140 rokov slovenskej medievalistiky!

V týchto  dňoch  si naša  verejnosť, okrem  iných významných výročí, pripomína aj dve okrúhle jubileá, dvoch významných slovenských vedcov – historikov slovenského stredoveku, na slovo vzatých  odborníkov: prof. PhDr. Matúša  Kučeru, DrSc. a prof. PhDr. Jána  Lukačku, CSc.

Profesor  Kučera sa dožíva 80. rokov a 60. rokov od narodenia profesora Lukačku. Pri tejto príležitosti Katedra slovenských dejín Filozofickej fakulty UK a Slovenské národné múzeum v Bratislave pripravili niekoľko spoločných podujatí.

Prvé z nich, ktoré  sa koná pod záštitou pána  Dušana  Čaploviča, ministra školstva, vedy, výskumu  a športu  Slovenskej republiky, sa uskutoční dňa 12. novembra o 14. hodine v knižnici SNM, na Vajanského nábrežie 2. Slávnostný príhovor tu prednesie PaeDr. Rastislav Púdelka, generálny riaditeľ SNM v Bratislave. Po tom bude do života uvedená jubilejná kniha profesora Matúša  Kučeru State a články zo slovenského stredoveku.

Bratislava: Post Scriptum, 2012,  422 s. + 16 obrázkov. Knihu predstaví jej zostavovateľ prof. Martin Homza, Dr.

Druhá časť  programu Sympózium 140 rokov medievalistiky sa uskutoční v budove Univerzity Komenského na 4. poschodí na Šafárikovom námestí, č. 6 o 15.45 hodine. V jeho rámci odznejú  príspevky významných slovenských medievalistov, žiakov profesora Kučeru i profesora Lukačku.

Zdroj: SNM