Al Di Meola & Gonzalo Rubalcaba: Reportáž

Al Di Meola & Gonzalo Rubalcaba, 15.11.2013 Slovenský rozhlas, Bratislava. Tento koncert nemohol dopadnúť inak ako spokojnosťou každého zúčastneného. Obaja umelci sú príliš dobrí na to, aby ste čo i len na moment zapochybovali o zmysle návštevy tohto podujatia. Vypredaná veľká sála Slovenského rozhlasu dosvedčí.

Chutným predkrmom na úvod bolo neavizované, takmer polhodinové vystúpenie Valéra Miku v úlohe “predklavíristu”. Jeho skladby, ktorých typickým znakom boli zmeny nálad a zmysel pre dramatickosť boli odmenené zaslúženým potleskom napriek tomu, že väčšina osadenstva už sa nevedela dočkať okamihu, kedy sa dostaví hlavný “chod” večera.

Al di Meola už roky predstavuje absolútnu špičku šesť strunového sveta a aj v ten večer potvrdil, že ani po rokoch jeho láska ku gitare neochladla a stále má svojím nástrojom čo povedať nielen svojím oddaným fanúšikom, ale aj ľuďom, ktorý sa s jeho tvorbou doteraz nestretli. V podobe klavíristu Gonzala Rubalcabu mal navyše viac ako zdatného spoluhráča a naozaj bolo úžasné sledovať umenie týchto dvoch pánov svojho remesla, či už pri spoločnej hre, alebo v rámci ich sólových setov. Nakoľko Al Di Meola už dlhé roky inklinuje viac ku klasickej gitare, koncert tvorili prevažne skladby z neskoršieho obdobia jeho tvorby. Tie však boli v porovnaní s originálom úplne prearanžované (nielen z dôvodu nástrojového obsadenia), čo dodávalo návšteve koncertu ešte väčšiu exkluzivitu ako by tomu bolo v prípade jednoduchého prehrávania skladieb v podobe, ako ich poznáme z drážok CD. Na moju radosť sa v ten večer dostali na rad aj ukážky z jeho posledného počinu “All your life”, na ktorom vzdáva svojím typickým spôsobom hold kapele The Beatles. Takmer dvojhodinový koncert potom vyvrcholil prídavkom, v rámci ktorého na konci zaznela aj “Mediteranean Sundance”, jedna z asi najznámejších Meolových kompozícií. Civilné a príjemné vystupovanie obidvoch pánov len umocnilo príjemný dojem z koncertu, z ktorého asi každý odchádzal spokojný a dobre naladený.

Napísal: Alex Sucháček