si udržali aj v nasledujúcom singli Make It There. Katie Boyle si vydobyla miesto najtalentovanejšej a najoriginálnejšej speváčky na tanečnej scéne, vďaka jej extrémnej premenlivosti a kvality. Od ich úžasného debutu majú namierené stále vyššie a vyššie a na tohtoročnom EXIT festivale mali svoje čestné miesto medzi interpretmi ako Skrillex či Rudimental.

MALALATA

Hudobný projekt MALALATA, pôsobiaci na scéne už 12 rokov, je synonymom pre jedinečnú fúziu balkan beats, gypsy music, reggae a world music. Dvojica slovenských DJs spája tieto rytmy do osobitých setov, ktoré dopĺňa o nespútanú a nákazlivo energickú performance.Pod taktovkou MALALATA pulzovali nielen kluby po celej Európe, ale aj vo vzdialenom Japonsku či Mexiku. Duo svojou show roztancovalo taktiež festivaly Colours of Ostrava, Pohoda, Grape, Uprising a vystúpilo na jednom pódiu s esami ako Parov Stelar Band, Goran Bregović, Mahala Rai Banda, Fanfare Ciocarlia a N.O.H.A.

PHENTIX

Raffael „Phentix“ Pirngruber začal svoj hudobný talent rozvíjať od útleho detsva. Naučil sa hrať na gitare a bicích a v roku 2007 sa začal orientovať na elektronickú hudbu, špecificky drum and bass. V roku 2010 s kamarátmi založili crew Sound in Motion, ktorá zásobovala okolie rakúskeho mesta Gmuden kvalitnými akciami. O rok neskôr sa pridal do crew z Linzu „Watschen Beats“. Od jeho koncertov s Aphroditom, DJ Hazardom či Nymfom sa stal stálym menom rakúskej dnb scény. Medzičasom stihol vydať zopaár vecí aj na S.H.A.T Records a Liquid Brilliant a sebavedome hľadí do budúcnosti.

PRAGO UNION

Kapela Prago Union vzniká niekedy v roku 2002 v zložení Kato a DJ Skupla s epizódným pôsobením Dědka na mikrofóne a DJ Büpheho ako druhého koncertného DJa. V roku 2005 vychádza prvý vinyl singel “Gold Chain Mew-Zick II / Verbální atentát” a neskôr kultové debutové album HDP – Hrubej domácí produkt. Klasické beaty, jedinečná lyrika, prvá domáca doska s hosťmi ako Masta Ace, Planet Asia, EdO G, KutMasta Kurt, Dendemann, skladby čo zľudoveli ako „Sklep“ prešpikovaný citáty z klasiky českého filmu – Kulový blesk, krásny videoklip na skladbu „Zvyřátka“, ocenený na Golden Awards v Švajčiarksu… To všetko sa dohromady skladá v jeden z najuznávanejších počinov CZ hiphopu vôbec. Na Basement festivale 2019 za Prago Union vystoupia nikto iný, ako Kato osobne a za gramce sa postaví Dj Maro. Máme sa zaručene na čo tešiť.

SAVAGE

Savage je kľuč od motora temnej elektronickej hudobnej scény strednej Európy. Je revolucionárom terapistom a s jeho spoločnosťou zvanom Savage Tales spája labely, DJov, producentov a nadšencov naprieč temným drum and bassom, hardtechnom až po hardcore. Je univerzálnym DJom a selektorom v rôznych štýloch a zároveň promotérom a majiteľom labelu. K tomu všetkému spoločne s MC Fantomom pod alias Subculture Revolution hrávajú a organizujú parties v iných zlomených žánroch ako sú dubstep, neurofunk, breakbeat. MC Fantom je posledných desať rokov neoddeliteľnou freestylovou mašinou a Savageovým parťákom.

WWW

Kapela WWW vznikla v Prahe na začiatku deväťdesiatych rokov, čiže v období pádu komunistického režimu v Československu. WWW bola jedna z prvých skupín experimentujúcich s rapom v ČR. V neskorších rokoch začala pracovať so živými nástrojmi a odklonila sa od klasickej rapovej produkcie. V roku 2000 WWW prerušila činnosť a jej členovia sa venovali svojim projektom – zakladajúci hudobník WWW Ondřej Anděra je filmový režisér a textár Lubomír Typlt je maliar. Na scénu sa vrátili debutovým albumom Neurobeat v roku 2006 pod nezávislým labelom Bigg Boss. WWW volia cestu prezentácie prostredníctvom autorskej štylizácie a definície hiphopu, tak ako priestoru pre autenticitu. Neurobeat bol vydaný ako v poradí druhý český duálny disk, ktorý obsahuje aj autorskú klipovú tvorbu kapely. Vizuálna tvorba WWW je taktiež prezentovaná vo významných umeleckých galériach. Hudba WWW originálne zlučuje postupy hiphopu, industriálu, elektroniky a voľnej skladby. Texty Lubomíra Typlta provokujú poslucháčov, aby namáhal svoju predstavivosť a ich naliehavosť umocňuje široká škála básnických a fonetických prostriedkov. Texty Ondřeje Anděry využívajú rytmické možnosti jazyka v abstraktnej rovine. WWW boli niekoľkokrát headlinermi veľkých hudobných festivalov v Čechách a na Slovensku, napríklad ColoursofOstrava a Pohoda Festival. WWW vydali tri štúdiové albumy, oceňované kritikou v ČR a na Slovensku a boli nominovaní na niekoľko hudobných cien.

VOLUME PLUS

Jeho láska k drum and bassu trvá už dlho, no profesionálne sa jej začal venovať približne pred 10 rokmi. V roku 2010 založil crew Drumbassterds crew a začal pravidelne hrávať. Postupne hromadil vinyly a gramce a takisto sa hromadili pozvánky z tých najprestížnejších pražských klubov. V roku 2012 so svojou crew dostáli príležitosť, aká sa neodmieta – organizovať vlastnú pravidelnú klubovú noc DrumBox v priestoroch klubu Matrix. O rok neskôr si splnil sen a prvýkrát si zahral na najväčšej dnb akcii v Česku a Slovensku, festivale Let It Roll. Časom vymenil tri gramce za štyri cd playery a ku klubu Matrix pridal aj vychýrený Cross s ďalšou pravidelnou akciou Double Trouble. V roku 2015 prišiel Let It Roll s ponukou pridať sa k ich bookingu, ktorú nadšene prijal a stal sa tak aj oficiálnym Let it Roll DJom. Nasledujúci rok otvoril BassterdStudio a popridával zahraničné bookingy a supporty mien ako Sub Focus (UK), A.M.C (UK), Sigma (UK), Tantrum Desire (UK), Dimension (UK), Teddy Killerz (RU), Levela (UK), Kg (UK), B-Complex (SK) a mnoho ďalších. Jeho sety vynikajú predovšetkým častými double dropmi, dlhými mixami a prekladaním pomocou tretieho a štvrtého kanálu, takže tracky sa len sypú! Môžete sa vždy tešiť na kreatívny set, plný bass, vokálov a melódií, podaných takým spôsobom, že nebudete chcieť, aby prestal hrať.

Toto všetko a ešte viac na nás čaká v perfektnom prostredí stredovekej pevnosti v Komárne. Nezabudnite, festival štartuje už zajtra 18. júla a potrvá až do nedeľňajšieho rána. Vstupenka na celý festival vás vyjde na príjemných 30 euro. Vidíme sa na festivale!

Užitočné linky:
http://basementfestival.sk/
https://www.facebook.com/basementfestival/videos/2230865030557750/

Zdroj: TS