Apokalypsa Mayan Code: Kaisersoze & Elektrabel – Veríme v evolúciu!

Line-up listopadové Apokalypsy není složen jen ze zvučných zahraničních jmen, ale najdeme v něm i ikony českého techna.

Mezi ně bezesporu patří hlavní aktéři Minimal people stage – Elektrabel a Kaisersoze, kterým jsme položil několik netradičních otázek. Pojďte se o těchto matadorech dozvědět více…

Mnoho lidí vzpomíná v souvislosti s technem na „staré dobré časy“ a pořád se jaksi nemohou smířit s tím, kam se tento hudební žánr vyvinul. Taktéž se někdy zaobíráš takovými nostalgickými myšlenkami nebo žiješ přítomností a těšíš se na budoucnost?
Elektrabel> Občas si taky zavzpomínám, ale ne s myšlenkou, že tenkrát to bylo lepší nebo horší. Bylo to jiné a mě to tak vyhovovalo. A to je dáno věkem a zkušenostma. A za ty léta jsem došel k závěru, že hudba se nemění. Mění se pouze technologie a člověk.
Kaisersoze> Naprosto se tím nezabývám, protože vzpomínat na „jakési časy“ je ztráta času a tu upřímně nesnáším. Navíc většinou se tím zaobírají lidé, kteří věci moc nerozumí a pořád jen hledají nějaká negativa, ti mě už vůbec nebaví. Nedávno se mi právě v souvislosti s tímhle přístupem stala docela zajímavá příhoda. Hrál jsem v Praze s Uto Karem a bylo to parádní, lidi se bavili, já maximálně a druhý den mi jeden kamarád říkal, že jeden z DJs, kteří vystupovali přede mnou, označil můj set za plný starých, old school tracků, přitom jsem ten večer nezahrál ani jednu jedinou věc, starší než cca měsíc :) Takže je to zkrátka individuální, kdo se chce bavit a užívat si, zbytečně neanalyzuje a ti ostatní, tak těch nám může být jen líto, ve výsledku se trápí sami :)

Věříš v pojem „trvale udržitelný rozvoj“?
Elektrabel> Věřím v evoluci. To je to stejné?
Kaisersoze> Věřím, protože kolem sebe vídám lidi, kteří jsou schopni se takovým způsobem chovat. Stačí se nad tím zamyslet, ono to zas není až tak moc složité, ať už se trvale udržitelný rozvoj týká jakékoliv oblasti lidské činnosti. Já jsem například přísný vegetarián, už asi 20 let, preferuji MHD a dráhu před cestami osobním autem, třídím odpad, neustále se vzdělávám, hodně čtu, sportuju a snažím se po všech stránkách zlepšovat. Je spousta lidí, kteří to mají podobně, nebaví je tupě zírat na TV, konzumovat hovna, tloustnout a blbnout. Příklady táhnou, takže ano věřím v trvale udržitelný rozvoj :)

Na Apokalypse vystoupíš v rámci Minimal people stage. Budeš se snažit naplnit podstatu názvu tohoto pódia nebo si pojedeš dle svého vlastního vědomí a svědomí?
Elektrabel> Mé vědomí je minimalistické.:) Kdyby to tak nebylo, popíralo by to smysl celé té stage, ne?
Kaisersoze> Budu se snažit pobavit lidi před pódiem muzikou, která baví mě, a protože si hraní minimalu užívám, tak bude podstata činu podle mého nejlepšího vědomí a svědomí naplněna :)

Považuješ české konzumenty EDM za náročné publikum?
Elektrabel> To nedokážu posoudit, takový přehled nemám. Lidé jsou různí takže i publikum, nejenom EDM, je různé. Si myslím.
Kaisersoze> Já bych to negeneralizoval, někteří jsou nároční, jiní méně, ale tak je to se vším. Důležité je, že mají na výběr a skvělé bývá, když se ti méně nároční baví při zvuku složitější muziky, to se mi v poslední době taky několikrát stalo. Na party se sešla řada lidí, kteří třeba přišli na něco úplně jiného, nebo mě párkrát pozvali na akci, kam jsem fakt nepatřil (diskošky), nakonec jsme si to užili a vzniklo pár nových přátelství :)

Ke svému živému hraní používáš produkty značky Apple. Co tě na této značce baví? Patříš mezi „Apple ultras“ nebo tyto produkty vnímáš čistě účelově?
Elektrabel> Asi nejvíc mě na tom baví právě ta účelovost – tento produkt je určen na tuto činnost – a to taky dělá, jednoduše a bez komplikací. Ale navíc tato různá zařízení dokáží spolupracovat. Ten pocit, že nad tím někdo opravdu přemýšlel, aby to dávalo dohromady smysl, mě asi stále drží u této značky. Jistě, nikdo a nic není dokonalé. Ale to jsme zase u té evoluce…
Kaisersoze> Apple prostě miluju! Nejsem radikál, mám smysl pro pochopení slabších produktů, ale proč se jimi obklopovat, když už je tady dokonalost a má své jméno :D

Zdroj: Apokalypsa