Art Film Fest: Druhý deň festivalu je za nami.

Druhý deň filmového festivalu priniesol bohatú filmovú ponuku ale rovnako tak aj veľa sprievodných akcií.

V prvom rade zaujal a milo prekvapil krátkometrážny animovaný film zo Slovensko/Českej tvorby Pandy(2013). Tento počin najprv nadchne zručnou animáciou aby postupne v rýchlom tempe ponúkol bohatý príbehový myšlienkový pochod, rútiaci sa cez milióny rokov vývoja života na našej Zemi. Všetko to je obalené v odľahčených momentkách, ktoré dokážu vyvolať u diváka záchvaty smiechu a rovnako tak nadšenie z prepracovaných nápadov občas smerujúci aj do krajnosti ale vždy účelovej v rámci pretvárajúceho príbehu. Samozrejme že divácka kulisa v kinosále z nadšením prijala tento snímok čo bolo citeľné pri zaslúžených ováciách. Pandy neostali bez odozvy ani v zahraničí a môžu sa pochváliť 3.miestom Cinefondation Award na významnom festivale Cannes.

Sobota z časti patrila aj tlačovým konferenciám v krásnom Hotely Elizabeth, ako prvý na radu prišiel herec Martin Huba. Následoval režisér Juraj Herz, kde sme si aj za našej účasti vypočuli veľa vtipných momentiek zo života významného filmára. Otázky dávali rovnako tak organizátori tlačovky ale aj prísediaci novinári, takže sme sa dozvedeli ako vníma svoj prínos do kinematografie. Odpoveďou začal kriticky, keď uznal že nie všetko čo svetu ponúkal mu úplne vyšlo a film Buldoci a třešně(1981) neznáša, prezradil že jediný komu sa tento film páči bol jeho otec, že bol jeho najobľúbenejší. Potom prišli na radu jeho filmy na ktoré je hrdý ako Spalovač mrtvol(1968) a Pasáž(1996), filmy natočené z tvorcovskou slobodou, bez ovplyvnenia niekdajších komunistických dramaturgov. Herz priznal že v určitých kruhoch je označovaný aj za kráľa Československých horrorov, je milovník tohto žánru a veľmi rád sa zúčastňuje horrorových festivalov, kde s potešením absolvuje priateľské stretnutia z inými tvorcami. Priznal že dokáže veľmi prežívať filmy, dokážu ho dojať a pobaviť tak že jeho smiech doznieva ako posledných v kinosále. Obľúbený zahraničný film, ktorý si aspoň raz ročne pozrie je Big Lebowski(1998). Neopomenul že jeho otec si prial aby z neho bol poštár, samozrejme že sa aj o to pokúsil, slovami Herza:„Poštárom som bol od rána do večera, večer ma vyhodili!“

Po konferenciách pokračovala beseda Prezentácia RTVS venujúca sa projektom. V podvečer prišlo na radu Soirée s Robertom Vanom, ako významný fotograf pôsobiaci aj vo svetových periodikách ponúkol veľa bohatých zážitkov z vtipnými momentkami, odpovedal na otázky a publikom vďačne počúvalo celé tri hodiny.

Z filmov upútala a pobavila komédia Neuveriteľný Burt Wonderstone(2013), kde sa predvádzali komici ako Steve Carell, Jim Carrey či Steve Buscemi, k tomu tam hrala očarujúca asistentka kúzelníkov Olivia Wilde. Príbeh o kúzelníkoch bol miestami príjemné odpočinkový a zábavný ale za každým ako sa na scénu dostal Jim Carrey sa to zvrhlo na dosť nechutné uletené vtipy dostávajúce sa až nemilo pod kožu.

Z Ázijskej produkcie sme mali možnosť vidieť Čínsky thriller Pre gram kokaínu(Drug Wars/ 2012), príbeh je spočiatku dobre budovaný, mierne zauzlený, občas prídu aj nejaké vtipné momentky ale záverečná akcia spadajúca svojím banálnym prevedením dosť pokazila dojem z predošlej snaživej výstavby príbehu.

Napísal: Matúš Gajdošech
Foto: Martin Magál – Maggi