Profil týždňa: Strecha!

Prešovská punková kapela Strecha odohrala svoj prvý koncert v máji 1990. Bolo to asi rok po tom, čo ju založili Pavel Kernaševič (bicie) a Marián Kolozsy (gitara, spev). V zostave Strechy figurujú dodnes, dopåňa ich gitarista a spevák Marián Sarnecký („Maťo“ Kolozsy prešiel na bassgitaru).

Prvá úspešná éra skupiny vyvrcholila v roku 1994 nahraním dema Všetko je zelené, častými koncertmi, vrátane úspešného vystúpenia na Morave. K rozpadu došlo v roku 1996. Odvtedy sa však udialo niekoľko návratov. Od posledného comebacku (2008) hráva Strecha pravidelne.

Skupina nahrala CD Irónia (2009), ktoré je prierezom tvorby Strechy. V roku 2011 oslávila 20. výročie spoločným koncertom so Zónou A a zahrala si aj v Prahe.

Strecha

V roku 2001 sa Strecha objavila na CD Punk Rock Made In Slovakia vol. II. (Universal music) so skladbou Všetko je zelené, o šesť rokov neskôr na kompilácii Slovak Underground Punx Attack Volume III (Hirax Records) s Ľutujte ma. Okrem toho vyšli jej piesne na viacerých sampleroch v zahraničí (napr. Spiked and United!, MTV – Get Off The Air!, Fight Cars Not Bikes!, View Beyond…).

Strecha patrí medzi najznámejšie prešovské punkové kapely. Jej štýl je však pestrejší, presahuje do rockenrollu i alternatívnej scény. „Strecha začala hrať niekedy v deväťdesiatom roku. Ten postoj, keď sme mali trinásť, a dnes, po tridsiatke, je asi iný. Rozdiel je v dobe. Vtedy, keď som si nafarbil vlasy na červeno, tak ľudia v puritánskom Prešove boli šokovaní,“ zaspomínal si na začiatky M. Kolozsy.

V súčasnosti Strecha obmedzila koncertovania a sústreďuje sa na tvorbu nových vecí.

Členovia skupiny:
Pavel Kernaševič – drums
Marián Kolozsy – vocal & bass
Marián Sarnecký – vocal & guitar

Informácie o kapele Strecha a ich tvorbu nájdete na https://www.projects.ori.sk/strecha/, https://bandzone.cz/strecha, https://www.facebook.com/pages/Strecha/86757014987, prípadne sledujte seriál 20 rokov Strechy – každý piatok na https://www.frenky.sk.

Zdroj: Strecha
Publikoval: Redakcia GREGI.NET