a.live festival

Druhý ročník živých vizuálov sa bude konať 27.-28.9.2013 v priestoroch design factory v Bratislave. Program  účinkujúcich z piatich európskych krajín prinesie celú škálu audiovizuálnych projektov od animácie po realtime algorytmicky generované obrazy.

PROGRAM

27.9.2013, 20:00-24:00
The Keygens /SK
Vali Chincișan /RO + .soundscapes /SK
Ebola Ape /PL
Tri Švestky /SK+ .wb /SK

28.9.2013, 20:00-24:00
BINMATU /SK
Martin Blažíček + Michal Zbořil /CZ
Lightning Glove /CZ
Stix /SK +Somaticae /FR
Stix /DJ set

a.live festival je festival živých vizuálov, realtime videa a iných svetelných inštalácií, ktorého cieľom je podporovať živé vizuály v celej svojej rozmanitosti a zložitosti a vyslobodiť ich z úzadia klubových priestorov.

∑BOL P∑  (PL) je audiovizuálny projekt gorily Ebo a líšky Hertzshmertz. Glitchové a temné elektronické zvuky zmixované s rytmami tribal hip hop sa snúbia s jemnými, ale výraznými vizuálmi inšpirovanými prírodou, karnevalom a detskými hrami. ∑BOL▲ ▲P∑ je hlboko ľudský projekt vytvorený divokými zvieratami.

Lightning Glove(CZ) – audiovizuálne zoskupenie hudobných aktivistov so základňou v Prahe. Všetci členovia sú umelcami, novinármi a organizátormi podujatí zároveň. Sami svoj štýl definujú ako PunkRaveTechno. Ich vizuály sú špecificky farebné a show na pódiu je vždy veľmi divoká. Ani sa nepozastavíte pri komentári ich vystúpenia: „Úplne nás dostali masívnymi basmi, nekompromisnými vokálmi a ťažkými vibráciami.“

BINMATU (SK)  je one man show Jonáša Grusku. Pripravte sa na audiovizuálny zážitok, ktorý vám rozvibruje a prefázuje telesnú frekvenciu od samého jadra. Vaše oči dostanú zabrať hypnotizujúcimi vlnami abstraktných vesmírov.

Český umelec  Martin Blažíček je výrazný aj ako vizuálny umelec a kurátor, neposedný experimentátor a rád posúva hranice vnímania. Na a.live predvedie spolu s Michalom Zbořilom „Projekcie lietajúcich obrazov“. Rýchlo sa pohybujúce obrazy generované systémom rotujúcich objektov, či zachytených na live kamere a v reálnom čase reeditovaných a premietaných na plátno sprevádza voľná elektronická improvizácia na synťáku.

Rumunského Vali Chincişan považujú vo svojej krajine za mága pohyblivých obrazov. Pracoval na vizuáloch pre hudbu, divadlo aj tanec. Surrealistický introvertný oceňovaný animátor má na konte aj niekoľko výstav malieb. Za seba hovorí: „Na štýle nezáleží. Je krásne vytvárať kreatívne veci. Vytváranie je akcia a akcia je energia.“ Na a.live si zahrá s čerstvým slovenským projektom dvoch syntetizátorových objaviteľov nazvanom .soundscapes, ktorí na festivale pokrstia prvé vlastné EP.

Tri Švestky (SK)Andrea Lenártová a Barbara Fehérová sú scénografky z VŠVU, ktoré sa snažia o prepojenie kresby s hovoreným slovom, divadlom, poéziou, ľuďmi a miestami. Majú bezstarostne detský štýl a ich pracovný nástroj je tagtool. Tešte sa na ich vizuály na konci piatkového večera, kde budú na pódiu spolu s DJ setom od .wb.

The Keygens (SK) je audiovizuálny projekt dvoch nehudobných telies, ktoré sa zaviazali objavovať tmavé kúty digitálnych svetov a upozorňovať na seba farbami a zvukmi vírusov, trójskych koňov a keygenov. Varujú, že sa bude hrať natvrdo z exečiek a bez antiviráku, takže sa pripravte, že tak ako keygeny dokážu zničiť váš systém počítača, ich show môže zničiť ten váš.

Boris Vitázek aka Stix je multimediálny umelec zo Slovenska, pracujúci s live vizuálmi, ktoré odkazujú na prostredie video hier.  Používa hracie konzoly od geometrických svetov vortexu plných hmlistej atmosféry a prepojených s vizuálnym feedbackom. Postaví svety pre mysteriózny francúzsky elektronický projekt  Somaticae, známy svojimi dramatickými show, nečakaných zvukových kombinácií a tmavých a nekompromisných atmosfér. Sobotný večer ukončí práve ich vystúpenie ukončené Stixovým DJ setom.

Zdroj: chaosdroid / Amalia Roxana Filip aka chaosdroid