Art Film Fest – Utorok: Reportáž!

Utorok zaliaty filmovou „novou tvorivou“ krvou, tento festivalový deň sa stal dňom príjemných prekvapení, hlavne čo sa týka našej domácej tvorby. Filmy od našich nádejných tvorcov sa stali takým malým obrodením, progresom, úsvitom v našej kinematografii.

Tak a teraz sa môžeme pochváliť, že už aj v našich končinách prišlo na žáner horror, na žáner ktorý dlhé roky akosi nemohol povstať u nás z popola. Takže po dlhých rokoch, keď boli u nás avizované nejaké tie horrorové prírastky, tak môžeme dnes už s pokojom na duši povedať, že aj u nás nakoniec bájny Phoenix povstal z popola.

Socialisticky Zombi Mord (4)

Cesta neľahká ale za to opojná, keď nadšené publikum privítalo v preplnenom Kursalóne v Kúpeľnej dvorane dokumentárny film Prvý slovenský horror, dokument o horrore Fabrika smrti ktorý nakoniec ako nám je priblížené v danej snímke nevznikol. Nevznikol pre rôzne aspekty, ktoré sú nám z určitou tvorivou ľahkosťou a zábavnou nadsázkou priblížené.

Dokument sa dá špecifikovať ako skoro dokonalá komédia, lebo tvorca Róbert Slovák, vie ako skutočne zaujať diváka. Priblíži ako trefne pred rokmi rozpútal kampaň okolo filmu, okolo ktorého sa točili zvučné mená ako Martin Pyco Rausch, Táňa Pauhofová či Rytmus. Treba zdôrazniť že publikum sa nadmieru pri tomto projekte bavilo a záverom bol film ohodnotení aj veľkým potleskom.

MG_2639

Pre skutočný filmových labužníkov a nadšencov amatérskych filmov sa stala vykúpením v tomto festivalovom dni práve polnoc zaliata krvou, veru zaliata. Tak aj nás na Slovensko dobehla zombii mánia posledných rokov, keď v televíziách úspešne vládne zombii seriál Walking Dead (beží od roku 2010, čaká sa na 5 sériu) a v kinách burácajú projekty ako Svetová vojna Z (World War Z,2013) či Mrtví a neklidní (Warm Bodies,2013). Horrová téma, ktorá už po desaťročia stále priťahuje čoraz viac filmových fanúšikov, je teraz doslova v najväčšom rozkvete. A tak ani u náš tomu nie je inak, tvoriví tím nám z amatérskych podmienok ponúka skvost Socialistický Zombi Mord. Film vznikal s rozpočtom približne €3,000 (údaj podľa imdb.com).

Projekt ktorý vznikal od svojho avizovania približne 8 rokov, veru už pred 8 rokmi bola vytvorená ukážka na tento film, ktorá slušne navnadila a nakoniec nechala fanúšika čakať na premiéru dlhé nekonečné roky, roky ktoré sa nakoniec oplatilo čakať. Dnes sa teda konečne dožívame premiéry a z radosťou môžeme usúdiť že veľmi úspešnou, lebo tvorcovia sa v celku vyhrali zo socialistickými motívmi z obdobia okolo roku 1968. Samozrejme že v daných podmienkách sa film nemohol natočiť v plnohodnotej kvalite ale zanietenie tvorcov a ich nápaditosť pri scénkach sa nedá uprieť, rovnako ako trikové vsuvky a šikovné počínanie si pri tvorbe masiek a likvidačných metódach, film v rámci podania ľahkosti, zábavnosti a násilia bol vyvážení. Jedinou výhradou k tomuto amatérskemu filmu je zvuk, kde doprovodná hudba občas ráznejšie prenikne cez dialógy, prípadne sú dialógy poslabšie počuť, toto je jediná vec kde si film kazí dojem. Na druhú stranu tu ale máme niekoľko podarených bonbónikov, ktoré dávajú filmu riadnu razanciu, hlavne v závere to naberá na neskutočných akčných obrátkach a s okúzleným môžeme sledovať ako obratne si tu počíňajú pri likvidácii zombíkov dve pionierky, veru v tej chvíli tu zažívame také dievčenské akčné Expendables. Publikom z nadšením tento film prijalo a odozva v rámci smiechu bola teda razantná, netreba ale opomenúť aj slušnú dávku napätia a niekoľko lakačiek spoza záberu, takže suma sumárum veľká spokojnosť. Socialistický Zombi Mord je taký náš malí Slovenský amatérsky skvost.

Art Film Fest | 21. – 27.6.2014 | Trenčín | Trenčianske Teplice | Foto: Martin Magál – Maggi

Socialisticky Zombi Mord (5)

Napísal: Matúš Gajdošech