16. ročník festivalu Cinematik pozná svojich víťazov. Sú medzi nimi Miro Remo aj Andrej Končalovskij.

V nedeľu 19. septembra sa vo večerných hodinách skončil 16. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Ako každý rok, aj tentokrát boli neodmysliteľnou súčasťou festivalového programu aj súťažné kategórie. Medzi víťazmi sú zvučné mená aj talentovaný nováčik.

Medzinárodný filmový festival Cinematik má v programe dve hlavné súťaže. Tá medzinárodná s názvom Meeting point Europe predstavuje výber toho najlepšieho, čo sa za posledný rok objavilo na poli celovečerných európskych hraných filmov. O víťazoch rozhoduje odborná porota zložená z filmových kritikov a členov federácie FIPRESCI.

Konkurencia bola tento rok naozaj silná. Medzi nominovanými boli aj viacerí držitelia prestížnych ocenení zo svetových festivalov či národní zástupcovia v súťaži o americké Ceny akadémie pre medzinárodné filmy. Porota Cinematiku napokon za svojho víťaza vyhlásila čierno-bielu historickú drámu Andreja Končalovského Drahí súdruhovia! (Dorogie tovarishchi). Výnimočný film, ktorý sa vracia ku krvavo potlačenému povstaniu v malom ruskom mestečku z roku 1962, má na konte napríklad aj špeciálnu cenu poroty z vlaňajšieho festivalu v Benátkach.

Svojho víťaza si v súťaži európskych filmov vyberajú aj diváci a diváčky. Ich favoritom bola tento rok dráma bosnianskej režisérky Jasmily Žbanić Quo vadis, Aida?, ktorá si divácku cenu odniesla napríklad aj z filmového festivalu v Rotterdame. Jeho hrdinka je prekladateľkou v službách OSN, ktorá sa v zúfalej hre o čas pokúša zabrániť tomu, čo neskôr vojde do dejín ako Srebrenický masaker.

Druhá súťaž Cinematiku, Cinematik.doc, loví v domácich vodách – o ceny sa v nej so svojimi novinkami uchádzajú výlučne slovenskí dokumentaristi. Víťazom hlavnej ceny, Ceny Literárneho fondu, sa stal Miro Remo s titulom Láska pod kapotou.

Porota, v ktorej zasadli česká filmová publicistka Kamila Boháčková, poľský filmový historik Maciej Gil a slovenský filmár a producent Peter Kerekes, Removmu filmu venovala lichotivé hodnotenie: „Láska pod kapotou je ukážkou skvelej filmárskej práce. Porota oceňuje komplexnú a mnohovrstevnú výpoveď. Film je divácky a zábavný, zároveň však nabáda k hlbším úvahám. Miro Remo dokázal sprostredkovať autentický obraz nielen o prehrách a výhrach „pretekov o život“, ale aj o zložitosti súčasného sveta.”

Cena primátora mesta Piešťany sa tento rok ušla Márii Pinčíkovej a jej autorskému debutu Na značky!, ktorý približuje zákulisie príprav veľkolepého Všesokolského sletu. „Porota oceňuje režijnú choreografiu, v ktorej Mária Pinčíková zvládla paralelne zrežírovať niekoľko tímov. Na autorský debut je to mimoriadny počin. Podarilo sa jej zachytiť tak obrovskú a anonymnú akciu, akou je Všesokolský slet a podať ju s humorom formanovského strihu, keď sa nesmeje na protagonistoch, ale s nimi. Film poukazuje na étos Sokolu, ktorý nie je len cvičením, ale životným štýlom. Obzvlášť v dnešnej „rozdelenej spoločnosti“ oceňujeme posolstvo filmu o potrebe spolupráce.”

Zdroj: Cinematik
Foto: Marek Szold, Daniel Dvorský, Matej Mikloš, Miro Záhoranský