Art Film Fest: Posledný deň výročného Art Film Festu je za nami!

Po vydarenom piatkovom Masterclass Bena Kingsley prišlo na radu uvedenie aj filmu Sexy beštia v Kinostane. Už jeho hravý vstup sprevádzaný za mohutného potlesku do kinostanu, keď sa nám šibalsky ukryl za festivalový pútač a potom spoza neho na náš vykúkal, predznamenal že je maximálne uvoľnení a festival si krásne užíva.
Svoj úvod začal slovami: „Teraz vám rozvyprávam o čom to bude.“ – a tak všetky v očakávaní si nakoniec nevypočuli o čom to priamo bude ale akú príhodu k filmu zažil alebo skôr vyviedol: „Nuž vo filme Sexy beštia hrám takého psychopata, čo malo za následok to, že po jednej projekcii tohto filmu ostal jeden z divákov ako obarený keď ma tam uvidel, rozklepal sa. Ja som tento moment hneď zneužil a skríkol som „Zmizni do riti!“ ten sa v šoku vystrašený späť posadil do kresla.“


Sir Ben Kingsley


Sobota už bola záverečným dňom festivalu a tak prišlo na očakávanú záverečnú ceremóniu s vyhlasovaným výsledkov. Hlavnú cenu Modrého anjela získal ruský film Portrét za súmraku(Portret v sumerkakh) režisérky Angeliny Nikonovej. Víťazná snímka bola pútavá pre porotu predovšetkým za svoj „presvedčivý a neobyčajný dej a odvážny portrét postsovietskej éry ako aj za originálny a neobyčajný prístup k feministickej téme“.



Modrý anjel za najlepšiu réžiu putuje rumunskému režisérovi Radu Judemu za snímku Všetci v našej rodine(Toata lumea din familia noastra). Porota označila film za „autentické zobrazenie rodinnej krízy, ktorá prechádza z tragédie cez komédiu až k absurdite, a týka sa témy uchopiteľnej na miestnej aj medzinárodnej úrovni.“



Sir Ben Kingsley


Uznanie poroty si vyslúžil aj rakúsky film Kuma režiséra Umuta Daga, ktorý na plátna priniesol portrét tradičnej tureckej moslimskej rodiny, žijúcej vo Viedni, zobrazený s veľkou dávkou citlivej vnímavosti. Skúma vzťah medzi starým a novým, loajálnosťou a slobodou. Modrého anjela za najlepší krátkometrážny film získal Švédsky džob(Szwedzka robota) poľského režiséra Pawela Ziemilskeho.



Zvláštne uznanie si odniesla talianska krátkometrážna snímka Šéf(Il Capo režiséra Yuriho Ancaraniho). Vyjadrenie poroty: „Nesmierne na nás zapôsobili experimentálne diela v programe festivalu a tento film predstavuje to najlepšie z neho, a to z technickej aj umeleckej stránky. Je to portrét anonymného hrdinu v konfrontácii s prírodou, ako aj epické a nádherné zobrazenie ľudskej práce.“



Art Film Fest


Cenu primátora Mesta Trenčianske Teplice získal austrálsky film Snowtown režiséra Justina Kurzela. Film sa venuje téme vykresľujúcu jednu z najdesivejších austrálskych zločinov, ktorá je temnou sondou do sociálnej závislosti, narkomanstva, domáceho násilia, brutality a sexuálneho zneužívania.



Cena primátora Mesta Trenčín putuje filmu Pohľadnice zo zoologickej záhrady(Kebun binatang) indonézskeho režiséra Edwina, ktorý prišiel na Art Film Fest osobne uviesť svoj film. Zobrazuje v ňom mladú ženu, ktorá vyrastala medzi žirafami, slonmi a hrochmi v Zoo.



Sir Ben Kingsley


A nezabudlo sa ani na Slovenskú tvorbu. Multimediálna spoločnosť Film Europe spolu s Art Film Festom udelila ocenenie Film Europe slovenským animátorom Ivane Laučíkovej a Martinovi Snopekovi, tvorcom filmu Posledný autobus za „mimoriadny tvorivý čin mladých slovenských filmových tvorcov, ktorí získali uznanie aj v zahraničí“.



Miroslav Donutil po prevzatí kryštálovej tabuľky ocenenia Hercova misia, sa vyjadril k tabuľke na Moste Slávy: „Mústek, ktorý nikam nevede ale predsa vede ke sláve!“


Art Film Fest


Vrcholom odovzdávania cien sa stala ale Hercova misia sprevádzaná veľkolepým potleskom patriacim osobnosti ako je Ben Kingsley. Po prevzatí ceny sa vyjadril: „Toto ocenenie si vážim, pretože tento festival je veľmi dôstojný!“ „Kryštálová tabuľka Hercova misia mi bude architektúrou srdca ale i môjho domu.“


V sobotu prebehla aj tlačová konferencia prístupná len pre novinárov v Hoteli Pax, kde nám Ben Kingsley zodpovedal niekoľko otázok: Na jeho účasť na tomto festivale ho prijmela hlavne producenta Hardy. K festivalu sa vyjadril že má veľkú dôstojnosť a páči sa mu umiestenie v horách, veľmi rád tu trávy čas.



Art Film Fest


K účinkovaniu na zahraničnej koprodukcii historického filmu Posledná légia(2007), ktorý sa z časti natáčal aj na Slovensku sa vyjadril, že si dobre pamätá na Slovenských kameramanov, rekvizitárov, či komparz, ich prístup označil ako citlivý a láskavý. Taktiež neopomenul Slovenského kaskadéra, ktorý ho zastupoval v ťažkých scénach, kde boli točené v ohrození života.



Na účinkovanie s mladými hercami(hrali s ním napríklad v Oscarovom Hugo a jeho veľký objav) za posledné obdobie povedal, do herectva prinášajú nevinnosť a nefalšovaný prejav, dobre sa s nimi spolupracuje. Shakespeare opäť nechýbal v jeho odpovediach a označil ho za sudcu sediacom mu na ramene, posudzujúceho jeho prácu.



Art Film Fest


Zaznela tu otázka ohľadne toho či film ako Diktátor(2012) nemôže herca nejako ohroziť v rámci bezpečnosti, či sa nemusí obávať o život. Túto otázku hneď obrátil v ten najlepší možný príklad na film Diktátor(1940) Charlieho Chaplina a jeho vtedajšiu odvážnu a podľa Kingsley-ho najväčšiu satirickú výpoveď na udalosti prebiehajúce vo svete týkajúce sa tých najväčších diktátorov(Hitler, Stalin).



O hereckej profesii sa vyjadril ako o liečení a hojení jeho rán. Na záver dodal: „Herectvo mi zachránilo život!“

Riaditeľ festivalu Peter Nágel: „Keď ste sa nestali skvostným doktorom, ktorý by išiel v šľapajach otca. Stali ste sa pre nás doktorom duší ako herec.“, Kingsley dodal: „Je to pre mňa obrovský kompliment, ďakujem!“


Napísal: Matúš Gajdošech
Foto: Martin Magál – Maggi
Publikova: Redakcia GREGI.NET