Art Film Fest odhalí aj typickú severskú mentalitu.

Originálny štýl, osobitá atmosféra, realistické zobrazenie, psychologické a dramatické témy. Aj tým je charakteristická škandinávska kinematografia, ktorá sa svojou jedinečnosťou líši od ostatných filmových svetov. Blížiaci sa 21. ročník Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 21. do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, zaostrí v sekcii Focus: Mental Nord na najnovšie a najzaujímavejšie snímky z Nórska, Švédska, Dánska či Islandu. A slovenskému publiku v premiére predstaví na filmovom plátne typickú severskú mentalitu.

„Severania sú od nás odlišní spôsobom myslenia, uzavretosťou či zvláštnosťou správania sa inak v spoločnosti a inak v súkromí. Väčšina filmov vo výbere bude reflektovať práve tieto odlišnosti. Myslím si, že slovenský divák má rád severské filmy, ich suchý, čierny humor, jedinečnú zasnenú atmosféru a chladné emocionálne vyznenie,“ hovorí zostavovateľ sekcie Daniel Vadocký.

„Zámerom je aj ukázať, že súčasná Škandinávia vo filme, to nie sú len známe režisérske mená ako Aki Kaurismäki, Lars von Trier či Fridrik Thor Fridriksson. Dnes je tu nová, mladá generácia filmárov, ktorí sú rovnako dobrí, ak nie lepší ako ich „učitelia“,“ dodáva.

Na plátna Art Film Festu sa dostane aj jeden z najočakávanejších škandinávskych filmov minulého roka, snímka Hlboko/Djúpið od známeho islandského režiséra Baltasara Kormákura. Rekonštruuje skutočné udalosti spred takmer 30 rokov, keď sa skupinka rybárov vydala na pravidelnú plavbu za úlovkom do nehostinných ľadových vôd, ktoré sa im stali osudnými. Jeden člen posádky sa však zázrakom zachránil. Guðlaugur Friðþjófsson prežil napriek tomu, že bol niekoľko hodín vystavený teplotám, ktorým bežný človek podľahne v priebehu niekoľkých minút. Stal sa tak národným hrdinom, ale aj nevysvetliteľným vedeckým fenoménom.

Inšpirované skutočnými udalosťami budú aj dva švédske filmy. Snímka Call Girl sleduje príbeh dvoch neplnoletých dievčat, vtiahnutých do obchodu s bielym mäsom, ktoré sa stávajú žiadanou komoditou dekadentných večierkov a kľúčom k veľkej afére zasahujúcej do najvyšších politických kruhov.

Psychologická dráma Hra/Play vychádza zas zo skutočných prípadov zo súdnych siení. Zobrazuje päticu detí čiernej pleti, ktoré používajú taktiku zastrašovania na rozvíjanie zvláštnej hry s tromi bielymi deťmi z vyššej sociálnej triedy. Psychologická dráma o detských zlodejoch, rasizme, šikane a pôžitku z nadvlády sa pohybuje na pomedzí fikcie a dokumentu, pričom vytvára kulisu politicky provokatívneho filmu, ktorý je predovšetkým kritickou analýzou švédskej spoločnosti.

Pozoruhodným filmom bude aj nórska snímka Oslo, 31. august o mladom Andersovi, ktorý sa snaží bojovať s drogovou závislosťou a zároveň sa znova zblížiť s ľuďmi, ktorí v minulosti sledovali, ako si ničí život. Nádherne nakrútený, depresívny a zároveň zvláštne vtipný film, ktorý na prvý pohľad pôsobí ako štúdia človeka prahnúceho po smrti, v skutočnosti rozpráva aj o (ne)zmysle života.

Art Film Fest 2013 – 21. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín
Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.

Zdroj: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.