Apokalypsa: Unikát svetového techna Eric Sneo.

Po sedmi letech míří na hlavní pódium největší indoor akce u nás jeden z nejvíce originálních producentů a DJů techno světa Eric Sneo.

Muž, jehož sound ovlivnil poslední dekádu techna a který své živá vystoupení neustále obohacuje o nové a nové nástroje. Pojďme si společně připomenout Sneovy začátky i současné projekty.

eric-sneo

Devadesátky v LIDušce

Již jako malý klučina se Eric Sneo učil hře na piano, akordeon, bubny a perkuse. Rytmus měl v krvi, a proto není divu, že roku 1992 poprvé vyrazil do věhlasného frankfurtského klubu Omen, kde se mu otevřel svět nekonečných možností. Jeho průvodcem po této galaxii nebyl nikdo jiný než Sven Väth, který zde hrával i dvanáctihodinové páteční sety. Sneo zanedlouho na to pořídil první gramofony a díky příznivé době se brzy stal rezidentem klubu Palazzo, kde si uvědomil, že nejbližším soundem jsou pro něj detonace v podání Chrise Liebinga, Rushe, Gayle San, Adama Beyera a dalších drtičů té doby.

Mistr pohromy

Začátek nového milénia je pro Snea velmi produktivní. Rozjíždí vlastní party s názvem TanzDer Familie a společně s Udo Niebergallem rozjíždí label Masters of Disaster a Beatdisaster, na kterých vychází kromě jeho vlastní tvorby i skladby jeho idolů z let minulých jako byli právě Liebing, The Advent nebo Hertz.

Roku 2003 vydává světoznámý hit Ciao Bella, ve kterém si pohrál se samply skladby Bongo Bong od Manu Chao. Tuto pecku zahrál například DJ Rush na berlínské Loveparade před deseti lety. Ve stejném roce vychází skladba The End, kterou Eric složil společně s trojicí Tube tech. Opět si zde propůjčil známý riff – tentokrát od skupiny The Doors.

DJ Rush hraje “Ciao bella” (13. minuta)

Umění života

Sneo se vždy snažil sety něčím ozvláštnit. Zpočátku do nich vkládal živé bicí pasáže, poté přidal akordeon a následně i perkuse. Roku 2009 pak na festivalu Nature One předvedl kompletní show s názvem “Art of Life”, do které zapojil navíc i didgeridoo (pozn. dechový nástroj australských domorodců). Groovy DJ styl a kombinace živých i elektronických nástrojů dávají Sneovým setům punc výjimečnosti a originality.

Vzhůru ke hvězdám

Eric Sneo žije hudbou od rána do noci. Ročně nalétá stovky tisíc kilometrů za hraním, neustále se zdokonaluje ve hře na všemožné nástroje a když je ve studiu, tvrdě maká na nových skladbách. Před dvěma lety například založil label Mudra Audio, na kterém hned o rok později vydal zatím své poslední album Polarity, jež podpořili i takoví velikáni jako Dubfire, Len Faki, Luciano nebo Umek, se kterým Eric navázal velmi zajímavou spolupráci v rámci labelu 1605.

Eric Sneo nelení a stále experimentuje s novými nástroji – jeho posledním objevem je například nepříliš populární nástroj zvaný theremin!

apokalypsa_vizual_internet

Zdroj: Apokalypsa