Abscondo: Nová Košická skupina!

Abscondo je nová skupina z Košíc so zaujímavým zázemím. Skupina Abscondo začala ako sólový projekt Marka Manneyho, amerického muzikanta, spisovateľa a sociálneho komentátora.

Názov „Abscondo“ pochádza z anglického slova „abscond“, ktoré znamená utiecť preč, zvyčajne s niekým alebo niečím. Mark urobil to isté a „abscondoval“, keď sa rozhodol odísť zo Seattlu v USA pred niekoľkými rokmi kvôli vyhýbaniu sa konformite a hľadaniu niečoho úplne iného. Udomácnil sa práve na Slovensku, v Košiciach.

Toto rozhodnutie bolo pre Marka začiatkom intelektuálnej a kreatívnej cesty, ktorú on sám zaujímavo dopåňa tým, že má taktiež MBA a živý sa predávaním softwaru pre svetové spoločnosti. Mark vysvetľuje: „Aj keď som bol v Seattly spokojný, pretože som tam mal všetko, čo si človek môže priať- dobrú prácu, skvelé manželstvo, dokonca aj kultúrne a intelektuálne vplyvy, ktoré mesto ako Seattle poskytuje- mal som pocit, že niečo v mojom živote chýbalo. Predtým ako som sa sem presťahoval, som zopárkrát navštívil Slovensko a iné časti Európy so svojou ženou, ktorá je zo Slovenska. Pre mňa je Slovensko miesto, ktoré mi prišlo viac reálne, viac autentické a slobodnejšie. Keď som sa zo Slovenska vrátil späť do Seattlu, cítil som sa tam znecitlivený. Avšak rozhodnutie presťahovať sa do Košíc nemôže byť ľahko vysvetlené, pretože vyšlo zo srdca.“

Abscondo

V Košiciach, Mark našiel svoj hlas a začal písať a nahrávať hudbu ako sólový muzikant. Cez svoje písanie a podcasting na svojom anglickom blogu na www.Abscondo.com, taktiež vyvinul niečo ako novú životnú filozofiu a jedinečný pohľad na ideu „Abscondo“. Táto idea je o utekaní preč od normálu, odolávanie konformite a hľadanie slobody, aby sme sa mohli stať svojimi unikátnymi originálmi. Mark vysvetľuje: „Verím, že zmysel našich životov je veľmi jednoduchý. A to je, aby sme všetci boli jedinečnými genetickými mutáciami. Ak sa iba snažíte prispôsobovať a zapadnúť, ak sa snažíte len slepo nasledovať všetky pravidlá spoločnosti, rodičov a všetkých inštitúcií okolo vás, potom nikdy nenájdete zmysel svojho života. Ak veríš, že všetci ostatní majú svoj život už premyslený, tak potom aký význam má tvoja existencia pre teba alebo pre ostatných? Verím, že jedinečnosť je to, čo je perfektné. Samozrejme, všetci musíme fungovať podľa istých pravidiel spoločnosti, ale sú to špecifické veci, ktoré sa môžeme naučiť, aby sme mohli utiecť spod týchto vonkajších vplyvov. Keď sa naučíme ako nájsť priestor, kde sa môžeme stať sebou samými a keď začneme počúvať náš vnútorný hlas, potom objavíme zmysel a hodnotu našich životov. To vedie k hlbšiemu šťastiu.“

Podľa tejto idei, hudba skupiny Abscondo je originálna a ťažko ju zaradiť alebo opísať. Neprispôsobuje sa žiadnemu žánru, ale tiež ju nemôžeme považovať za experimentálnu. Štruktúra piesní a melódie sú chytľavé a zrozumiteľné. Pomalé piesne pochádzajú zo srdca a sú zvláštne utešujúce. Rovnaká nálada je aj v rýchlejších piesňach. Abscondo predvádza prístupný a príjemný hudobný zážitok, ktorý je veľmi odlišný od toho, čo počúvame v rádiu, avšak nejako tam zapadá.

Obe Abscondo albumy sa dajú zadarmo stiahnuť z www.abscondo.com. Debutový album Absconda s názvom „Midnight Snow“ bol vydaný v roku 2008. Bol veľmi dobre prijatý, s tisíckami stiahnutí a stá tisíckou vypočutí od fanúšikov z celého sveta.

V roku 2011, Abscondo vydal svoj druhý album s názvom „Victory in a Landlocked Sea“, ktorý sa taktiež dá zadarmo stiahnuť. Album zvažuje otázky lásky, miesta a významu v kontexte pátrania po kráse a šťastí. Skúma spor medzi plánovaním a bytím, medzi povinnosťou a slobodou a medzi praktickosťou a túžbou.

V roku 2012, sa Mark zoznámil so skutočne nezvyčajne talentovanými muzikantmi v Kosiciach. Spolu vytvorili skupinu „Abscondo“ a hrajú piesne z týchto albumov na Slovensku a za hranicami. Skupinu tvorí veľmi talentovaný a kreatívny Filip Kluknavský ktorý hrá ako virtuóz na gitare. Martin „Lecho“ Lechman podáva a vyjadruje tieto piesne s veľkou energiou na bicích. Tomáš Duan ktorý je pôvodom z Číny, ale vyrastal na Slovensku, fantasticky hrá keyboarde. Tomáš na jeseň opustí skupinu, aby mohol navštevovať univerzitu v Seattly v USA. Ak nás uvidíte hrať ešte predtým, zažijete jeho inšpiratívne prevedenie na keyboarde. Talentovaný a skúsený Miťo Samuely študuje na Akademia Muzyczna v Katowiciach v Poľsku a dopåňa skupinu na basovej gitare.

Navštívte stránku skupiny na www.abscondoband.com prezrite si ich zoznam koncertov a započúvajte sa do ich hudby. Neskôr tohto roku má skupina na pláne prerobiť originálne sólové nahrávky z albumu „Victory in a Landlocked Sea“ na komerčné uvedenie. Takisto plánujú nahrať video a napísať spollu nový materiál.

Táto nová skupina má veľké plány na Slovensku ale aj v zahraničí. Keďže sú všetky ich piesne v angličtine a ich posolstvo je univerzálne, skupina dúfa, že v nasledujúcich rokoch si vytvorí nasledovníkov aj mimo Slovenska a Českej republiky.

Skupina Abscondo sa vydáva na hľadanie svojej vlastnej cesty a vytváranie niečoho jedinečného a autentického. Keď premýšľame nad našimi obľúbenými kapelami a muzikantmi, toto je to, čo pre nás niečo znamená. Máme sklon sa zaujímať o originály, tie trochu podivné, excentrické a nedokonalé. V umení, tak ako v živote, sú to tí, čo sú napodobňovaní, ale nikdy duplikovaní. Bude zaujímavé sledovať Abscondo v nasledujúcich mesiacoch a rokoch.

Zdroj: Abscondo
Publikoval: Redakcia GREGI.NET