A4 – priestor súčasnej kultúry privíta novú sezónu oslavou umelej inteligencie.

Koncom januára zavíta do bratislavskej A4 – priestoru súčasnej kultúry Robert B. Lisek.  Umelec, matematik a hudobník, ktorý sa zameriava na radikálne stratégie a taktické médiá. Tešiť sa môžete na intenzívnu performanciu, v ktorej sa bude prelínať spektrálna, stochastická aj konkrétna hudba, odkaz futurizmu či noise. Ak vás zaujíma umelá inteligencia, syntetizátory a vizualizácie, určite by ste na tomto koncerte 25. januára nemali chýbať.

Robert B. Lisek je v súčastnosti zapojený do viacerých projektov zameraných na mediálne a iteraktívne umenie. Väčšina jeho projektov vychádza z postkonceptuálneho a softvérového umenia, avšak zámerne vyvracia akúkoľvek kategorizáciu. Okrem toho, že je priekupníkom umenia založenom na umelej inteligencii a strojovom vzdelávaní, je zároveň skladateľom súčasnej hudby a predstavil sa na koncertoch a výstavách v prestížnych priestoroch ako ZKM Karlsruhe, IRCAM Center Pompidou, Harvestworks New York či STEIM Amsterdam.

Lisek je tiež vedec, ktorý vedie výskum v oblasti základov vedy (matematika a informatika). Jeho výskumné záujmy sú teória kategórií a algebra vysokej úrovne v súvislosti s umelou všeobecnou inteligenciou. Ďalej je zakladateľom laboratória  Fundamental Research Lab a sympóziou ACCESS Art Symposium.

V prípade, že vás tieto témy skutočne zaujímajú, druhý deň po koncerte 26. januára o 11.00 hod sa uskutoční workshop AIAM – Artificial Intelligence for art and music. Na workshope pod pod vedením Roberta B. Liseka sa bude využívať generovanie náhody a metódy umelej inteligencie na vytváranie zvuku, vizuálov, performancií, inštalácií, interaktívnych médií, tzv. physical computing a sieťovania. Praktický rýchlokurz zahŕňa techniky použiteľné v programovacích jazykoch SuperCollider, Pure Data / Max, Fluxus, Python či Lisp, ale aj pri hackovaní analógových zariadení na detekciu, vytváranie a zosilňovanie hluku. https://spektrumberlin.de/events/detail/workshop-randomness-machine-learning.html

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj. Workshop sa uskutoční v rámci projektu medzinárodnej spolupráce Re-Imagine Europe, kofinancovaného programom EU Kreatívna Európa.

https://www.facebook.com/events/992109577642658/
https://www.facebook.com/events/302091050448720/
https://www.interticket.sk/program/robert-b-lisek-F14C7290A8D74267B23A0E38944F0724
https://a4.sk/events/2019/01/25/robert-b-lisek/
https://a4.sk/events/2019/01/26/workshop-aiam-artificial-intelligence-for-art-and-music/

Zdroj: Katarína Svobodová, PR & Marketing Manager