Aktéri a aktérky kultúrneho života v Banskej Štiavnici vyzývajú k bojkotu nového vedenia Slovenského banského múzea. Expertku vo vedení inštitúcie nahradil stranícky kolega ministra

Štiavnická kultúrna komunita vo zverejnenom stanovisku vyjadruje znepokojenie nad situáciou, ktorá hlboko destabilizuje inštitúciu Slovenského banského múzea a predstavuje nebezpečný precedens nahradzovania odborného vedenia inštitúcií straníckymi nomináciami.

Slovenské banské múzeum spadá pod rezort Ministerstva životného prostredia. Riaditeľka Zuzana Denková bola ministrom Tarabom odvolaná z funkcie riaditeľky Slovenského banského múzea bez udania dôvodu. Jediným komentárom, ktorý v tomto ohľade Tarabovo ministerstvo poskytlo, bol argument, že legislatíva bezdôvodné odvolanie umožňuje.

Štiavnickým kultúrnym organizáciám a jednotlivcom a jednotlivkyniam participujúcim na kultúrnom živote nepostačuje takéto vysvetlenie odvolania riaditeľky múzea, ktorá bola na svoju pozíciu vybraná v transparentom výberovom konaní, a ktorá počas svojho pôsobenia výrazne pomohla transformovať SBM na moderné múzeum reflektujúce environmentálne témy a preukázala svoje schopnosti aj v období po požiari v Banskej Štiavnici.

Novým riaditeľom inštitúcie sa stal banskoštiavnický okresný predseda SNS Peter Zorvan. Stranícky kolega ministra v minulosti pôsobil ako zástupca riaditeľa SBM, v roku 2016 odišiel pracovať ako riaditeľ miestneho úradu práce.

Stanovisko štiavnickej kultúrnej komunity nadväzuje na vyhlásenie umelectva, ktoré v Galérii Jozefa Kollára (spadajúcej pod SBM) ruší plánované výstavy a aktuálne prebiehajúce výstavy bude predčasne deinštalovať. Kurátorka GaJK Mária Janušová, ktorá v galérii tvorila program súčasného umenia, požiadala o rozviazanie pracovného pomeru po tom, čo sa jej nové vedenie múzea pokúsilo zásadne zmeniť pracovnú zmluvu. Spoločne s Máriou Janušovou rezignovala celá Galerijná rada GaJK.

Vo zverejnenom stanovisku sa signatárstvo štiavnickej kultúrnej komunity zaväzuje v najbližšom roku nespolupracovať so SBM na tvorbe kultúrnych programov vzhľadom na demoralizujúce a destabilizujúce okolnosti profesijnej výmeny.

Stanovisko podpísali zástupcovia a zástupkyne inštitúcií Schemnitz Gallery, Galéria Jula Bindera, Hudobná a umelecká akadémia Jána Albrechta, Banská St a nica Contemporary, Art Café, antikvariatik.sk, ale aj jednotlivci/kyne pracujúce v kultúre a festivaly n:ear, JAMA, realshit a 4 živly.  Práve pre festivaly bola v minulosti spolupráca so Slovenským banským múzeom kľúčová.

„Náš festival plánoval jeden celý deň programu v Banskom múzeu v prírode a performance v štôlni, premietanie aj koncert v Galérii Jozefa Kollára, a rušíme všetko z toho,“ vyjadril sa riaditeľ festivalu n:ear Štefan Szabó, ktorý inicioval stanovisko. „Chceme robiť podujatia na miestach a v inštitúciách, kde sa cítime dobre. Po zmenách, ktoré nastali, by sme sa pri spoluprácach s banským múzeom už necítili komfortne.“

Podpísané signatárstvo štiavnickej kultúrnej komunity bude naďalej tvoriť svoje projekty a programy v plánovanom rozsahu, avšak mimo objektov SBM.

Zdroj: TS