BÁRA ZMEKOVÁ POSOUVÁ HRANICE PÍSNIČKÁŘSTVÍ NOVÝM ALBEM LUNAVES.

Skladatelka a multiinstrumentalistka Bára Zmeková, pohybující se na pomezí jazzu, folku a elektroniky, vydává album LUNAVES, na které přizvala množství hudebních kolegů napříč žánry.

Ve dvanácti skladbách s českými texty odkrývá své příběhy a ukazuje se jako suverénní textařka, zpěvačka a hudebnice, často opouštějící pro ni typický klavír, aby využila elektrické piano, syntezátory a dokonce i kytaru. Její projev je jistý, neztrácí jemnost ani emoční intenzitu. Není pochyb, že se LUNAVES stane zásadním počinem české písničkářské scény tohoto roku.

“Báru jsem si oblíbil hlavně kvůli textům, fascinuje mě, jak dokáže jednoduše říkat věci, které by od jiných zněly pateticky nebo úporně. Používá slova, na jaké bych si netroufnul a skládá to všechno do výjimečně poetických obrazů, pak to hraje na klavír a zpívá, jak kdyby se nechumelilo,” říká o tvorbě Zmekové Martin  “Bonus” Tvrdý.

S albem vychází také první oficiální klip k písni Svatojánská. Zpracování se ujali režisérka Veronika Lišková a scénárista Evžen Liška ve spolupráci s Jakubem Aeldrynem z Lunchmeat Studia a kameramanem Vojtěchem Vančurou. Výjimečné je vizuální pojetí klipu, skrz projekce a prostředí proniká do vnitřního světa náměsíčné dívky.

Zmeková se představila roku 2013 vítězstvím v soutěži 1band2play, ztvrzeným úspěšným debutem Ještě kousek a koncerty na festivalech Colours of Ostrava, MišMaš, United Islands či Banát. Letos přichází s vyzrálou deskou, jež vznikla, stejně jako předcházející Ještě kousek, ve spolupráci s producentem Ondřejem Ježkem ve studiu Jámor.

“Slovo LUNAVES mi přišlo do hlavy samo od sebe jednou před usnutím a od té doby na sebe nabaluje příběhy. Vytvořila jsem si skrz něj prostor, ve kterém se může odehrát v podstatě cokoliv. V takovém prostoru si každá píseň žádala trochu jiný přístup, proto jsem k nahrávání přizvala tolik různých muzikantů,” přibližuje neobyčejný název desky Zmeková.

Mezi hosty na albu nalezneme jména jako Martin „Bonus“ Tvrdý, Fredrik Janáček (-123 minut), Rasťo Uhrík (J. Kirschner), Nina Marinová (Nina Rosa), Michal Mihok (Voila), Vlado Micenko (E Converso), Viktor Dořičák (FORMA), Marek Doubrava a Viktor Ekrt (Hm…), Ondřej Galuška (Odd Gifts, Eggnoise), Oskar Török (Vertigo), Francesca Mountfort a další.

Mnozí z nich vystoupí také na křtu 19. 3. 2019 v brněnském Kabinetu Múz a 20. 3. 2019 ve Studiu Alta v Praze. Role kmotrů se ujali Martin E. Kyšperský a skupina Hm… Album LUNAVES vychází 1. března 2019 na domácím labelu Tranzistor.

http://barazmekova.cz/
https://www.facebook.com/barazmekova/

Zdroj: TS