Európske zákutia prinesú víťazov z prestížneho Berlinale!

 Filmy starého kontinentu už tradične patria medzi lahôdky Art Film Festu. Aj na jeho 20. ročník, ktorý sa uskutoční od 16. do 23. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, prinesie sekcia Európske zákutia silné príbehy, ktoré v poslednom roku najviac rezonovali na prestížnych filmových festivaloch. Art Film Fest ich prináša slovenským divákom po prvýkrát.

Jednou z najlákavejších snímok je bez pochýb čerstvý víťaz Zlatého medveďa zo známeho festivalu Berlinale, taliansky film Cézar musí zomrieť/ Cesare deve morire z dielne filmových veteránov, bratov Paola a Vittoria Taviani.

Cezar

Viac ako 80-roční bratia režiséri nakrúcali v prísne stráženej väznici na okraji Ríma. Ich hercami boli muži odsúdení na doživotie alebo na dlhoročné tresty za vraždy, spoluprácu s mafiou či drogové dílerstvo. Celý mesiac trávili režiséri za mrežami a nacvičovali s väzňami Shakespearovu divadelnú hru Július Cézar. Snímka teda neukazuje zločiny, ktoré títo väzni spáchali v skutočnom živote. Skôr ponúka paralely medzi klasickou drámou a súčasným svetom. Prostredníctvom divadelného textu však tvorcovia ukazujú aj traumatický život väzňov a základné morálne dilemy.

„Snažili sme sa ukázať kontrast medzi temnotou v životoch odsúdených a poetickou silou Shakespearových emócií. Kontrast medzi zradou a priateľstvom, vraždou a mučivosťou náročných rozhodnutí, mocou a silou pravdy,“ povedalo známe režisérske duo, ktoré má na konte aj Zlatú palmu z Cannes z roku 1977.

LeSkylab

S veľkou cenou poroty, Strieborným medveďom, odchádzala z tohtoročného Berlinale maďarská snímka Iba vietor/ Csak a szél režiséra Bence Fliegaufa, ktorá bola inšpirovaná nedávnymi sériovými vraždami Rómov v Maďarsku.

Snímka zobrazuje pogrom na rómsku komunitu a strach, v ktorom Rómovia žijú po tom, čo sa rozšíria správy o vyvraždení rómskej rodiny. Iná rómska rodina, ktorá žije v blízkosti sa túži dostať preč z tohto prostredia. Ich otec sa nachádza v Kanade a robí všetko pre to, aby jeho žena, deti a starý otec mohli byť čo najskôr spolu. Film ukáže, či získajú šancu na prežitie alebo ich nádej o únik zostane len ilúziou. Snímka získala na Berlinale aj Cenu za mier a Medzinárodnú filmovú cenu amnestie.

ONY

Art Film Fest premietne v sekcii aj ďalší film ocenený v Berlinale a to dvoma Striebornými medveďami. Dánska snímka Kráľovská aféra/ En kongelic affaere získala cenu za najlepší scenár a v mužskej hereckej kategórii si pre víťazstvo prišiel hlavný predstaviteľ Mikkel Boe Fölsgaard.

Film rozpráva príbeh vášnivej a zakázanej lásky, ktorá zmenila dánsky národ. Lásky, ktorá vzbåkla koncom 18. storočia medzi Johanom Struenseeom, nemeckým lekárom pološialeného kráľa Kristiána VII. a jeho manželkou, mladučkou kráľovnou Karolínou Matyldou Hannoverskou. Film predstavuje príťažlivú kombináciu historicko-politického thrilleru, romantiky a tragédie. Je to dráma o mužovi, ktorý predbehol svoju dobu a pokúsil sa uskutočniť ideály francúzskej revolúcie v Dánsku, skôr ako vôbec vznikli.

Jednou z najatraktívnejších snímok sekcie bude aj francúzska komédia Le Skylab, ktorú režírovala Julie Delpy a stvárnila aj jednu z hlavných úloh. Delpy si môžu diváci pamätať aj ako ako Báthoryčku z filmu Grófka/The Countess, ktorý Art Film Fest premietol v roku 2009. Nová snímka je zábavným príbehom, keď sa 10-ročná Albertina stane svedkom bláznivého rodinného víkendu, keď všetci veria, že sa na nich rúti úlomok rakety. Film získal Zvláštnu cenu poroty na festivale v San Sebastiane.

Európske zákutia odkryjú aj smutnú realitu vysokoškoláčok v Paríži, ktoré si na štúdium zarábajú prostitúciou v snímke Ony/ Elles. Film Pevnina/ Terraferma zase zobrazí príbeh rybárskej rodiny na sicílskom ostrove, ktorá sa rozhodne prichýliť ilegálnych emigrantov z Afriky. Snímka získala v Benátkach Cenu za najlepší film a Zvláštnu cenu poroty.

artfilmfest

Zdroj: Forza, a.s.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET