Albert Černý a jeho Nová láska. Spevák kapely Lake Malawi vydáva svoju prvú skladbu v češtine.

Albert Černý je známy najmä vďaka pôsobeniu vo svojej kapele Lake Malawi, ktorá zožala veľký úspech na najsledovanejšej nešportovej udalosti sveta, Eurovision Song Contest 2019 – šou sledovalo v priamom prenose viac ako 200 miliónov divákov. Aktuálne dokončil svoje účikovanie v televíznej relácii Tvoje tvář má známý hlas a vzápätí prekvapil fanúšikov prvým českým singlom. Pieseň dostala názov Nová láska a pôvodne ju napísal pre českého speváka Sebastiana.

Albert tak popri svojej kapele vstupuje i na pole česky spievanej populárnej hudby. Stále však kladie silný dôraz na svetový zvuk a hudobný zážitok. Fanúšikom chce predstaviť svoju tvorbu, ktorá nespadá do žánru jeho kapely, či už štýlom alebo práve tým, že je spievaná v češtine. Zároveň tak chce  doplniť a rozšíriť svoje hudobné pôsobenie a vyjadrenie. 

Pieseň som pôvodne napísal pre Sebastiana, pretože ma veľmi zasiahol jeden jeho osobný príbeh. Keď som prišiel po schôdzke s ním o jedenástej večer na hotel v Brne, kde som bol ubytovaný, sadol som si za klávesy a napísal som o tom príbehu pesničku s českým textom. Ale nakoniec sa mi tak veľmi páčila, že som si ju nechal pre seba, opisuje vznik skladby Albert.

Pre Alberta je stále primárna domovská kapela Lake Malawi, tá sa však orientuje výhradne na anglicky spievaný indie-pop. Na singli Nová láska napriek tomu spolupracovali i ostatní členovia kapely. Basista Jeroným Šubrt je spoluautorom hudby a bubeník Antonín Hrabal sa postaral o réžiu klipu.

„Pri nakrúcaní klipu počuje človek danú pesničku snáď tisíckrát. To je spoľahlivý počet vypočutí na to, aby ju začal nenávidieť. To sa mi však, vďaka Bohu a Albertovmu talentu, ani pri jednej z jeho pesničiek nestalo. Som veľmi rád, že som sa mohol opäť chopiť réžie, a fandím novému smeru, ktorým sa Albert rozhodol vydať,“ komentuje spoluprácu s Albertom režisér niekoľkých videoklipov vrátane toho aktuálneho, Antonín Hrabal.

Na produkcii skladby sa okrem autorov podieľal i nórsky hudobný producent JOWST, s ktorým sa Albert Černý zoznámil počas svojho pôsobenia v Eurovision Song Contest.

https://www.instagram.com/who.is.albert.cerny/
https://www.lakemalawimusic.com/

Zdroj: TS