Barum Czech Rally Zlín 2012: Spolujazdec Petr Starý si splní tretí veľký sen!

Mimořádnou pozornost poutá při letošním ročníku Barum Czech Rally Zlín závod historických automobilů pod názvem Star Rally Historic. Populární vložená soutěž se pojede již popáté a přiláká opět skvostné vozy z minulých let.

Na startu se objeví i legendární vůz Audi Sport Quattro S1 s posádkou košického Styllex Motorsport ve složení Jozef Béreš jr,. Petr Starý. Nebude to ale jediná ‚es-jednička‘, neboť na vybraných rychlostních zkouškách se divákům představí i legendární pilot Leo Pavlík, který si pro zlínskou soutěž přivezl originální vůz z Německa.

Když se řekne skupina B, většině příznivců rally se vybaví Audi Quattro. Právě tento vůz způsobil svým pohonem všech kol doslova revoluci v tehdejší konstrukci vozidel. Svůj potenciál předvedlo audi už na Algarve rally, kde model A1 pilotoval Hannu Mikkola. Jako předjezdec porazil celé startovní pole a vítězi tehdy nadělil půl hodiny! Není proto divu, že při svém prvním ostrém startu na Jänner Rallye v roce 1980 Audi Quattro A1 ovládlo celkovou klasifikaci. Legendární „béčková audina“ (Audi Sport Quattro) vyrazila na tratě mistrovství světa v roce 1984. Audi s tímhle vozem opanovalo pohár konstruktérů a první místo získalo i v šampionátu jezdců. Existoval snad jediný vůz, který mohl Audi Sport Quattro skupiny B v očích rallyového fanouška zastínit. Tím byl model inovovaný model S1, který Audi představilo o rok později. S postupem času se jeho výkon vyšplhal až na 550 koní a nejvýraznějším úspěchem se stalo vítězství Waltera Röhrla na italské Rallye Sanremo.

Skupina B byla sice ve druhé polovině osmdesátých let zakázána, nicméně diváci zlínské barumky budou mít možnost Audi Sport Quattro S1 vidět v akci přímo na trati. Na páteční městské RZ ve Zlíně a v sobotu ve Slušovicích se s tímto vozem ukáže Leo Pavlík, který spolu s Karlem Jirátkem usedne do závodního vozu po třiadvaceti letech a to u příležitosti premiéry nové knihy ‚Leo Pavlík: od škodovky po quattro‘. Další exemplář německého supervozu pojede v rámci V. Star Rally Historic. Za jeho volantem se představí slovenský jezdec týmu Styllex Motorsport Jozef Béreš jr. navigovaný zlínským spolujezdcem Petrem Starým, který vyhrál barumku v letech 2009 a 2011 coby navigátor Jana Kopeckého v továrním voze týmu Škoda Motorsport. „K rally mě přivedla právě barumka. Už jako malý jsem chodíval na legendární zkoušku Maják nebo na nejvýznamnější zkoušku českých tratí Pindulu. Svezení na barumce byl od té doby můj sen a celou svou kariéru jsem šel za tím, abych ve Zlíně vyhrál. A když se to v roce 2009 stalo, doslova jsem brečel štěstím. Ten pocit v cíli poslední rychlostní zkoušky a následně na cílové rampě byl prostě úžasný. Přál bych každému tohle někdy zažít,“ vylíčil Petr svůj vztah k Barum Czech Rally Zlín. „V roce 2010 se nám to málem povedlo rovněž, ale vlivem dešťů jsme krátce před cílem z vedoucí pozice vypadli. Nicméně v loňském roce se nám to už podařilo zopakovat, i když nás v závěrečné etapě postihly technické potíže a dotáhnul se na nás Belgičan Freddy Loix. Před poslední zkouškou nás dělily pouhé dvě vteřiny a bylo to hodně o psychice. Nakonec jsme zvítězili o 1,2 vteřiny, což je po třech dnech závodění naprosto neskutečné. Když k tomu navíc připočtete atmosféru, kterou tady fanoušci vytvářejí, jedná se o zážitek, který už ve mně zůstane navždy,“ pověděl zkušený spolujezdec své největší okamžiky ze zlínské soutěže. Petr Starý musel kvůli zdravotním potížím sedadlo spolujezdce v továrním voze Škoda Fabia S2000 opustit. Při letošní barumce ho ale čeká velká premiéra, usedne do vozu Audi Sport Quattro S1 po boku Jozefa Béreše mladšího, se kterým startuje i v rámci slovenského národního šampionátu. S replikou legendárního vozu audi se představí v rámci jubilejního pátého ročníku Star Rally Historic. „Je dobře, že se jedná o repliku. Vozy skupiny B měly velký výkon, ale byly těžko ovladatelné. Na vině byl především podvozek. Brzdy ani tlumiče nebyly na takové úrovni jako jsou dnes. V současné době jsou na auto k dispozici moderní díly, takže je možné výkon lépe zkrotit,“ vysvětlil Petr Starý.

Podle posledních informací bude vůz disponovat výkonem kolem 670 koní, přičemž jeho váha nepřesahuje tisíc kilogramů. Vozidlo se usilovně chystá v košických dílnách Styllex Motorsport, nicméně jednotlivé komponenty se již na rychlostních zkouškách objevily. „Převodovka jela před nedávnem při soutěži v Polsku, motor zase Dobšinský kopec, což bylo součást evropského šampionátu v závodech do vrchu. Tam se ukázalo, že je neskutečné, jak motor jede. Jsem velmi zvědavý, co nás čeká. V autě jsem již seděl, ale ještě jsme s ním nevyjeli. Je v něm tak málo místa, že sedím až nad zadní nápravou,“ přiblížil své pocity z vozu ostřílený navigátor. „Když jsem začínal svou kariéru, měl jsem tři velké sny. Stát se spolujezdcem v továrním týmu, vyhrát barumku a svézt se v audině S1,“ svěřil se Petr Starý. Dva sny má již splněné. Popřejme Petrovi, aby se mu splnil i ten poslední. Zatím tomu vše nasvědčuje, neboť zprávy z východu Slovenska zní jednoznačně: dílna Styllexu je čtyřiadvacet hodin denně otevřená a rozsvícená.

Zdroj: Barum Czech Rally Zlín