22. ročník MFF Art Film Fest otvorí Jimmyho tančiareň.

Sedem dní plných najčerstvejších filmových noviniek, ktoré zarezonovali na svetových festivaloch, a stretnutí s osobnosťami strieborného plátna prináša Art Film Fest, ktorý sa začína už v sobotu 21. júna a potrvá do piatka 27. júna 2014 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

Art Film Fest otvorí snímka Jimmyho tančiareň/Jimmy’s Hall slávneho britského režiséra Kena Loacha, ktorá mala svetovú premiéru na festivale v Cannes. Pôsobivý film o ľavicovom aktivistovi, ktorý nadchne mladých ľudí pre tanec a zábavu v čase vrcholiacej ekonomickej krízy, osobne uvedú počas otváracieho ceremoniálu hlavní protagonisti snímky, herci Barry Ward a Simone Kirby.

„Programová kolekcia 22. Art Film Festu ponúka v koncepcii dvoch súťažných a desiatich výberových sekcií v drvivej väčšine absolútne kinopremiéry na území Slovenskej republiky,“ povedal riaditeľ AFF Peter Nágel.

Na festivalové plátna sa dostane 132 filmov zo 49 krajín, vrátane tých, ktoré získali ocenenia na najznámejších zahraničných festivaloch v Berlíne, Benátkach, Rotterdame, San Sebastiane či Sundance. V ponuke nebude chýbať ani sedmička najhorúcejších titulov z Francúzskej riviéry, ktoré sa programovému tímu podarilo priniesť na plátna Art Film Festu ako jednému z prvých festivalov na svete vôbec – doslova po pár týždňoch po ich svetovej premiére v Cannes.

Návštevníci festivalu uvidia na Art Film Feste aj sugestívnu snímku Biely Boh/White God maďarského režiséra Kornéla Mundruczóa, ktorý zvíťazil v Cannes v súťažnej sekcii Un Certain Regard.

ddae618dcc52d31d22ea14e9e1b7c7ad

Medzi tohtoročné novinky z Cannes, ktoré rozvírili na festivale pozornosť a uvedie ich aj Art Film Fest, patrí aj laureát Grand Prix v Týždni kritiky, ukrajinský film Klan/The Tribe Myroslawa Slaboshpytskiyho. Ide o neobyčajné dielo, v ktorom nezaznie ani jedno hovorené slovo. Je jedným z 11 filmov, ktoré sa uchádzajú o hlavnú cenu Art Film Festu – Modrého anjela v Medzinárodnej súťaži hraných filmov. V rovnakej sekcii bude mať oficiálnu slovenskú premiéru česko-francúzsky film režiséra Petra Václava Cesta ven, ktorým sa česká kinematografia vrátila na scénu v Cannes po 16 rokoch.

Diváci budú môcť po prvýkrát v slovenskom priestore zhliadnuť v sekcii Európske zákutia aj novú snímku oscarového režiséra Romana Polanského Venuša v kožuchu/Venus In Fur, ktorý v roku 2007 osobne navštívil Art Film Fest a prebral si ocenenie Zlatá kamera.Sekcia Okolo sveta zas ponúkne film, ktorý vo svete vyvoláva veľké polemiky – Božie dieťa/Child of God režiséra a scenáristu Jamesa Franca. Slovenská sezóna prinesie na plátna svetovú premiéru dokumentu Prvý slovenský horor producenta, režiséra a scenáristu Róberta Slováka.

Na divákov čakajú filmy z ďalších obľúbených sekcií – Súťaže krátkych filmov, Láska a anarchia, Prísľuby z Východu, Nočná prehliadka, novinkami sú sekcie Téma: Vojna a film a Focus: Alan Clarke, kde vybrané filmy príde osobne uviesť Molly Clarke, dcéra renomovaného britského režiséra. Festivaloví návštevníci sa už tradične budú môcť osobne stretnúť s viacerými tvorcami z celého sveta, ktorí prídu svoje filmy predstaviť na Art Film Fest a po projekciách budú s divákmi diskutovať.

Art Film Fest aj tento raz udelí významným osobnostiam cenu Hercova misia za ich mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme. V trenčianskoteplickom Festivalovom parku vlastnoručne pripevnia mosadzné plakety so svojim menom noví laureáti ocenenia – na úvod, v nedeľu 22. júna o 11. h jeden z najuznávanejších českých hercov, Ivan Trojan a na záver festivalu, v piatok 27. júna o 15.30 h legendárna talianska diva Claudia Cardinale.

Cenou Zlatá kamera Art Film Fest tento rok ocení dvoch filmových profesionálov za ich výrazný prínos do oblasti kinematografie. Zlatá kamera poputuje počas otváracieho ceremoniálu v sobotu 21. júna do rúk jedného z najúspešnejších maďarských režisérov, nositeľa Oscara Istvána Szabóa. V nedeľu 22. júna bude na Master classe hovoriť verejnosti o svojej tvorbe. Na záverečnom večere v piatok 27. júna si ocenenie prevezme jedna z legiend slovenskej scenáristiky, prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, Ondrej Šulaj.

Premietať sa bude na šiestich miestach, v Trenčianskych Tepliciach v zrekonštruovanom a digitalizovanom kine Prameň a v Kúpeľnej dvorane, v Trenčíne v dvoch kinosálach Cinemaxu, v RTVS ArtKine Metro a vo Festivalovom kine ODA – Posádkový klub.

Na festivalových návštevníkov čaká aj bohatá hudobná nádielka. Festivalová kaviareň v Trenčianskych Tepliciach bude hudbou žiť každý večer už tradične v réžii všestranného hudobníka Oskara Rózsu. Vystúpia slovenské kapely Chiki liki tu-a, Walter Schnitzelsson, DJ Vec a Martin Valihora, DOLEDOLE so Zdenkou Prednou, Katarzia a jej frajeri.

Súčasťou Art Film Festu budú aj tento rok aktivity a workshopy určené pre filmových profesionálov. V Trenčianskych Tepliciach sa opäť uskutoční workshop programu Midpoint určený študentom a absolventom európskych filmových škôl, tento rok však organizátori pripravili aj dramaturgický workshop pre profesionálnych slovenských scenáristov a producentov.

Pre návštevníkov aj odbornú verejnosť sú pripravené aj verejné prezentácie a diskusie. Už v pondelok prídu do Trenčianskych Teplíc predstaviť pripravovaný film Láska na vlásku jeho tvorcovia. Na tému Biznis s kultúrou sa bude pod hlavičkou magazínu Forbes debatovať v pondelok 23. júna organizuje a o Efektívnej distribúcii slovenských filmov sa bude hovoriť vo štvrtok 26. júna v trenčianskoteplickej Kúpeľnej dvorane.

art film artfilm

Zdroj: Forza, a.s.