Barum Czech Rally Zlín 2012: V uliciach Zlína a zámku Napajedla zaburáca Grand Prix Bugatti!

Velká lahůdka je připravena pro příznivce historických vozů při Barum Czech Rally Zlín. Po loňské úspěšné premiéře v podobě exhibiční jízdy, ve které se představily závodní skvosty třicátých let minulého století, připravili pořadatelé ze společnosti Samohýl Motor Holding a. s., ojedinělé setkání historických vozidel v prostorách zámku Napajedla.

Součástí setkání bude výstava a exhibiční jízda zúčastněných automobilů pod názvem GRAND PRIX BUGATTI 2012 a ZLÍNSKÁ OSMA 2012 po trase divácké Super rychlostní zkoušky v centru Zlína. Ústředním tématem setkání historických vozidel na zámku v Napajedlích je i výstava automobilů značky Bugatti spolu s představením jejich zlínských věrných kopií typu T 35 ze série Nostalgic Edition. Hlavním organizátorem akce je JUDr. Ing. Ladislav Samohýl, úspěšný zlínský podnikatel a milovník historických vozů.

Ulice Zlína a zámek Napajedla ožijí na přelomu srpna a září nádherným zvukem historických vozů z třicátých let minulého století. Tehdy se proháněly v ulicích tyto nádherné skvosty, které časem vystřídal populární závod tzv. Zlínská osma. „Po loňské úspěšné premiéře bugattek mě oslovila řada lidí s otázkou, zda budeme pokračovat. Chtěl jsem, aby auta závodila a rovněž si je mohli fanoušci prohlédnout. A najednou celá akce nabrala velkých rozměrů. Zjistili jsme, že máme v dosahu celou škálu původních aut Zlínské osmy. Tady vznikla myšlenka uspořádat právě tento závod. K dnešnímu dni máme osm originálních aut, které v minulosti jely tento podnik plus další dva, jenž v té době závodily,“ uvedl JUDr. Ladislav Samohýl, hlavní organizátor akce. Návrat do dávných let nastane v pátek 31. srpna při divácké Super rychlostní zkoušce v ulicích města. Po devatenácté hodině se objeví na městském okruhu řada historických závoďáků z doby legendární Elišky Junkové. Představí se vozy značek Bugatti, Hispano Suiza, Darracq, Jaguar, Walter, Alfa Romeo, Laurin & Klement, Mercedes Benz a další. V loňském roce usedly za volanty těchto skvostných vozů slavné osobnosti jako například Francouz Jean-Pierre Nicolas, který v sedmdesátých letech vyhrál pět závodů mistrovství světa a slavil i titul vicemistra světa v rally nebo Ital Luca Rossetti, dvojnásobný mistr Evropy v rally. Rovněž v letošním roce připravili organizátoři překvapení. „Limit tratě je celkem třicet vozů. Co se týká programu, po srazu v Napajedlích se vydá celá kolona směrem do Zlína. Zúčastníme se slavnostního startu na náměstí a dále pojedeme do bývalého svitovského areálu, kde před budovou Krajského ředitelství policie Zlínského kraje budou vystaveny vozy k prohlídce a úderem devatenácté hodiny proběhne start. Po skončení závodu se vrací všechny automobily v doprovodu motocyklů tzv. hradní stráže zpět do Napajedel. Zde bude k dalšímu vidění zhruba sedmdesátka aut, největší zastoupení má historie Laurin & Klement a další značky. Máme přislíbenou účast kolem sto dvaceti aut,“ upřesnil Ladislav Samohýl.

Organizátoři uskuteční již zmíněnou vzpomínkovou jízdu závodu Zlínská osma, která se začala jezdit ve třicátých letech minulého století ve Zlíně. První ročník proběhl v roce 1934 a jeho vítězem se stal Tomáš Baťa ml. Na trati se objeví nablýskané vozy jako například MG – UVA, Pony BMW, Škoda 1100 Sport, Gbelec Sport, Aero Minor Sport a další. Při této příležitosti bude otevřen první velký market náhradních dílů, pneumatik a příslušenství na Grand Prix modely Bugatti. Nedílnou součástí připravované akce bude kromě probíhající výstavy historických vozidel i burza náhradních dílů a motoristických memorábilií ve vymezených prostorách venkovních ploch zámku Napajedla v sobotu 1. září od časných ranních hodin. V pátek večer proběhne v prostorách zámku společenský večer za účasti oblíbených umělců a skupin jako jsou Rangers s Honzou Vančurou, Hradišťan s Jiřím Pavlicou a Spirituál Kvintet.

SETKÁNÍ HISTORICKÝCH VOZIDEL

Pátek 31. srpna 2012 – Zámek Napajedla, divácká Super RZ Zlín
15:30 hod – odjezd od zámku Napajedla do centra Zlína
16:15 hod – přesun účastníků do místa startu, výstava vozidel účastníků
19:00 hod – start jízdy zúčastněných historických vozidel Grand Prix Bugatti
19:30 hod – start vzpomínkové jízdy Zlínská osma – vybrané historické sportovní vozy
21:30 hod – společenský večer v prostorách zámku Napajedla za účasti známých pozvaných umělců a skupin (Rangers, Hradišťan, Spirituál Kvintet)

Sobota 1. září 2012 – Zámek Napajedla
od časných ranních hodin na vymezených plochách areálu zámku Napajedla – burza dílů a memorábilií ve vztahu k historickým vozidlům
8:00 hod – výstava historických vozidel účastníků setkání v areálu
10:00 hod – oficiální představení věrných kopií automobilů Bugatti T35 ze série Nostalgic Edition veřejnosti
12:00 hod – předání pamětních listů účastníkům (majitelům zúčastněných historických vozidel)

Zdroj: Barum Czech Rally Zlín