AVON Foundation for Women venuje 1 milión dolárov na boj proti domácemu násiliu.

AVON Foundation for Women oznámila, že celosvetovo venuje 1 milión dolárov 50-tim organizáciám venujúcim sa problematike domáceho násilia. Program núdzového grantu bol predstavený s uvedením AVON kampane #IsolatedNotAlone ako reakcia na nárast prípadov domáceho násilia dôsledkom domácej izolácie.

Financovanie poskytne kľúčovú pomoc viac ako 250,000 ženám a deťom, ktorí sú vystavení zvýšenej hrozbe domáceho násilia. Grant bude rozdelený do 37 krajín sveta vrátane Slovenska, Českej republiky, ale aj Brazílie, Mexika, Indie, Filipín, Nemecka a Spojeného kráľovstva.

Milión dolárov vyčlenených zo zdrojov AVON Foundation bude slúžiť na podporu žien po celom svete a je v súlade s AVON kampaňou zameranou na riešenie krízy vzrastajúceho domáceho násilia zapríčineného pandémiou COVID-19. Príkladmi okamžitého využitia prostriedkov sú:

V Spojenom kráľovstve, nezisková organizácia Women´s Aid využije 50,000 dolárov na zriadenie online pomoci, vrátane Live Chat linky, vytvorenie podpornej skupiny pre obete domáceho násilia a prípravu informačných materiálov, vďaka čomu dokáže pomôcť približne 8,000 ženám.

V Mexiku, krajine s najvyšším percentom domáceho násilia, organizácia National Shelter Network vďaka finančným zdrojom okamžite zabezpečí úkryt a ochranu pred agresorom pre 3,000 žien a detí.

V Indii, Asociácia Family Planning obdrží 40,000 dolárov, ktoré im umožnia poskytovať základné služby vo vidieckych komunitách po celej krajine vrátane poradenstva pre ženy a deti postihnuté domácim násilím.

Na Slovensku AVON Foundation podporí sumou 8,000 dolárov Alianciu žien – Cesta späť. Tá sa dlhodobo venuje ochrane ľudských práv žien, najmä ich najhoršiemu porušovaniu – násiliu na ženách zo strany intímneho partnera. Je v tejto oblasti najstaršou organizáciou na Slovensku. Za 25 rokov práce uskutočnila množstvo prevenčných, vzdelávacích, právnických a analytických projektov. Celý čas sa však venuje priamej pomoci ženám zažívajúcim násilie, poradenstvu a podpore (advocacy). Má za sebou projekty ako zmena legislatívy (2002), preloženie veľkých Štandardov rady Európy, mnoho kampaní, vytvorení aj prekladov dôležitých odborných textov. Linka (hotline) funguje 24/7 a preto aj v súčasnosti, kedy koronavírus skomplikoval prístup týraných žien k pomoci, organizácia sleduje trend narastania počtu obetí. Táto tendencia je viditeľná celosvetovo, o čom vypovedajú organizácie v celej Európe a s tými,  ktoré sú rovnako ako Aliancia žien aj členkami WAVE (Women Against Violence Europe), si navzájom vymieňajú skúsenosti a cenné rady. Počet telefonátov počas akútnej časti koronakrízy dramaticky klesol, čo dáva tušiť, že ženy nemajú možnosť telefonovať a volať o pomoc, nakoľko násilník je v dôsledku karantény neustále prítomný, a súčasne je to aj jasným indikátorom, že sa násilie zvýšilo. Aliancia žien preto hľadá nové efektívne spôsoby komunikácie so ženami zažívajúcimi násilie a komunikuje s nimi prostredníctvom ich priateľov, susedov a známych.

„Aliancia žien ďakuje AVONu, za finančný príspevok, ďakujeme, že AVON „pomáha pomáhať“. Peniaze  použijeme na angažovanie viacerých odborníčok na linky pomoci, ktorá je ženám nepretržite k dispozícii, vytvoríme aj písomné informácie ako postupovať v čase karantény, resp. post-karanténnom období,“ uviedla Katarína Farkašová, riaditeľka Aliancie žien Slovenska.

Spoločnosť AVON Slovensko sa rozhodla pomôcť aj materiálne a do troch krízových centier – Brána do života, MyMamy a Aliancia žien-Cesta späť v Trnave, venuje balíčky hygienických potrieb.

Okrem grantu, AVON spoločne so svojimi sesterskými spoločnosťami Aesop, The Body Shop a Natura vyzýva vlády na celom svete, aby venovali zvýšenú pozornosť problematike domáceho násilia a aby zabezpečili finančné zdroje pre fungovanie služieb poskytujúcich pomoc ženám a deťom vystavených domácemu násiliu. Aliancia týchto spoločností, vďaka svojmu globálnemu dosahu na 200 miliónov zákazníkov v 110 krajinách sveta, vyzýva ľudí, aby túto kampaň podporili.

Natalie Deacon, Prezidentka AVON Foundation for Women hovorí: „AVON podporuje ženy už viac ako 130 rokov a naša pomoc je teraz potrebná viac ako inokedy predtým. Prostredníctvom financovania z AVON Foundation dokážeme pomôcť významne zmeniť životy ohrozených žien a detí na celom svete, ktoré naliehavo potrebujú ochranu pred domácim násilím. AVON už 15 rokov podporuje mimovládne organizácie bojujúce proti rodovo podmienenému násiliu a situácia nebola nikdy tak akútna. Sme hrdí na to, že môžeme prispieť a podporiť kampaň #IsolatedNotAlone, ktorá reaguje na prudký nárast násilia v dôsledku pandémie koronavírusu.“

Celosvetovo, bude AVON spolu so svojimi zamestnancami a partnermi pomáhať ženám a deťom, ktoré zažívajú domáce násilie, a to prostredníctvom poskytovania informácií o možnostiach pomoci a prísunom základných hygienických a kozmetických výrobkov.

Zdroj: TS