Apokalypsa: Zoznámte sa s Jayom Lumenom.

„Nerad lidem říkám, že jsem tech-house, techno nebo house DJ… jsem prostě Jay Lumen a hraji to, co v danou chvíli cítím.“

Od violy k elektru

Těžko hledat pro Csaba Lumnitzera alias Jaye Lumena výstižnější charakteristiku. Přirozený hudební talent v něm rodiče podporovali již od mládí, když ho přihlásili na konzervatoř, na které se osm let učil hrát na violu. Už v té době však bylo jasné, že Csaba nikdy neuvidíme na podiích světových koncertních sálů v dlouhém fraku a v komorní atmosféře.

Osobitou interpretací klasických děl přesvědčil rodiče i lektory, že moderní sound je jeho srdci mnohem blíže. Koupí prvního počítače se najednou vše rozhodlo a Jay začal své hudební vzdělání kombinovat se softwarovými nástroji a proklatě tanečním BPM.

lumen_APO36

První mejdan, na kterém se představil již ve svých 14ti letech, uspořádal tehdy ještě na základní škole. Určitě si dokážete představit kolik desek čítá od té doby jeho sbírka vinylů…

Pod vlivem architektů elektronické hudby jako byli Kraftwerk, Vangelis nebo  Jean-Michel Jarre kupuje do svého domácího ministudia několik syntetizátorů, které si rychle osvojil.

V současnosti již produkuje takřka výhradně za pomocí softwaru, spousty pluginů, VSTéček, a tak dále. Od „pravého železa“ upustil také v případě Djingu a gramofony vyměnil za CD playery, na kterých předvádí parádičky od New Yorku po Moskvu.

Tajemství úspěchu?

Stát se jedním ze světově nejuznávanějších DJů bývalého východního bloku a pravidelně obsazovat přední příčky portálu Beatport není jen tak. Mnohem složitější však kolikrát bývá zůstat nohama na zemi a mít nadhled… 

„Upřímně jsem to všechno dělal s láskou. Spoustu času jsem trávil ve studiu a pravidelně jsem míchal také své DJ mixy a po čase si mne začali organizátoři všímat a bookovat mne jak v Maďarsku, tak i v zahraničí. Další věcí je, že jsem byl možná ve správný čas na správném místě a myslím, že jsem šťastný člověk, když mohu říci, že můj job je moje hobby!“ (Jay Lumen pro techno.cz / říjen 2012)

Pojďme si v krátkosti shrnout Csabovi úspěchy, na kterých lze skvěle demonstrovat kam až to lze, díky opravdovému zapálení pro věc, dotáhnout.

  • – 6x obsadil první příčku v TOP10 portálu Beatport

11x jeho tracky figurovaly v TOP10 portálu Beatport a nesčetněkrát v TOP20 Beatportu
– V letech 2010 a 2011 měl jako jediný producent 6 tracků v TOP10 Beatportu zaráz, což se předtím nikomu jinému nepovedlo.
– Vydává na světoznámých labelech jako jsou  Saved, Ministry Of Sound, Drumcode, 100% Pure, Mistakes Music, Great Stuff.
– Spolupracuje se jmény jako jsou Sebastien Leger, Gary Beck nebo Umek
– Jeho kalendář je plný takřka na rok dopředu a starají se o něj čtyři manažeři

Jay Lumen si jednouše žije svůj vlastní sen, avšak neusíná na vavřínech a místo dlouhého vyspávání, kterého se mu během víkendů nepoštěstí, na sobě tvrdě maká. Ostatně není proto divu, že je o něj zájem v Indii, Skandinávii i na Blízkém východě a v Jižní Americe.
Nenechte si ujít hvězdu světového formátu v klubovém setu na Radost FX stage brněnské Apokalypsy!

apokalypsaB1-new

Zdroj: Apokalypsa