Art Film Fest: Posledný deň festivalu je za nami.

Upršaná studená streda 26.6.2013 bola záverečným dňom filmového festivalu. Troška studené počasie ale nepokazilo dojem z festivalu, lebo bohatý filmový program opäť v hojnom počte navštevovali filmový nadšenci. Okrem bohatej filmovej ponuky prišla na radu vo večerných hodinách aj Záverečná ceremónia a oceňovanie filmov.

Pred polnocou (Before Midnight/2013) je jeden z filmov ktoré sme mali možnosť v tento deň vzhliadnúť. Ide už o tretí romantický počin v réžii Richard-a Linklater-a, kde exceluje dvojica hercov Ethan Hawke a Julie Delpy, tento krát sa dej presúva do kúzelného Grécka. Pre tých čo majú radi miestami vyhrotenú atmosféru, ladné, vyčítavé či rýpavé dialógy pri mileneckých hádkach, všetko končiace v príjemnom sentimente, sú v tomto prípade na správnej filmovej ceste.

Téma ohľadom užívania drog a samotným vnútornom bojom s návykovosťou, bola nosnou témou vo filme Oslo 31.augusta (2011). Pútavo natočení príbeh pojednáva cestu mladého Andersa ako po odvykačke sa vracia do bežného života. Jeho prvé kroky smerujú k priateľom, ktorý mu ale stále pripomíňajú minulosť čím sa opäť postupne dostáva na rozcestie a vnútornému boju s démonmi. Film necháva diváka po celý čas v strehu, v napätí, lebo v druhej polovici filmu je viacero momentiek keď to ostáva na vážkach či to mladý Anders ustojí alebo opäť do toho naplno padne.

Očakávaní Slovenský dramatický film Ďakujem, dobre (2013) nakoniec pôsobil dosť mdlo, zbytočne rozťahane, než aby v konečnom výsledku ponúkol silnú drámu ktorá by skutočne strhla a nepôsobila dojmom klasickej domácej rutiny, kde sa rodina o všetko háda.

Príchodom večera prišla na radu Záverečná ceremónia za účasti pozvaní viacerých významných filmových osobností, primátorov či samotných sponzorov podujatia. V príjemnej atmosfére nám moderátor ceremónie Bruno Ciberej postupne oznámil víťazov prestížnych cien.

Hlavnú cenu Art Film Festu, Modrý anjel za najlepší film, získal film Hodiny harmуnie (Uroki garmoni/2013) mladého sympatického kazašského režiséra Emira Bajgazina. Okrem hlavnej ceny si tento úspešný film odnáša z Art Film Festu aj Cenu primátora Trenčianskych Teplíc.

Ocenenie Modrý anjel za najlepšiu réžiu putovalo do rúk gruzínskej režisérky Nany Jekvtimišvili a nemeckého režiséra Simona Grossa za film V rozpuku (Grzeli nateli dgeebi/2013). Film neostal len pri jednej cene a herečka Lika Babluani si za svoj herecký prejav vyslúžila Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon.

Modrý anjel za najlepší mužský herecký výkon putoval do rúk Tureckého herca Ercan-a Kesal-a za výkon vo filme Pleseň (Küf režiséra Aliho Aydina/2012).

Zvláštne uznanie poroty získal rakúsky film Vojačka Jana (Soldate Jeannette/2013).
Taktiež film získal aj Cenu primátora Trenčína.

Zvláštne uznanie poroty dostal aj mexicko-španielsky film Zlatá klietka(La jaula de oro/2013) režiséra Diega Quemada-Dieza.

Cena Film Europe bola pridelená Slovenskému filmu Môj pes Killer (2013) režisérky Miry Fornay.

V Medzinárodnej súťaži hraných filmov sa o ceny Art Film Festu bojovalo 11 nominovaných filmov. Cenu Modrého anjela za najlepší krátky film si vyhral animovaný film Realita 2.0 mexického režiséra Victora Orozca Ramireza. Zvláštne uznanie získal austrálsky počin Rieka(The River) režiséra Tarquina Netherwaya. Zvláštne uznanie dostal dokumentárny film Príbeh pre Modlinovcov(A Story for the Modlins) brazílskeho režiséra Sergia Oksmana.

Po vyhlásení víťazov nasledoval večierok pre pozvaných hostí, kde v uvoľnenej atmosfére sa zúčastnení príjemne bavili za hudobného doprovodu. Najviac rozruchu bolo okolo sympatickej pôvodom Slovenskej herečky pôsobiacej v Taliansku Barbory Bobulovej, herečka sa tu veru nenudila, lebo záujem o spoločnú fotku s ňou neutíchal, takže bola v neustálom obkolesení fotografov. Okrem iného tu prebehla aj dražba 9litrového značkového šampanského z podpismi hviezd festivalu, toto šampanské si nakoniec odniesla za vydraženú cenu 999eur Miss Slovensko 2013 Viktória Chomisteková, ktorá nechala zahanbiť okolitých pánov. V rámci hodnotenia filmového festivalu boli opäť nadobudnuté vysoké organizačné kritéria, bola ponúknutá široká škála umeleckých filmov, občas doplnených tými komerčnými aby sa divák mohol, po tých ťažších témach aj trošku viac uvoľniť, plusom bolo začlenenie do festivalových priestorov vynoveného Hotela Elizabeth kde sa konali v príjemnom prostredí Tlačové konferencie, master class či iné besedy.

Napísal: Matúš Gajdošech
Foto: Martin Magál – Maggi