Alix Perez: Moderný zvuk drum&bassu s koreňmi v hip-hope.

Dnes má 29 rokov a za sebou slušnú zbierku úspešných nahrávok. Nie len pod svojím drum&bassovým pseudonymom Alix Perez, ale počas posledných rokov aj vďaka svojmu alteregu Arp 101.

Mnohí ho právom označujú za jedného z najinovatívnejších hudobníkov svojej generácie. Po 18 mesiacoch práce je späť s novým albumom ‘Chroma Chords’, ktorý príde v máji predstaviť aj na Slovensko.

Alix Depauw sa narodil v Belgicku, dnes žije v Londýne a jeho detstvo bolo spojené práve so sťahovaním. Keď mal 5 rokov, jeho rodina sa presunula do Francúzka a v štrnástich ho čakala ďalšia zmena prostredia – Britské ostrovy. V pokojnom prostredí menšieho mesta na juhu Anglicka jazdil na skateboarde, bojoval s prvotnou neznalosťou jazyka a spoznával novú hudbu aj vďaka svojej mame, ktorá v tom období hrávala ako DJ-ka a navštevovala dnes už legendárne Metalheadz večierky v klube Blue Note. Keď potom na škole stretol ďalších dvoch skejťákov so záľubou v drum&basse, všetko bolo jasné.

Prvé nahrávky z rokov 2005 až 2006 ukázali jeho zvuk v polohe soulful drum&bassu nie náhodou ovplyvneného hip-hopom, soulom a funkom, ktorý sa mu dostal pod kožu práve vo Francúzku a ako sám hovorí – nebyť sťahovania do UK, dnes by bol asi hip-hoper. Tieto vplyvy však v jeho tvorbe cítiť dodnes, ba dokonca čoraz viac!

V súčastnosti je doma na Frictionovej značke Shogun Audio, kde v roku 2009 vydal svoj dlhohrajúci debut ‘1984’. Práve tento album ho definitívne katapultoval na výslnie drum&bassovej scény. Krištáľovo čistý zvuk, hlboké basy a žánrová pestrosť mu ako typické poznávacie znamenia jeho tvorby zabezpečili pozitívne odozvy z celého sveta a jeho chuť posúvať veci stále ďalej ho neopustila. Spoločná hitovka Forsaken so Spectrasoul, deepový roller Myriads, spolupráca s Foreign Beggars na strašidelnej The Cut Deepends, alebo Suffer In Silence so Zerom T. sú len zlomkom hudobnej rozmanitosti, ktorú Alix na prvom albume ponúka. Rok 2010 však priniesol už temnejšiu EP ‘Dark Days’ s spoluprácu s holanďanmi Nosia, či partiou Foreign Beggars.

Počas ďalších rokov sa venoval najmä svojmu druhému hudobnému ‘ja’ a ako Arp 101 ukázal svoje zručnosti v pomalšej elektronickej bass music. Paralelne však pracoval na ďalšom veľkom projekte, ktorý bez škrupín ukáže jeho ďalšie smerovanie. Naspäť ku koreňom – k hip-hopu. Nie však prvoplánovo, ale sofistikovane. Half-tempo drum&bass,  spolupráce so známymi vokalistami a rapermi, mazanie hraníc medzi žánrami a nový svieži zvuk s prímesou toho najlepšieho z minulosti – to všetko bude precízne namiešané na novom albume ‘Chroma Chords’, ktorý vychádza už v máji. Len 3 dni pred oficiálnym vydaním ho príde osobne odprezentovať aj na Slovensko. Načasovanie je teda dokonalé! V piatok 17. mája 2013 do KC Dunaj v Bratislave v rámci klubovej noci SIGNAll_FM NIGHT.

Lineup tentokrát doplnia domáci dji, ktorí zvukom skvele zapadnú do konceptu večera. Gabanna, Source Code a Lixx. Kompletné info o akcii nájdete priebežne na www.signallfm.sk/night a na stene facebook udalosti.

SIGNAll_FM NIGHT
17. máj 2013
KC Dunaj, Bratislava
Facebook udalosť

www.signallfm.sk/night
www.kcdunaj.sk

www.radiofm.sk

Zdroj: Signall_FM