Absolútny víťaz Českých levov film Masaryk má slávnostnú slovenskú premiéru už 15. marca.

Po svetovej premiére na medzinárodnom festivale v Berlíne a triumfálnom víťazstve na výročných cenách Český lev bude mať nový československý film Masaryk slávnostnú premiéru  aj na Slovensku. 15. marca sa v bratislavskej Cinema City Eurovea osobne predstavia tvorcovia filmu producent   Rudolf Biermann, režisér Julius Ševčík, scenárista Petr Kolečko a česká herecká hviezda Karel Roden.  

Snímka zachytáva dva vypäté roky pred začiatkom II. svetovej vojny v živote československého  diplomata a politika Jana Masaryka, ktorý bol synom prvého československého prezidenta Tomáša Garriqua Masaryka. 

Práve spomínaný T.G.Masaryk, ako jedna z najvýznamejších osobností moderných českých a slovenských dejín, je po svojom otcovi  Slovák a k našej krajine mal vždy veľmi blízko a pravidelne sem chodieval tráviť dovolenky.  

,,Jan Masaryk to mal ťažké. On sám by bol radšej umelcom, bohémom, ale mal smolu, pretože pochádzal zo slávnej rodiny. Sám mal veľa problémov, ale pritom niesol veľkú zodpovednosť. Očakávala sa od neho práca v mene veľkých vecí a pritom to bol muž s krehkou, vášnivou a boľavou dušou,” charakterizuje režisér Ševčík svojho hlavného hrdinu stvárnenie ktorého vložil do rúk  Karlovi Rodenovi. Jeho herecký výkon nezostal ani pri Masarykovi nepovšimnutý a získal za neho Českého leva za najlepšieho herca v hlavnej postave. Svoju prvú výročnú filmovú cenu si za Masaryka odniesol aj populárny Oldřich Kaiser, ktorý svojich početných priaznivov prekvapí v nečakane vážnej úlohe prezidenta Edvarda Beneša.  

Tvorcovia filmu Masaryk premenili 12 z celkových 14tich nominácií vrátane hlavných kategórií Najlepší film, režisér, scenár (Petr Kolečko, Julius Ševčík, Alex Koeniksmark), kamera (Martin Štrba), hudba či strih.   

Produkčne náročná snímka sa odohráva z veľkej časti v anglickom jazyku, bola nakrúcaná na rôznych miestach Európy a hrajú v nej viacerí zahraniční herci, vrátane   Nemca Hannsa Zischlera, ktorý má skúsenosti  s hollywoodskými produkciami a točil napríklad aj so Stevenom Spielbergom. 

Keďže bohémsky Jan Masaryk miloval víno a krásne ženy, vo filme o ňom sa objaví aj slávna česká topmodelka Eva Herzigová. V menších postavách dostali príležitosť  slovenské herecké stálice Emília Vášáryová, Zuzana Kronerová a ďalší známi herci Ján Jackuliak, Ady Hajdu či Ján Greššo. 

Nový česko-slovenský film Masaryk vznikol v produkcii spoločnosti IN Film a slovenského producenta Rudolfa Biermanna. Koproducentom filmu je Česká televize, RTVS: Rozhlas a televízia Slovenska a ZDF / Arte. Vznik filmu podporili: Státní fond kinematografie a slovenský Audiovizuálny fond. Distribučná spoločnosť Garfield Film prinesie film do slovenských kín od 23. marca.

Zdroj: Adriána Čahojová / Garfield Film