17. novembra odovzdajú Biele vrany!

Tradične 17. novembra sa bude aj tento rok odovzdávať ocenenie Biela vrana, ktoré od roku 2008 udeľujú Aliancia Fair-play a Via Iuris. Sošky Bielej vrany zatiaľ získalo pätnásť laureátov, v nedeľu v bratislavskom KC Dunaj k nim pribudnú ďalší štyria.

Biela vrana sa udeľuje ako poďakovanie vzácnym ľuďom okolo nás, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť, konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu, potlačili osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt či princípov, a mohli pritom podstúpiť riziko, rôzne príkoria, či zažiť odsúdenie. Je pre nás dôležité, aby vzácni ľudia v našej spoločnosti zažili poďakovanie a podporu. Často, naopak, čelia vyhrážkam, trestným oznámeniam, strate zamestnania či posmechu. Snažíme sa ich nájsť a verejne im poďakovať. Veríme, že práve potlesk, podpora a medializácia ich príbehov im dodá silu. Navyše pomôže pritiahnuť pozornosť k dôležitým témam a povzbudiť ďalších,” hovorí za organizátorov večera Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play.

Nedeľný program v KC Dunaj sa začína o 18.00 a vstup je voľný. Súčasťou slávnostného večera bude aj diskusia s ocenenými osobnosťami a hudobný program, ktorý zastrešuje agentúra Pohoda Festival. V KC Dunaj vystúpia iránske sestry žijúce na Slovensku Hoda a Nura Jahanpour, rómsky akordeonista Mário Bihári a DJ-sky projekt Slováka, žijúceho v Prahe, Gadjo.cz.

„Hodu učím hrať na violončelo od jej 5 rokov, je to šikovné a hudobne nadané dievča, podobne ako jej sestra Nura, ktorá ju bude doprevádzať na klavíri. K rozvíjaniu ich talentu, ako aj osobnosti však výrazne prispievajú ich rodičia, ktorí všetky tri dcéry (ešte majú Munirih) vedú k hudbe odmalička,” hovorí o sedemnásťročnej klaviristke Nure a len trinásťročnej violončelistke Hode známy slovenský hudobník Jozef Lupták. „Podobne však vedú deti v ich súkromnej škôlke. Sú to veľmi zaujímaví ľudia, pôvodom z Iránu, ktorí prišli na Slovensko pred rokmi, a okrem toho, že podporujú trpiacich spoluveriacich Bahaistickej viery v Iráne, vedú skvelú škôlku, taktiež rozvíjajú projekt s miestnymi rómskymi komunitami. Preto sa veľmi teším, že Hoda a Nura zahrajú práve na odovzdávaní cien Bielej vrany.”

Nevidomý akordeonista, klavirista, spevák, skladateľ, herec, fotograf a rómsky umelec Mário Bihári, rodák z Malaciek, je označovaný za české akordeónové eso. Mário zažiaril prvýkrát v skupine Zuzany Navarovej Koa, posledné roky najčastejšie vystupuje so svojou kapelou Bachtale Apsa. Obľúbená je aj jeho spolupráca s projektom pražského Rádia 1 Gadjo.cz, s ktorým už vystúpil v Londýne, Bukurešti či Berlíne. Teraz spolu zavítajú aj do Bratislavy. Za značkou Gadjo.cz stoja Martin a Mikuláš Juráčkovci, projekt je koncipovaný ako šarmantná tančiareň pripomínajúca divoký žúr.

https://www.bielavrana.sk/
https://www.pohodafestival.sk/
https://www.facebook.com/events/608432735865027/

1470000_615189835193878_83449815_n

Zdroj: Pohoda Festival