13. Vzpomínka na Mejlu: Fléda zaspomína na Mejlu, vystúpi divadlo aj Plastic People of Universe!

Letos si klub Fléda připravil překvapení – na tradiční Vzpomínce na Mejlu se objeví divadelní představení s Oldřichem Kaiserem. Dveře klubu Fléda se na Vzpomínku na Mejlu otevřou tuto sobotu po 18:00. Divadelní představení Čekání na Magora na pódiu doplní Plastic People of the Universe nebo Garage s Tony Duchackem.

„Vzpomínka na Mejlu se u nás objevuje už poněkolikáté. Letos jsme se ji rozhodli oživit divadelním představením Čekání na Magora. Letošní vzpomínka tak zavzpomíná hned na dvě hvězdy českého undergroundu – kromě Milana Hlavsy i na Ivana M. Jirouse,“ představil letošní Vzpomínku dramaturg Ondřej Bača.

Čekání na Magora
Oldřich Kaiser & Dáša Vokatá
komerční seladon a legenda undergroundu

zábavně-poetický & hudebně- literární program, který je koncipován nejen jako pocta významnému českému básníku Ivanu M. Jirousovi. Oldřich Kaiser se tentokrát představí také v trochu jiné poloze, než je publikum zvyklé – kromě vtipných improvizací (imitace projevu G. Husáka atd.) se předvede jako zpěvák a muzikant, hrající na kytaru a housle, i jako skvělý interpret Magorových veršů. O Kaiser vystoupí v duetu s undergroundovou písničkářkou nezaměnitelného stylu Dášou Vokatou. Z nevšedního spojení dvou jedinečných osobností vzniká unikátní duo, které dokáže při svých koncertech diváky bavit s neuvěřitelnou energií, citem a radostí.

The Plastic People of the Universe

jsou pražská rocková kapela, která patřila mezi hlavní protagonisty československého undergroundu v letech 1968 až 1988 a inspirovala vznik mnoha dalších undergroundových uskupení. Tato avantgardní skupina se v 70. a 80. letech ocitala nedobrovolně v opozici proti komunistickému režimu v Československu a vzhledem ke svému nekonformnímu vystupování často zažívala perzekuce a také věznění. Mezi její bývalé členy patřil i Milan Hlasa, kapelu mimo jiné inspiroval i český filozof Ladislav Klíma.

Garage a Tony Duchacek

je česká rocková hudební skupina, často označována jako undergroundová, kterou pod původním názvem Garáž založil v roce 1979 baskytarista Ivo Pospíšil. V průběhu 80. let Garáž patřila k nové generaci mladých nezávislých kapel inspirovaných punkem, postpunkem, pub rockem a novou vlnou. V roce 1993 se Garáž po velkých neshodách rozešla se zakladatelem a manažerem Ivo Pospíšilem, který si nechal původní název Garáž. Uskupení se potom přejmenovalo na Garage a Tony Duchacek.

13. Vzpomínka na Mejlu
Divadelní představení: Čekání na Magora
The Plastic People of the Universe
Garage a Tony Duchacek
8. března 2014 od 18:00
Fléda, Brno

vzpominka_mejla

Zdroj: Fléda