Autumnist – Some Ground

Tretí singel z aktuálneho albumu Autumnist – Sound Of Unrest, skladba s názvom Some Ground, vychádza oproti predchádzajúcim Tiny Bit a A Distant Speck v neobvykle veľkom množstve remixov.

Voľne stiahnuteľná digitálna verzia singla totiž obsahuje okrem pilotnej skladby (oproti originálu pozmenenej spevákom Richardom Imrichom aj samotným Autumnist-om) deväť remixov. Dva z nich sú dielom vopred oslovených producentov (Yellowbrilla a Cefaploid9000), zvyšok tvoria najlepšie remixy z vyhlásenej verejnej súťaže Some Ground Remix Contest. V rámci nej zaslalo svoje výtvory štrnásť autorov zo Slovenska, Čiech, ale i Veľkej Británie, USA, Nemecka či Austrálie. Výsledkom je žánrovo veľmi pestrá zmes hudby, oscilujúca od ambientu cez hip-hop až k takmer folku. Niektoré remixy sú veľmi vydarené a od talentovaných tvorcov, za všetky možno spomenúť Bulp remix, ktorý je dielom len 18-ročného študenta.

autumnist_photo_by_milo_fabian_04

Singel vychádza aj ako limitovaná edícia 12-palcového vinylu, ktorá obsahuje výber šiestich najlepších remixov podľa samotného Vlada Ďurajku. Vinylová verzia je balená v ručne potlačenom obale z recyklovaného papiera, grafickú identitu si vzal na starosť opäť samotný Autumnist. Výrobu platní zabezpečilo trenčianske vinyl-masteringové štúdio Vinyl-Lab. O mastering skladieb sa postaral GaEx vo svojom štúdiu Gargle&Expel v írskom Dubline.

Album Sound Of Unrest vyšiel na značke Deadred Records v digitálnej forme vo formátoch MP3, FLAC na stiahnutie na stránkach oboch vydavateľstiev, Bandcamp profile kapely, iTunes, Spotify a pod. Rovnako vyšiel na CD a vinylovom LP.

autumnist_photo_by_milo_fabian_01_hires

Autumnist momentálne pripravuje s kapelou v štúdiu aktuálny koncertný program, ktorý naživo predvedie na sérii koncertov začiatkom roka 2014.

Autumnist Bio:

Vlado Ďurajka začínal ako Abuse a ako jednohlavý súbor si to rozdával s EBM, zastúpený na niekoľkých kompiláciách. Abuse ako ozvena starej počítačovej strieľačky sa však rýchlo vyvíjal inam. Po EP Sleepfields (2002), ktorá ešte bola one-man show v duchu IDM, do Abuse prišla rytmická sekcia Nylon Union a DJ Hlavolam a bol tu živý, koncertujúci band. Hovorilo sa o novej doske (The Great Outdoors, 2004), plánovali sa koncerty za slovenskými hranicami, diaľnice viedli všetkými smermi a Abuse mali rýchlo našliapnuté k najpozoruhodnejšiemu zoskupeniu široko-ďaleko. Ubrali samplov a zoštíhlili pásma sekvencerov, urbanistický ambient dostal chutné acidjazzové konotácie, ale zároveň odkazoval k britskému UK garage. V dobe, keď sa „živé elektronické“ kapely vyžívali v jungleovej rytmike a ovládnutom dancefloore.

S ďalším, tentokrát eponymným albumom zmenili i názov, aj keď Autumnist kopírujú personálne obsadenie Abuse. Do pozadia zdanlivo ustúpili elektronické elementy i turntablismus, viac sú počuť akustické nástroje. Elektrochemický urban sound je i naďalej zmäkčovaný, nastúpili napohľad analógové zvuky, pridali sa spomienky na filmovú hudbu. Grime-dubstepové vrstvy prestupujú breakbeatom, ale temný nádych albumu je neustále a podivne relativizovaný akustickými prvkami, falošnými „dychovými“ samplami a zvláštnou, dvojlomovou atmosférou. Na novinke Sound Of Unrest je tento trend mierneho vzďaľovania sa od elektro scény v ústrety organickejšiemu zvuku ešte markantnejší, sampling ustupuje analógovým zvukovým hračkám a živým „dychom“, nepokoj, napätie a tradičná divotvorná atmosféra by sa však dali krájať.

Autumnist sa dostal do povedomia taktiež vďaka koncertovaniu doma i v zahraničí. Koncertná zostava je päťčlenná, Vlada Ďurajku s laptopom a elektronikou dopĺňa živá rytmická sekcia s basou a bicími, gitarista a scratcher/turntablist DJ Hlavolam spolu s podporou videoprojekcie. Kapela odohrala koncerty na prestížnych európskych a amerických festivaloch počínajúc SXSW v texaskom Austine, slovenskou Pohodou, ďalej Pulse Festival (London, UK), Sziget (HU), Picardie Mouv (FR), GlobalBeat (PL) atď. Lokálne predskakovala kapely a projekty ako Recoil (UK), Laika (UK), Cinematic Orchestra (UK) a pod.

some-ground_pre-out_fb_post

AUTUMNIST – SOME GROUND
Deadred / Starcastic Records, 2013
Formát: free MP3 / FLAC 320kbps download, 12“ vinyl (ultra limitovaná edícia)
vychádza: 22. 10. 2013 (MP3/FLAC), 01. 11. 2013 (vinyl)
DR-022.3 / STC-41

zoznam skladieb:
1.    Some Ground (Surveyor Version)
2.    Some Ground (Cemeteryfunk Remix)
3.    Some Ground (Analogrunner Remix)
4.    Some Ground (World In My Eyes /// Remix)
5.    Some Ground (Allan Vilhan Remix)
6.    Some Ground (Yellowbrilla Remix)
7.    Some Ground (Bulp Remix)
8.    Some Ground (FL2C Remix)
9.    Some Ground (Sexinsect Remix)
10.    Some Ground (Cefaploid9000 Remix)

Stránka singla so všetkými dostupnými formátmi (digital download, 12“ vinyl). Predchádzajúce single z albumu na free download v MP3/FLAC: Tiny BitA Distant Speck.

Zdroj: Deadred Records*