Áštvorka privíta Prešovské národné divadlo s konšpiračnou inscenáciiou na motívy románu Umberta Eca.

V polovici januára zavíta do bratislavskej A4 – priestoru súčasnej kultúry, divadlo PND s hrou Moral insanity, ktorá vznikla na motívy románu filozofa Umberta Eca. Hudba do inscenácie bola vytvorená v rámci synth jamu inšpirovaného konšpiračnými teóriami, ktoré pretkávajú dej predstavenia a diváka vyzývajú k provokatívnym otázkam.  Hľadáte toho, kto môže za to čo sa tu deje? Chcete vedieť kto je zodpovedný za to, že sa Vám nedarí? Príďte a niekoho si určite vyberiete.

Prešovské národné divadlo rozširuje svoj repertoár o autorskú hereckú monodrámu Petra Brajerčíka  Moral insanity, ktorá na motívy románu Umberta Eca Pražský cintorín skúma konšpiračné teórie, antisemitské a rasistické predstavy vychádzajúce z nepriaznivej ekonomickej a spoločenskej situácie a ich odraz v médiách a politike.

Umberto Eco ako historik, filozof, estetik  ponúka tvorcom priestor pracovať s rafinovaným výkladom dejín, na ktorom odhaľuje princípy politickej a účelovej hry a ponúka možnosti rozličných výkladov a interpretácií.

„Ak chcem nejakým spôsobom podať odhalenie komplotu, nemusím záujemcovi dodať nič originálne, naopak, treba mu ponúknuť len a najmä to, o čom sa už dávno dozvedel, alebo by sa mohol oveľa ľahšie dozvedieť inými cestami. Ľudia veria iba tomu, čo už vedia, a práve v tom spočíva krása Univerzálneho Formy Sprisahania. „

Text  – Peter Brajerčík
Réžia a scénický koncept – Júlia Rázusová
Hudba a priestorový hudobný koncept  – Martin Husovský
Scénografická a kostýmová spolupráca – Diana Strauszová
Svetelný dizajn – Lukáš Katuščák
Produkcia – Linda Durkáčová
Účinkuje – Peter Brajerčík

Hudba do inscenácie bola natočená v rámci synth jamu inšpirovaného konšpiračnými teóriami. Martin Husovský- Studiologic Sledge Black, Jany Pastirčák – Dave Smith Instruments Mopho x4, Moog Little Phatty a Stano Čorej – Akai Rhytm Wolf.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/411822656057974/
Predpredaj: https://a4.interticket.sk/event/sheet/presovske-narodne-divadlo-moral-insanity-693523BFBCBD48AAAED674CD204CEDBE#1508
Web event: https://a4.sk/events/2019/03/15/presovske-narodne-divadlo-moral-insanity/

Zdroj: Lucia Mandincová, PR & Marketing Manager
Foto: archív divadla PND