Anglický film slovenskej režisérky vznikne vďaka fanúšikom!

Kataríne Compľovej, mladej slovenskej filmárke žijúcej v anglickom Bristole, sa podarilo zafinancovať vznik svojho krátkometrážneho filmu metódou tzv. crowdfundingu – prostredníctvom kampane na špecializovanom portáli Indiegogo.com sa jej naň vyzbierali potenciálni fanúšikovia a fanúšičky.

Určenú hranicu 3200 libier, ktorú potrebovala na projekt vyzbierať, dokonca prekonala o necelú pätinu, vyzbieraná suma tak dosahuje 3593 libier. Pred ňou sa podobný úspech podaril len niekoľkým slovenským filmovým projektom. Film pritom nesľubuje spektakulárny zážitok, príbeh Tichých izieb (Silent Rooms) je intímnou drámou o spolužití dvadsiatničok – Slovenky a Poľky – vo Veľkej Británii, kam odišli po strednej škole za prácou a snami.

Tiche_izby_stab

„Veľmi ma teší, že sa nám podarilo vyzbierať všetky potrebné financie aj s neplánovanou rezervou! Kampaň trvala mesiac a keď sa v polovici nárast vyzbieranej sumy zastavil, začala som sa obávať. Našťastie nás to motivovalo, investovali sme viac času do propagácie medzi známymi, ale aj neznámymi na sociálnych sieťach – a podarilo sa. Ďakujem všetkým!“ hovorí Compľová a dodáva, že až teraz začína cítiť skutočnú zodpovednosť za projekt. „Prichádzajú prvé komplikácie, s ktorými človek nedokáže počítať, aj keď si myslí, že je pripravený na všetko. Dolaďujeme poslednú verziu scenára, hádame sa so spoluscenáristom, pátrame po lokáciách, dopĺňame štáb… Všetci sa snažíme urobiť svoju prácu čo najlepšie, najmä teraz, keď vidíme, že o ňu niekto naozaj stojí.“

Tiche_izby_storyboard_nacrt

Katarína Compľová sa do Británie presťahovala pred tromi rokmi, keď pred štúdiom filmovej vedy na bratislavskej VŠMU uprednostnila praktické štúdium filmu na Falmouth University v juhozápadnej časti Anglicka. Doteraz sa sústredila na experimentálnu tvorbu, Tiché izby majú byť jej prvý hraný film. Nakrútiť by ho chcela ešte tento rok. Ako bude snaženie mladej filmárky a jej tímu pokračovať, môžete sledovať na oficiálnej webstránke filmu (www.SilentRoomsFilm.com) alebo na facebookovej fanúšikovskej stránke (https://www.facebook.com/silentroomsfilm1).

Tiche_izby_promo_obrazok

Zdroj: Slovakfilm