Cinematik bol opäť o niečo väčší!

6. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik sa konal v už tradičnom čase od 9. do 15. septembra v Piešťanoch, opäť ho navštívilo viacero domácich i zahraničných osobností, tento rok však priniesol viac filmov, ktoré si pozrel rekordný počet divákov. Festival tak potvrdil svoju pozíciu medzi najvýznamnejšími filmovými podujatiami na Slovensku.

Počas siedmych dní bolo na 6 premietacích miestach uvedených 132 filmov, z toho 72 celovečerných a 60 krátko- a stredometrážnych. 30 filmov pritom nikdy nebolo na Slovensku uvedených a ďalších 13 ešte nebolo v distribúcii. Spolu so sprievodnými podujatiami ich navštívilo 17 520 divákov, čo je najviac v histórii festivalu.

Hlavnú cenu festivalu Meeting Point Europe Award, určenú pre najlepší európsky film vyrobený v rokoch 2010 a 2011, získal na základe hlasovania panelu mladých európskych kritikov film Ďalší rok režiséra Mika Leigha. Jedná sa o drámu zo života starnúceho manželského páru a ich priateľov, pre ktorých sú svojim šťastím a vyrovnanosťou oporou. Mike Leigh patrí medzi významných britských režisérov, okrem množstva iných cien už vo svojej kariére získal Zlatú palmu v Cannes i Zlatého leva v Benátkach.

Mladí kritici rozhodli taktiež o cene Film Europe Award, určenej pre najlepší slovenský dokument. Víťazom sa stalo Nesvadbovo režisérky Eriky Hníkovej. Film je portrétom dediny Zemplínske Hámre a ich starostu, ktorému sa zdá, že „jeho“ obyvatelia sa málo ženia a preto robí všetko preto, aby mladých nezadaných ľudí dával dokopy.

Cenu primátora mesta Piešťany získal film Nickyho rodina, tretí film režiséra Mateja Mináča o Nicholasovi Wintonovi, ktorý pred druhou svetovou vojnou organizoval odchod židovských detí z Československa a ich prijatie v britských rodinách.

Poslednou cenou je Cena divákov. Tú získala dráma Lepší svet dánskej režisérky Susanne Bier, príbeh dvoch chlapcov a ich otcov o bludnom kruhu násilia a pomsty.

Okrem 9 porotcov z rôznych európskych krajín navštívila Cinematik taktiež belgická režisérka Sophie Schoukens, ktorá v Piešťanoch uviedla svoj film Marieke, Marieke. Estónsky film Pokušenie svätého Tonyho zas osobne uviedol jeden z najtalentovanejších mladých európskych režisérov Veiko Õunpuu a herecký predstaviteľ hlavnej mužskej úlohy Taavi Eelmaa.

Počas Cinematiku sa konal aj seminár Koprodukovanie dokumentárnych filmov v Európe II za účasti medzinárodných lektorov Ove Rishøj Jensena (EDN), Petra Gottschalka (ARTE G.E.I.E.) a Stefana Kloosa (Kloos & Co Medien, Nemecko). Premiéru mali dva slovenské filmy: Čerešňový chlapec Stanislava Párnického a Màtvola musí zomrieť Jozefa Paštéku.

Festival založil taktiež vlastnú knižnú Edíciu Cinematik. Jej prvú publikáciu Filmy Jacquesa Audiarda, ktorá vyšla pri príležitosti kompletnej retrospektívy tohto francúzskeho režiséra, pokrstili riaditeľ Francúzskeho inštitútu na Slovensku a Radca pre spoluprácu a kultúrnu činnosť, pán Guillaume Robert a filmová teoretička, prodekanka Filmovej a televíznej fakulty VŠMU Mária Ferenčuhová.

Festival Cinematik sa snaží neustále rozširovať svoje aktivity a pokryť tak čo možno najširšiu oblasť kinematografie. Snaží sa divákom prinášať festivalové novinky, no taktiež filmovú klasiku, či menej známe tituly. Chce dávať priestor slovenskej kinematografii a pomáhať jej kultivovaniu. Zvyšujúci sa divácky záujem ukazuje, že sa uberá správnym smerom.

Zdroj: Cinematik
Publikoval: Redakcia GREGI.NET