Art Film Fest: Tretí deň festivalu je za nami.

Tretí deň filmového festivalu ponúkol pestré krátkometrážne filmy ale aj niekoľko zaujímavých celovečerných filmov, tento krát ale z drsnejším podtónom.

Na úvod filmového dňa prišli krátkometrážne filmy premietané v kine Metro. Z týchto projekcií najviac zaujali: Počin z Indie pod názvom Calcutta Taxi (2012), kde tvorcovia prezentujú príbeh z viacerých pohľadov hlavných hrdinov smerujúcich k jednej zásadnej spočiatku vážnej momentke a v konečnom výsledku to vyznie ako roztomilá situácia.

Kanadský tvorcovia príjemne uvoľnili divácku kulisu s nástenkovým počinom Dievča menom Elastika (2012). V tomto hravom prípade dokazujú tvorcovia svoju fantáziu a tvorivosť odprezentovať cez korkovú nástenku a pripináčiky, keď nám dokážu hravo podať strhujúci príbeh pripináčikovej Elastiky. Pre zmenu Americký počin s názvom Penny Hrozná (2012) ide v Tarantínosvkých šľapajách a ponúka jednu vychytenú údernú scénu za druhou. Príbeh o tom ako sa môže únos malej školáčky zvrtnúť v neprospech únoscov.

Z celovečerných filmov smerovali veľké očakávania k pokračovaniu z už bohatej dlhoročnej série Ip Man (Yip Man), a tak sme sa dočkali nového dielu s názvom Veľmajster (The Grandmaster, 2013) ale tento diel skôr zbudzoval rozpačité dojmi. Akcia od overeného choreografa Woo-ping Yuen-a, priniesla troška príbehové oživenie aj keď pripomenula dosť ďaždovú bitku Neo vs. Agent Smith z filmu Matrix Revolutions. Väčšie problémy robil samotný poeticky prezentovaný príbeh, do ktorého sa je ťažko vžiť, aj keď tu snaživo hrajú významný herci ako Tony Leung a sympatická Zhang Ziyi. Poteší že vizuálne pekné nasnímané obrázky miestami dopĺňa hudba od Petra Hapku zloženej pre Tisícročnú včelu.
Na druhú stranu zas nečakane prekvapil Holandský thriller Borgman (2013), ktorý je miestami tak desivo krutý až je v danom sugestívnom prezentujúcom sa podtóne rovnako zábavný. Príbeh dokáže stále niečim prekvapovať, divák je danou prezentáciu silno vtiahnutý do deja a nedočkavo čaká čo nevyspitateľné sa zas a zas stane, čo vlastne spraví ten tajomný muž, ktorý sa dokáže bez problémov votrieť do zámožnej rodiny, podmaňujúci si každého kto mu spadne do jeho spárov. Jedine čo na príbehu zamrzí je taký nevyjasnený záver, nevysvetlené činy zoskupenia takpovediac čarodejníkov duší. Tento voľný záver nechá na divákovi aby si domyslel o čo presne v tomto diele išlo, čo je troška na škodu.

A nesklamala ani hviezdami obsadená dráma Mud (2012), kde sa zaskveli známy herci ako Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Sam Shepard či Michael Shannon. Dráma o dôvere 14-ročných chlapcov v neznámeho muža s menom Mud (McConaughey) žijúceho v úkryte na malom ostrovčeku. Kde sa každou ďalšou návštevou medzi nimi vytvára čoraz silné až skoro rodinné puto, ktoré sa im nedostáva v patričnom množstve od vlastných rodičov. Samotné postavy má príbeh dobre vykreslené, len je škoda že postupne začne film pôsobiť troška zdĺhavo pri danej dvojhodinovej dĺžke, čím stráca na obratnosti a údernosti.

Napísal: Matúš Gajdošech
Foto: Martin Magál – Maggi