Art Film Fest ponúka možnosť pozrieť si skvelé filmy online a podporiť obľúbené kiná.

Medzinárodný filmový festival Art Film Fest sa rozhodol svojim fanúšikom priniesť filmové zážitky priamo domov. Prostredníctvom online platformy Kino doma si budú môcť začiatkom februára pozrieť dvojicu filmov, ktoré súťažili v Medzinárodnej súťaži hraných filmov v roku 2019. To bol zatiaľ posledný ročník festivalu, keďže v roku 2020 sa podujatie neuskutočnilo. Zakúpením lístka v cene 3 € vo virtuálnej kinosále platformy Kino doma budú môcť milovníci filmu zároveň podporiť dvojicu partnerských kín – bratislavské Kino Lumière, alebo košické Kino Úsmev. Všetky podrobnosti o návšteve online kinosál ponúka stránka www.kino-doma.sk. Držitelia aktuálnych festivalových cinepassov a členovia Klubu priateľov Art Film Festu budú mať prístup do kinosály zadarmo, presné inštrukcie nájdu vo svojich mailových schránkach.

V piatok 5. februára o 20.20 premietne virtuálne kino snímku Stále človek (Still Human) režisérky Oliver Chan. Filipínka Evelyn sa v nej zamestná ako pomocníčka v Hongkongu, aby sa starala o Cheong-winga, rozvedeného a na vozík pripútaného invalida. Dvaja rozdielni ľudia, spočiatku polarizovaní vzájomnými nesympatiami, sa postupne zbližujú a vyrovnávajú so životnými prekážkami. Film sa v neľahkej téme neutápa, naopak – využíva osobitý humor a krehkú emocionalitu dvoch hlavných postáv. Ponúka zaujímavý kontrast osobného, intímneho príbehu v kulise takého spoločensky a kultúrne rôznorodého veľkomesta, akým je Hongkong.

V sobotu 6. februára si budú môcť diváci v rovnakom večernom čase pozrieť islandskú snímku Nechaj ma padnúť (Let Me Fall), ktorú nakrútil tvorca s umeleckým menom Baldvin Z. Jeho film rozpráva príbeh dvoch kamarátok, najskôr teenageriek, potom tridsiatničiek. Stella je výbojnejšia a nemá problém ani experimentovať s drogami. Naivná Magnea ju obdivuje a je šťastná, keď môže byť v jej prítomnosti. Netrvá dlho a Magnea sa stane závislou nielen na kamarátke, ale aj na neblahom spôsobe života. Film, ktorý vznikol podľa skutočných výpovedí drogovo závislých mladých ľudí a ich rodín, takmer dokumentárnym spôsobom ukazuje, čo znamená pre narkomanov ďalšia dávka. Silná emocionálna dráma prostredníctvom ťažkej témy skúma otázky a hodnoty priateľstva, lásky a rodiny.

„Myslím si, že ktorýkoľvek film, ktorý sme uvádzali v súťaži hraných filmov Art Film Festu 2019, by mohol byť premietaný v platforme Kino Online,“ hovorí Peter Nagel, umelecký riaditeľ festivalu. Voľba padla na dve zo snímok, ktoré medzičasom získali viacero dôležitých ocenení a potvrdili svoju kvalitu. „Film Nechaj ma padnúť aj s odstupom času potvrdil, že ide o jeden z najlepších islandských filmov posledného obdobia, čo podčiarklo aj získanie viacerých národných cien Edda v roku 2019. Stále človek je film zaujímavý okrem iného aj tým, že uvedenie na našom festivale bolo jeho prvým oficiálne mimoázijským premietaním. Ďalej tým, že ho nakrútila žena, čo je v hong-kongskej kinematografii stále skôr výnimkou ako pravidlom, a že režisérka bola právom ocenená domi cenami za najlepší debut a réžiu.“

Oba filmy si bude možné pozrieť na stránke platformy Kino doma v pôvodnom znení, so slovenskými titulkami, v stanovenom čase a po vybratí jedného z dvoch partnerských kín.

Zdroj: TS