O mesiac začne „neuveriteľný“ filmový seminár 4 živly.

Letný filmový seminár 4 živly v Banskej Štiavnici funguje už 19 rokov, každoročne prichádza s inou témou, najlepšími filmami a sprievodnými podujatiami, ktoré sa k nej viažu, ale aj zaujímavými hosťami a hosťkami nielen z filmovej oblasti. Na všetko spomenuté sa môžete tešiť aj tento rok a hoci aktuálna téma – VIERA – znie nadmieru vážne, 4 živly sľubujú mnoho zábavy.

„Veľmi dobre si uvedomujeme, aké úskalia téme VIERA prináša, ale veríme, že zostavením programu sa nám podarilo vyhnúť sa im. Nechceme sa sústrediť len na vieru náboženskú, tá je iba jedným z aspektov NEUVERITEĽNE širokej témy a my chceme vyvolať diskusiu o viacerých, pýtať sa, potvrdzovať aj spochybňovať, čomu veríme a čomu nie. Premietneme preto aj filmy o viere v seba samého, vo svoju pravdu, v lepšiu budúcnosť, ale aj vieru vo film ako taký,“ hovorí Daniela Chlapíková, výkonná riaditeľka podujatia, ktorá pridáva i niekoľko svojich tipov.

Svet podľa Daliborka je česko-slovenský film známeho dokumentaristu Víta Klusáka, ktorým výrazne zarezonoval na čerstvo skončenom Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary. Portrét českého neonacistu uvedú 4 živly v spolupráci s distribučnou spoločnosťou Filmtopia na Slovensku celkom prvýkrát, v slovenskej predpremiére a za účasti tvorcov. Z iného súdka je festivalovo úspešná a vynikajúco obsadená nemecká dráma Prvotné šťastie o starnúcej žene, ktorej duchovná kríza má perverzné následky. Tretím tipom Daniely Chlapíkovej je filmový experiment Manifesto, v ktorom môžete vidieť herečku Cate Blanchett v 13 rôznych úlohách, predstavujúc publiku 13 rôznych umeleckých manifestov. Unikátne dielo, ktoré prešlo svet ako galerijná inštalácia, ale začiatkom roku premiérovalo aj ako celovečerný film na Filmovom festivale Sundance, príde prostredníctvom 4 živlov na slovenské plátna prvý raz.

Okrem týchto a ďalších „čerstvých“ snímok však nebudú na 4 živloch chýbať ani tie rokmi overené, napríklad diela režisérskych velikánov Bergmana, Cassavetesa, Donnera či Herzoga. Okrem celovečerných filmov ponúknu 4 živly aj viacero krátkometrážnych – blok archívnych československých diel zostaví a uvedie filmová teoretička Eva Filová a pásmo krátkych animovaných filmov „prinesie“ do Banskej Štiavnice zo Žiliny Medzinárodný festival animácie Fest Anča. Ešte dlhšiu cestu budú merať experimentálne filmy – jeden blok premietnu 4 živly zo 16 mm filmových pásov vďaka Medzinárodnému festivalu krátkych filmov Brněnská šestnáctka, ďalší v spolupráci s PAF – Přehlídkou animovaného filmu Olomouc. K tematickému výberu dokumentárnych filmov už tradične prispeje Diana Tabakov z medzinárodne pôsobiacej online platformy DAFilms.cz.

Významnú pozornosť si zaslúži aj detský program tohtoročného seminára, ktorý ponúka niekoľko unikátnych zážitkov nielen deťom, ale aj dospelým. Na animačnom workshope Detských 4 živlov sa budú môcť deti naučiť základy filmovej animácie od najúspešnejších slovenských animátorov – tvorcov a tvorkýň večerníčkového seriálu Drobci. Svoj talent môžu rozvíjať aj na tvorivej dielni venovanej práve Drobcom. Do zákulisia filmovej tvorby čiastočne nahliadnu aj prostredníctvom unikátneho premietania filmu Ja ako tekvička so živým dabingom profesionálnych dabingových hercov. Pre rodičov chystajú 4 živly v spolupráci s internetovým portálom Vĺčatá.sk prednášku na tému výberu správnych a užitočných videohier pre ich potomkov.

Všetkým, ktorých by unavili filmové premietania v kinách či pod hviezdnym nebom, ponúka seminár aj množstvo sprievodných aktivít v podobe prednášok, výstav, inštalácií výtvarného umenia, koncertov či párty. Pre vopred prihlásených záujemcov z radov startupistov, kultúrnych pracovníkov, umelcov a filmárov pripravujú 4 živly workshop crowdfundingu. Na jednotlivé časti programu si bude možné zakúpiť lístky priamo na mieste ich konania, prednostne však na ne budú vpúšťaní držitelia akreditácie na celé podujatie. Za zvýhodnenú cenu si ju môžete v týchto dňoch zakúpiť na portáli Inviton.sk. Ďalšie potrebné informácie ponúka webstránka podujatia – www.4zivly.sk.

Zdroj: OZ štyri živly