Art Film Fest: Súťaž krátkych filmov uvedie príbehy o brazílskom priateľovi Nietzscheho aj o irackých spoluhráčoch Messiho!

Komédie, trilery aj drámy, hrané, dokumentárne aj experimentálne filmy, z Európy, USA aj Ázie sa opäť predstavia v obľúbenej Medzinárodnej súťaži krátkych filmov na blížiacom sa Art Film Feste, ktorý sa začína už 21. júna a potrvá do 27. júna 2014 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. O Modrého anjela za najlepší krátky film zabojuje tento rok 35 snímok s dĺžkou do 30 minút, najrôznejších žánrov a štýlov.

„Výber predstavuje to najlepšie zo súčasnej svetovej krátkometrážnej tvorby. O mnohých dielach v súťaži, ktoré prešli náročným výberom spomedzi takmer tisícky filmov, môžeme s istotou povedať, že určujú vizuálne i naratívne smerovanie krátkeho filmu,“ povedali zostavovatelia sekcie Martin Kaňuch a Daniel Vadocký. Vo výbere sú aj snímky už známych tvorcov, ktorých predošlé diela prezentoval Art Film Fest na minulých ročníkoch.

Justbeforelosing

O víťazoch rozhodne trojčlenná medzinárodná porota v zložení: mexický filmár Victor Orozco Ramirez a filmové kurátorky – z Fínska Milja Mikkola a z Poľska Zofia Ścisłowska.

Najpočetnejšie zastúpenie budú mať v súťaži už tradične krajiny, ktoré ročne vydajú do sveta najviac krátkych filmov – Francúzsko, Belgicko, Kanada.

BAGHDAD_MESSI

Z francúzskej filmovej dielne pochádza hraný film Predtým než je všetko stratené/Just Before Losing Everything režiséra a scenáristu Xaviera Legranda, ktorý je víťazom hlavnej ceny na najprestížnejšom krátkometrážnom filmovom festivale v Clermont-Ferrand v roku 2013 a nominantom na sošku Oscara za najlepší krátkometrážny film. Vo svojom debute ponúka režisér perfektne zrežírovaný, zahraný a veľmi napínavý triler o dramatickom popoludní, počas ktorého žena zbalí seba aj deti a rozhodne sa opustiť svojho násilníckeho manžela.

Medzi výnimočné snímky sekcie patrí aj ďalší francúzsky film – Jašterice/The Lizards režiséra a scenáristu Vincenta Marietta o dvoch chlapoch, ktorí v opare kúpeľov čakajú na hypotetický príchod neznámej dievčiny z internetovej zoznamky.

noah

Francúzsko-belgická dokumentárna snímka Podiel tieňa/The Shadow’s Share režiséra a scenáristu Oliviera Smoldersa sa vracia k dátumu 4. január 1944, keď v čase konania súkromnej prehliadky kľúčovej retrospektívy svojej tvorby zmizol maďarský fotograf Oskar Benedek. Po viac ako 60 rokoch tento film skúma záhadný život tohto neznámeho umelca.

Z kanadskej krátkometrážnej filmovej produkcie budú môcť diváci Art Film Festu spoznať snímku Noah režisérov a scenáristov Patricka Cederberga a Waltera Woodmana. Celý príbeh filmu sa odohráva na obrazovke počítača kanadského tínedžera a sleduje rozklad vzťahu protagonistu v tejto pozoruhodnej štúdii správania v digitálnom veku.

myfriendnetzie

Diváci sa dočkajú aj snímok z odľahlejších kútov sveta. Takou je napríklad krátka snímka Bagdadský Messi/Baghdad Messi režiséra a scenáristu Sahima Omara Kalifa, ktorá zavedie diváka do Iraku. Vyrozpráva príbeh malého Hamoudiho, ktorý je posadnutý futbalom a so svojimi kamarátmi sa rovnako ako zvyšok sveta nedočkavo teší na finále Ligy majstrov medzi FC Barcelonou a Manchesterom United – na dlho očakávaný súboj Messiho s Ronaldom. Ten však preruší nečakaná udalosť.

Z Brazílie zavíta na Art Film Fest snímka Môj kamarát Nietzsche/My Friend Nietzsche režiséra a scenáristu Fáustona Da Silvu o neveľmi pravdepodobnom stretnutí chlapca Lucasa s nemeckým filozofom Nietzschem, ktoré spôsobí v chlapcovej mysli začiatok násilnej revolúcie a dotkne sa nielen jeho blízkej rodiny, ale aj celej spoločnosti.

Exotiku prinesie na festivalové plátna animovaná snímka Anomálie/Anomalies japonského režiséra a scenáristu Atsushia Wadu, ktorá otvorí otázky viery v existenciu neznámych a neovládateľných príšer.

art film artfilm

Zdroj: Forza, a.s.