147. PREMIÉRA V MESTSKOM DIVADLE ŽILINA / DRUHÝ TITUL 32. DIVADELNEJ SEZÓNY – MANIFEST

V sobotu 3. februára bude mať vo Veľkej sále Mestského divadla Žilina svetovú premiéru autorský projekt režiséra Pavla Viechu a dramaturgičky Daniely Brezániovej Manifest.

Autorský projekt Manifest je o dospievajúcich mladých ľuďoch, ktorí sa čoraz viac ocitajú v izolácii a sú vystavení samote. Scénické riešenie reaguje na osamelosť protagonistov. Štyria mladí ľudia izolovaní v štyroch izbách. Tak veľmi osamelí, ale zároveň túžiaci niekam patriť. Čo sa stane, keď ich táto túžba zavedie k radikalizácii a extrémnym činom? 

Východiskovými zdrojmi pre text inscenácie boli manifesty či denníky radikálov a eseje, úvahy či citácie zo slovenských výskumov, ktorých autormi sú mladí ľudia, tínedžeri vo veku do 21 rokov. Tvorivý tím pracoval s autentickými manifestami a denníkmi –  konkrétne s manifestom Juraja K., vraha z baru Tepláreň a s manifestom a denníkmi Američana

Paytona G., ktorý ako devätnásťročný zastrelil v máji 2022 v Buffale desiatich Afroameričanov. 

Texty vybrané do inscenácie zastupujú radikálnu myšlienkovú vetvu a  rovnako aj tú umiernenú, ktorú vo svojich prácach vyjadrili slovenské študentky a študenti.

Ešte v júni 2023 Mestské divadlo Žilina pri príprave inscenácie vyhlásilo výzvu v písaní esejí na tému: Musíme prevziať zodpovednosť do vlastných rúk! Svet plynie do záhuby a môžu za to rozhodnutia, ktoré som nespravil/a ja. Ako bude vyzerať budúcnosť? Kto za to môže? A čo s takým človekom? Vďaka zaslaným esejam sa spoluautormi tohto projektu stalo aj sedem študentiek a študentov, ktorí sa venujú úvahám o budúcnosti našej spoločnosti, klimatickej kríze, etnickej migrácii a osobnému stanovisku k týmto témam. 

Spoluautorka textu a dramaturgička Daniela Brezániová objasňuje východiskové zdroje pri tvorbe projektu: „Začali sme skúmať príčiny radikalizácie mladých a rozhodli sme sa, že si prečítame manifesty, ktoré sa nám podarí nájsť, prípadne budú dostupné na internete. Vychádzali sme z rôznych zdrojov – či už Zdeněk Adamec, Jan Palach, Greta Thunberg až po pravicových extrémistov typu Andersa Breivika. Pri všetkých ma fascinoval ich podobný naliehavý jazyk smerom k širokej verejnosti, ktorý môže ľudí ľahko zmanipulovať. Za každým príbehom sme cítili veľkú osamelosť a zlý psychický stav mladých. Potrebujú sa začleniť do nejakej komunity, a potom často prepadnú demagógii extrémistických skupín. Rozprávali sme sa o týchto témach so psychológmi a zaujalo nás, že na Slovensku nie je žiaden projekt, ktorý by sa zaoberal radikalizáciou mladých. Aj to bolo momentom, kedy sme si uvedomili, že je potrebné vytvoriť inscenáciu, ktorej súčasťou bude séria diskusií s odborníkmi. Cieľom je, aby tento projekt otváral debaty o problémoch mladých ľudí a zároveň prinášal informácie o tom, ako sa môže spoločnosť chrániť.“

Nezaoberali sme sa ani tak samotnými osobnosťami ako skôr všeobecne procesom radikalizácie. Z divadelnej praxe poznáme, že proces je zaujímavejší ako výsledok. Popravde – nezaujíma ma samotný útočník v momente páchania svojho útoku. Ale zaujíma ma, ako a prečo sa tam ocitol. Celý ten proces. Samotný čin je iba jeho vyústením,dodáva režisér a spoluautor textu Pavol Viecha.

Manifest je vyústením dvoch predošlých projektov režiséra Pavla Viechu a spolu s nimi tvorí pomyselnú trilógiu. Prvým bola Kreutzerova sonáta / Čia Vina (Mestské divadlo Žilina) a druhým Budete mať luft! (Slovenské národné divadlo). Všetky tri projekty sú tematicky postavené na skutočných udalostiach, pracujú s autentickými materiálmi a sú režijne vystavané spôsobom, v ktorom divákom prezentuje dva úplne protichodné náhľady na daný konflikt – Tolstoj vs. Tolstá v Kreutzerovej sonáte, výpovede obetí a vyšetrovateľov vs. výpovede obvinených v Budete mať luft! a v Manifeste sú to nenávistné texty radikálov vs. ich osobné denníkové zápisky a empatické eseje slovenských študentov.

„Manifest je jedna z mojich najosobnejších réžii. Inscenácia otvára tie najpálčivejšie otázky týkajúce sa súčasnej mládeže a častokrát bolo náročné divadelnú výpoveď formulovať jasne. Nachádzajú sa v nej nepríjemné pasáže, pred ktorými je však dôležité, aby sme nezakrývali oči. Tvoria totiž súčasť nášho okolia. Ako aj pri predošlých projektoch, aj v tomto prípade mám pocit, že častejšie v sebe riešim nie umelecké otázky týkajúce sa mojej profesie, ale morálne otázky týkajúce sa povinností umelca, jeho etiky a jeho myšlienok smerovaných k hľadisku. Teším sa na výsledok. Naozaj,“ úprimne vyznáva Pavol Viecha.

REALIZAČNÝ TÍM
text Daniela Brezániová, Pavol Viecha a kol. | dramaturgia Daniela Brezániová | kostýmy Terézia Kosová | scéna, svetelný dizajn, projekcie Ján Ptačin | hudba Andrej Majerčík | réžia Pavol Viecha ah 
účinkujú Natália Fašánková, Adam Herich, Michal Koleják, Iveta Pagáčová
spev Jakub Mrázik,  Sebastián Putorík

Vznik projektu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: TS