4 živly budú diskutovať o moci internetu aj o vzťahu politiky a médií.

3. zimný filmový seminár 4 živly už na konci tohto týždňa prinesie do Banskej Štiavnice kvalitné filmové diela, atraktívny sprievodný program a odvážnu otázku – oplatí sa veriť médiám?

Témou podujatia sa v jeho aktuálnom ročníku stala MOC MÉDIÍ a výber filmových predstavení aj zaujímavých hostí naznačuje, že na ňu organizátori chcú opäť nazrieť z viacerých uhlov pohľadu. Medzi pozvanými hosťami preto nechýbajú medzinárodne uznávaní odborníci či domáci filmári, ktorí prídu uviesť svoje vlastné snímky.

4zivly_videostop

 

Ambivalentná moc je názov diskusie, ktorá bude venovaná predovšetkým využívaniu (a zneužívaniu) digitálnych sociálnych médií. Ich nedávna revolúcia priniesla nespočet nových možností a komunikáciu urobila omnoho silnejšou než kedykoľvek predtým. Aké výhody a aké ohrozenia z toho pre nás vyplývajú? Autorom konceptu diskusie a jej moderátorom je Kristian Lukić, autor, umelec a kurátor súčasného mediálneho umenia. Pozvanie zúčastniť sa diskusie prijali Vuk Ćosić, slovinský priekopník internetového umenia a autor početných net.artových projektov, zo Slovenska Dušan Barók, umelec, spisovateľ a kultúrny aktivista, a šéfredaktorka nemeckého antinacistického portálu Netz-gegen-Nazis.de Simone Rafael.

Vuk Ćosić, ktorý sa okrem umenia sedem rokov venoval aj internetovým volebným kampaniam v rodnom Slovinsku, pripravil na nedeľné ráno prezentáciu Raňajky s internetovými kampaňami. Predstaví v nej svoj koncept “bieleho klobúka”, ktorý vytvoril pre stredo-ľavé spektrum ako protiklad k negatívne vedeným kampaniam pravicového krídla. Zameria sa tiež na aktívne občianstvo v digitálnom veku a to, aký vplyv naň mali Snowdenove dokumenty.

4_zivly_kino

Petra Hanáková, historička, teoretička umenia a kurátorka, zostavila pre 4 živly výber z propagandistických týždenníkov Nástup, ktoré tvorili v období Slovenského štátu povinnú súčasť programov domácich kín.

Propagandistické postupy v (nielen) audiovizuálnej tvorbe neboli cudzie ani vládnucemu režimu v druhej polovici deväťdesiatych rokov, ako dokážu dokumentárne filmy Mareka KubošaTaká malá propaganda a Hlas 98. Slovenský dokumentarista príde svoje filmy osobne uviesť spolu s filozofom Fedorom Blaščákom. Okrem projekcie v štiavnickom Kine Akademik ich čakajú aj premietania v štiavnických domácnostiach, pripravené v rámci akcie KinObývačka, v ktorej 4 živly už druhý rok spájajú pohodlie obývacej izby s intenzitou kolektívneho zážitku zo sledovania filmu a diskusie s jeho tvorcom.

Sám film je médiom s mnohými špecifikami, čo potvrdí viacero titulov hlavného programu. Jedným z takých bude aj snímka čerstvého absolventa Filmovej a televíznej fakulty VŠMU Mareka Urbana. Jeho Film ako dokument rozoberá tieto špecifiká v oblasti formy aj obsahu diela a autor príde osobne film nielen uviesť, ale aj zodpovedať otázky, ktoré pravdepodobne jeho projekcia vyvolá.

Pre fanúšikov a znalcov filmového umenia pripravili organizátori zimného seminára aj tentoraz Veľký filmový kvíz, v ktorom budú môcť otestovať svoje vedomosti, postreh i kreativitu. Odmenou  víťazovi či víťazke bude okrem iného akreditácia na 16. ročník Letného filmového seminára 4 živly, ktorý sa uskutoční v auguste a ktorého témou bude MOC vo všetkých svojich podobách. Viac informácií o podujatí nájdete na www.4zivly.sk, prípadne na facebookovom profile https://www.facebook.com/4ZIVLY.

4zivly_plagat

Zdroj: OZ štyri živly