10 rokov funku na slovenský spôsob oslávia FUNKIEZ už 18. júna!

Najlepšia slovenská funky kapela na svete FUNKIEZ prináša na našu scénu čistokrvný funk už 10 rokov! Za tú dobu sa im podarilo to, čo žiadnej inej lokálnej kapele v tomto žánri – zoznámili celé Slovensko s najväčšími funkovými hitmi, dostali sa so svojou tvorbou do rádii a odohrali obrovské množstvo úspešných koncertov pred ľuďmi, ktorí o funku dovtedy nemali ani poňatia.

Nielen pre verných fanúšikov si na 10. výročie pripravili veľkolepú a nebezpečne horúcu oslavu s množstvom hudobných hostí, novou show aj skladbami z pripravovaného albumu. Zažite tú pravú funkosféru už túto sobotu 18. júna v bratislavskom Nu Spirit Clube!

18.júna oslávite svoje 10. jubileum kapely Funkiez. Čím bude tento hudobný večer odlišný od koncertov, ktoré hrávate počas roka?

Sasha: Nebude to len jubileum, ale aj môj návrat na pódium. Doma mám štvormesačné bábo, ale už som to nevedela vydržať a tak som späť skôr, ako som predpokladala :). Už mi to celé strašne chýbalo. Aj chalani z kapely.”Plienky a mliečko” sú fasa, ale sem-tam si treba odbehnúť na pódium. A čím bude tento večer spešl? Okrem klasického repertoáru zahráme aj nové autorské skladby z nášho albumu, ktorý už čoskoro uzrie svetlo sveta. Veľmi sa z toho tešíme a sme zvedaví na reakcie publika. Budú určite prekvapení, dúfajme, že príjemne.

Akých špeciálnych hostí ste si na vystúpenie pozvali?

Sasha: Pozvali sme kopec hostí a účasť prisľúbila tanečná skupina The Slovak Waackers, Barbora Švidraňová, Igor Kmeťo ml. a Big John.

Ako kapela Funkiez fungujete už od roku 2006. Odohrali ste množstvo koncertov na svadbách, oslavách, v kluboch, amfiteátroch… Spomeniete si na koncert, ktorý by sa dal nazvať “tým najlepším” alebo pre vás najviac špeciálnym?

Sasha: Každý koncert je pre nás takou malou oslavou hudby. Aj po desiatich rokoch sa z toho, čo robíme, tešíme, pretože každý náš koncert je originál. Ak by som mala povedať za seba, tak pre mňa bol najväčší zážitok spievať so spevákom z kapely Delegation. To bola bomba. A samozrejme aj úplne prvý koncert. To nadšenie začiatočníka proste neoklameš :)

funkiez_band_

S Funkiez sa spája kapela Made 2 Mate a skladba “Fonky nálada”. Ako táto skladba vznikla? 

Sasha: Toto vedia chalani. Nech povedia oni. Robo, ideš, keď už máš dnes tie meniny :)

Robo: Názov vznikol, keď sme v jeden zimný večer čakali na Hviezdku pri pódiu na vystúpenie. DJ púšťal Daft Punk – Da Funk, bola nám zima, tak sme začali tancovať a spievať si do toho, že funky nálada. O niečo neskôr na to sme potrebovali hit. Čujeeeeš? Hit!!! A tak ráno, bolo asi 15:30, som sa s Ivanom Verešom stretol na káve v dennom Charliese, že ideme robiť ten hit. Najprv text. Zohnal som od čašníčky pero, účtenku. Pohľad cez výklad na ulicu, ako tam práve išli nejaké čajočky a už to išlo. „Jedno ráno, idem si po ulici. Vidíííím ŤA! Prečo ty tu tak ty takto tuto krásne kráčaš?“ Vyvreskovanie, skákanie po kreslach, búchanie na sklo… Ani nás nevyhodili, lebo sa nás báli. A bol text :-D

Hudba vznikla neskôr v štúdiu u Petra Jandu, kde sme nahrávali album Carousel Life. Bola to jam session, ktorá sa našťastie nahrala.

V dnešnej dobe sa už veľmi nehovorí o kapelách na Slovensku alebo v Čechách, ktoré sa venujú len funk-u. Prečo si myslíte, že je to tak?

Sasha: Každý menšinový žáner, a tým funk určite je, je odsúdený na to, že sa o ňom nebude hovoriť. Alebo potom musí prísť niekto ako Bruno Mars a vrátiť funk na výslnie. Ale myslím, že na Slovensku to nie je taká tragédia. Staršie generácie majú k funku blízko a veru už aj omladina chodí na naše koncerty. A keď ideme do hĺbky, tak mnoho ľudí ani netuší, že mnoho z toho, čo počuje v rádiu (myslím zahraničných interpretov) má prvky funku alebo z neho vychádza. Jednoducho, funku chýba ten správny marketing.

Barbora, ty si teraz vystupovala v šou “Tvoja tvár znie povedome”. Ktorá postava ti sadla na vystúpení najviac?

Barbora: Myslím, že najlepšie som sa cítila v skladbe aj maske Adele. Je mi veľmi blízka, jej hudba, jej spev, jej pohyby, jej prejav…Ale všetky celebrity boli veľkou výzvou, v Lady Gaga som sa cítila tiež výnimočne, takisto aj v Beyoncé. Veľkou zábavou, ale aj makačkou bola, samozrejme, maska Jima Carreyho, ale veľmi som si užila aj Freddieho Mercuryho. Vydolovala som v sebe energiu, o ktorej som ani netušila, že vo mne je.

Vieš si predstaviť, že by ste tento typ zábavy prepojili aj na vystúpeniach s kapelou Funkiez?

Barbora: Neviem si predstaviť, ako by sme to stíhali – prezliekať sa z Bruna Marsa do Jamiroquai a potom do ďalšej masky… Ale možno nejaké náznaky ako parochne alebo klobúky a také veci by sa hodili. Veď treba byť funky a robiť fonky náladu, kde sa dá :). Táto hudba si to môže dovoliť.

S Funkiez hrávate väčšinou cover verzie známych skladieb. Akí sú vaši najobľúbenejší interpreti?

Sasha: Opäť môžem povedať len za seba. Paradoxne, moji naj nie sú funkoví hudobníci, ale všetci majú k funku blízko. Ja milujem rnb školu z konca 90-tych rokov, teda Erykah Badu, Maxwell, D’Angelo, SWV, ale blízka mi je aj Roisin Murphy a veľký Prince, česť jeho pamiatke.

FUNKIEZ online: https://funkiez.com/ ,  https://www.facebook.com/funkiezfunkiez/

PREDPREDAJ: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=22374

FB EVENT: https://www.facebook.com/events/178321402562948/

ns_Funkiez_10_narodeniny_tlacovky

Zdroj: Nu Spirit Club & Bar