Hamlet do Mestského divadla nepríde…

Predstavte si, že si kúpite vstupenku do divadla, prídete, pohodlne sa usadíte v mäkkých kreslách a tešíte sa na predstavenie. V tom na pódium prichádza inšcipientka, aby oznámila divákom, že predstavenie sa z dôvodu ochorenia herca neuskutoční a peniaze im budú vrátené v pokladni divadla.

Čo urobíte? Postavíte sa a znechutene odídete? Že takáto situácia sa v divadle nemôže stať? Ale môže! V bratislavskom Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava takto začína na prvý pohľad vtipný, ale aj dojímavý príbeh oponára Inga Sassmanna (Ján Mistrík), ktorý v minulosti niekoľkokrát stvárnil Hamleta – princa dánskeho od Williama Shakespeara. Teraz, v úlohe oponára, rozpráva prekvapeným divákom svoj životný príbeh. Príbeh o tom, že najdôležitejšia vec v divadle je opona, príbeh o vzlete i páde svojej hereckej kariéry, o svojej manželke Rebecce…

Monodráma Hamlet dnes nebude (Heute weder Hamlet) je označovaná za jednu z najlepších dramatických textov nemeckého spisovateľa Rainera Lewandovskeho. Vznikla v roku 1991 a dočkala sa vyše stovky rôznych naštudovaní. Na Slovensku sa režisérskej taktovky úspešne zhostil Michal Vajdička a náročnú postavu hry jedného herca sa odvážne chopil skvelý Ján Mistrík. Nové predstavenie MDPOH  malo premiéru 21. decembra 2012 v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Januárové predstavenie si môžete pozrieť už budúci štvrtok – 24.1. 2013 o 19.00 hod. v MDPOH.

Čo si o svojej postave myslí Ján Mistrík?

„Sassman je neúspešný herec a v istom zmysle aj neúspešný človek. Svoj spôsob realizácie našiel v opone. Zamiloval sa do nej. Opona je preňho hlavným hýbateľom všetkého, tým najdôležitejším elementom v divadle. A hýbateľom opony je samozrejme on.“

Vstupenky je možné zakúpiť v sieti Ticketportal (www.ticketportal.sk) alebo hodinu pred predstavením v pokladni divadla.

Bližšie informácie na www.mdpoh.sk a mdpoh@mdpoh.sk

Zdroj: MDPOH