4 živly budú prekračovať hranice!

Letný filmový seminár 4 živly v auguste opäť prinesie do Banskej Štiavnice kvalitnú kinematografiu a jedinečnú atmosféru. Organizátorský tím sa tento rok v intenciách témy HRANICE rozhodol posunúť štvordňové ohraničenie podujatia a otváraciu projekciu pre prvých účastníkov a účastníčky uviesť v banskoštiavnickom Amfiteátri už v stredu 8. 8. 2012. „Nemáme ambíciu seminár umelo rozširovať, tohtoročná téma ale ponúka toľko výborných filmov, že sme sa rozhodli jedným z nich potešiť aj tých, ktorí prídu do Štiavnice skôr.“ vysvetľuje členka tímu Daniela Chlapíková a dodáva, že voľba padla na western Jeseň Čejenov (r. J. Ford).

Fenomén hraníc sa 4 živly podujali skúmať už vo februári na 1. ročníku zimnej verzie seminára s podtitulom TÍ DRUHÍ, zameranom na južné hranice našej krajiny, na vzťahy medzi obyvateľmi Slovenska a Maďarska navzájom, a na ich postoje k spoločným národnostným menšinám.

Letná verzia ponúkne na hranice o čosi komplexnejší pohľad. Tie štátne budú prekračovať napríklad protagonisti filmov Import Export (r. U. Seidl), Vítejte v KLDR! (r. L. Jablonská) či Holka Ferrari Dino (r. J. Nìmec). Hranice možností jednotlivca preskúma maďarská športová dráma Biele dlane (r. Szabolcs Hajdu). Medze hraného a animovaného filmu spochybní Alois Nebel (r. T. Luňák) a o tom, ako bariéry prekonáva samotné umenie, porozprávajú napríklad snímky Prekliata láska (J. Maybury), Mystérium Picasso (H.-G. Clouzot) alebo legendárny opus Fitzcarraldo (r. W. Herzog).

O lektorské úvody k filmom sa postarajú teoretici Martin Ciel a Martin Kaňuch, organizátori sľubujú, že k nim aj tento rok pribudne viacero zaujímavých hostí z radov filmových tvorcov a tvorkýň. Účasť prisľúbil poľský režisér Robert Gliñski, ktorý predstaví svoj film Svinky, Marek Šulík a Jana Bučka uvedú najnovší spoločný dokument Zvonky šťastia a slovenskej predpremiéry snímky Až do mesta Aš sa osobne zúčastní režisérka Iveta Grófová.

4 živly sú povestné aj projekciami mimo kinosál, 14. ročník letného seminára nebude v tomto prípade výnimkou. Okrem Centra mestskej kultúry a podkrovia Art Café sa projekčnou plochou po roku znova stane aj brána Botanickej záhrady a na nádvorí Starého zámku si prídu na svoje milovníci nemých filmov so živým hudobným sprievodom, tentokrát filmy Georgesa Mélièsa ozvučí české hudobné zoskupenie DVA.

Sprievodné podujatia seminára by sa tento rok mali niesť v duchu dvojitej oslavy. Časopis Homo Félix, ktorý pred dvomi rokmi v Štiavnici krstil svoje prvé vydanie a ktorý aj tentoraz do programu prispel tematickým blokom animovaných filmov, bude narodeniny oslavovať spolu s rovesníckym dvojmesačníkom Kinečko. Na narodeninovej párty zahrajú DJs Myslivec (Midi Lidi) & Tomino (Midi Lidi). Chýbať nebude ani populárna Horúčka sobotňajšej noci, publicistický workshop Kinečka či prezentácia výsledkov partnerského workshopu MPhilms, ktorého 5. ročník vyvrcholí práve počas filmového seminára.

4 živly ani tento rok nezabúdajú na svojich najmladších účastníkov a účastníčky. Detské 4 živly pripravia okrem tradičných projekcií animovaných filmov aj animačný workshop Detské hrani(c)e pod vedením skúsených profesionálov a profesionálok – Vandy Raýmanovej, Kataríny Kerekesovej, Michala Strussa a Petra Košťála. Deti a ich rodičia sa môžu tešiť aj na exkurziu do premietacej kabíny pred projekciou obľúbeného Nekonečného príbehu (r. W. Petersen) alebo na koncert slovenského hudobníka Maoka.

Prekračovanie hraníc – nielen tých geografických – je symbolom slobody, otvorenosti, spoznávania a tvorenia nového. Porušenie hraníc navyše tieto posúva a dáva možnosť zväčšiť priestor a prijať to iné. Letný filmový seminár 4 živly vás pozýva na “zahraničnú” cestu priestorom, psychikou, spoločenskými a žánrovými konvenciami!

4 ŽIVLY BUDÚ PREKRAČOVAŤ HRANICE
14. Letný filmový seminár 4 živly: HRANICE
8. – 12. 8. 2012, Banská Štiavnica

Zdroj: OZ štyri živly
Publikoval: Redakcia GREGI.NET