21. ročník festivalu Livin´ blues 2013!

Dvadsiaty prvý ročník festivalu blues and rhythm´n´ blues sa uskutoční 23. marca 2013 v petržalskom Dome kultúry Lúky na Vígľašskej ulici. Na festivale vystúpia štyri domáce kapely a dve mimoriadne kvalitné zahraničné skupiny.

Tento ročník bude zaujímavý tým, že sa nám podarilo poskladať pestrú mozaiku rôznych prístupov k bluesu – od klasiky, cez vplyvy rocku, rock ´n´ rollu, folku až po nový zvuk elektro-blues.

Z domácich formácií sa predstaví skupina skladateľa a hudobníka Paľa Sojku Jayp Tím Band & K. K. Soletky so svojím folk bluesom a najmä výbornými slovenskými textami. Na festivale sa po prvý raz predstaví nádejná skupina CsukaMájOLaj z Veľkého Kýra. Táto mladá slovenská skupina – objav roka Slovenskej bluesovej spoločnosti za rok 2011 – sa predstaví s výborne pojatým blues rockom a nielen prevzatými skladbami. Silnú Trnavskú scénu zastúpi známy akustický Second Band bratov Parízkovcov s kontrabasistom Jarom Rakayom a vynikajúcim hráčom na ústnu harmoniku Petrom Stojkom. Ďalší výborní muzikanti sa predstavia v zoskupení, ktoré vzniklo minulý rok pri príležitosti 50. výročia od prvého koncertu Rolling stones a snaží sa upozorniť na „valiace sa kamene“ ako na skupinu so silnými bluesovými koreňmi. Vo formácii Rollling Stones Blues Cirkus 50 sa okrem iných predstavia: Erich Boboš Procházka, Milan Konfráter, Jana Ružičková, Dodo Šuhajda, Juraj Turtev, Ján Litecký-Šveda a ďalší piati hudobníci, o ktorých prezradíme len toľko, že čo meno, to bluesová osobnosť.

Pravlasť bluesu predstaví americký skladateľ a spevák Frank Morey so svojím Bandom. Hlas pripomínajúci Toma Waitsa, štýlovo rock, blues, folk i anti-folk, jednoducho niečo, čo ešte na festivale nezaznelo. Do Bratislavy príde s bubeníkom Scottom Pittmanom a kontrabasistom Mattom Murphym. Podobne prekvapivo bude znieť i novší projekt známych maďarských bluesmanov: harmonikára Andora Oláha a gitaristu a speváka Csaba „Boogie“ Gála Mississippi Big Beat, ktorí s pomocou mladších muzikantov spojili štýl bluesu dvadsiatych a tridsiatych rokov minulého storočia s modernou elektronikou a vytvorili tak nový zvuk bluesu začiatku milénia.

Súčasťou festivalu je i výstava obrazov – kompozícií Pavla „Jayp“ Sojku – Blúznenie.

21. ročník festivalu Livin´ blues 2013
v DK Lúky
23.03.2013 od 16:30

Program:
Jayp Tím Band & K. K. Soletky (SK)
CsukaMájOLaj (SK)
Second Band (SK)
Rolling Stones Blues Cirkus 50
Frank Morey Trio (USA)
Mississippi Big Beat (Maď.)
Vstupné: predpredaj 12€/ na mieste 14€

Linky:
www.kzp.sk
www.ticketportal.sk

Zdroj: KZP