Art Film Fest ponúkne aj veľkú dávku bojových umení!

Nesľubujú, ale skutočne prinášajú to najzaujímavejšie z ázijskej filmovej kuchyne. Prísľuby z východu nebudú ani tento raz chýbať v programe Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 16. do 23. júna 2012 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

Fanúšikovia „exotickej“ kinematografie sa môžu tešiť na snímky z Japonska, Južnej Kórey, Číny, Taiwanu, Hongkongu, Thajska či Indonézie, ktoré zožali úspech u domácich divákov aj kritikov.

Sekcia ukazuje dravšiu, živšiu a snáď aj vášnivejšiu stránku východoázijských filmov, otvorenejšiu pre širšie publikum,“ opísal zostavovateľ sekcie Adrián Žiška. V programe budú opäť filmy pohybujúce sa na žánrovej mape v končinách komédie, romantiky, thrilleru aj akcie.

Nuž, a aká by to bola sekcia ázijských filmov, keby v nej chýbal klasický japonský samurajský príbeh? Art Film Fest uvedie snímku 13 zabijakov/ Jûsan-nin no shikaku, remake kultovej klasiky Eichiho Kudoa z roku 1963 inšpirovanej skutočnými udalosťami. Príbeh trinástich samurajov, ktorí sa rozhodnú pre šialenú misiu – zabiť despotického vládcu, ponúka divákovi všetko, čo k dobrému samurajskému filmu patrí – stratégiu boja, premýšľanie pravého bojovníka i pompéznu akciu.

13 zabijakov Jusan-nin no shikaku

13 zabijakov režiséra Takashi Miikeho nie je len majstrovskou poctou Kudoovmu filmu či postklasickým samurajským filmom 60. rokov. 13 zabijakov posúva ich ideu a ukazuje aj chorosť vtedajšieho systému, proti ktorému stavia život obyčajných ľudí.

Filmového bojového umenia nebude núdze ani v indonézskej snímke Prepadovka/ Serbuan Maut. Zobrazuje akciu 20 elitných policajtov, ktorí vtrhnú do 30-poschodového domu, v ktorom okrem drogových dílerov, obchodníkov so zbraňami,  zlodejov a vrahov žije najobávanejší gangster jakartského podsvetia – ich cieľ. Snímku si užijú najmä tí, ktorí obľubujú krásne choreografie bojových umení. Film stal hitom nielen doma, ale aj na filmovom festivale v Toronte.

Akčný príbeh prinesie aj film Headshot/Fon Tok Kuen Fah. Thajský noirovo ladený thriller ukazuje nájomného zabijaka, ktorý sa preberie z kómy a jeho svet sa prevráti na hlavu – a to doslova – pretože po úraze vidí svet zrkadlovo preklopený.

Headshot-Fon Tok Kuen Fah

Jedným z najlákavejších filmov sekcie je aj Láska na dve mestá/ Chun jiao yu zhiming, voľné pokračovanie komédie Láska na dva ťahy uvedenej na Art Film Feste minulý rok. Hlavní hrdinovia filmov Jimmy a Cherrie sú v novej snímke spolu už 159 dní, nefajčia, ale ani sa veľmi nevídajú. Rozídu sa a po jednom odídu do Pekingu, kde si každý nájde niekoho iného, no ich cesty sa akosi nie a nie prestať pretínať.  Snímka prináša priehrštie postrehov nielen o „čínalizácii“ Hongkongu a Hongkončanov, ale aj čo-to o moderných vzťahoch. Doma si vyslúžila nečakaný úspech, na Veľkú noc v Hongkongu prekonala dokonca tržby Titanicu 3D.

Malý“ čínsky filmík 33 dní/ Shi lian 33 tian bude tiež o vzťahoch. Ukáže, ako sa dievčina vyrovnáva s rozchodom po tom, čo pristihne svojho priateľa na rande so svojou kamarátkou. Číňania od roku 1990 oslavujú 11. 11. ako deň nezadaných. A tento film, ktorý sa stal okamžite populárny, mal premiéru  práve 11. 11. 2011. Zaujímavosťou je, že neverného priateľa a záškodníčku si zahrali aktuálni partneri hlavných hrdinov.

Tvorcovia juhokórejského Sunny/ Sseoni a taiwanského Dievča, ktoré sme vtedy milovali/ Naxie nian, women yiqi zhui de nühai úplne neúmyselne dodali pre sekciu dvojicu filmov, v ktorých sa prenesieme do doby spomienok na dospievanie raz očami dievčaťa a raz chlapca.
 

Art Film Fest 2012 – 20. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu

artfil2012

Zdroj: Forza, a.s.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET