Den Architektury na Slovensku zve první říjnový týden na pestrý program.

Festival DEN ARCHITEKTURY zve od 1. do 7. října na pestrý program v 18 městech na Slovensku. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídky jindy nepřístupných staveb, urbanistické procházkypo známých i neznámých místech s poutavým výkladem odborníků, workshopy, přednášky či filmové projekce.Hlavní tematickou linií letošního ročníku je tzv. Svobodná architektura – stavby vzniklé po roce 1989.Program Dne Architektury probíhá také po celé České republice. Více na www.denarchitektury.cz.

V Bratislavě se vydáme na komentovanou procházku s názvem Staronové sídliště – Račko. Hlavní město nabídne i architektonický workshop pro děti o veřejném prostoru. Na ty nejmenší myslí také v Piešťanech, kde pro ně chystají kreativní workshop a dospělí se mohou těšit pro změnu na cyklojízdu po utajených uměleckých dílech. V Banské Bystrici povede procházka městským parkem a jeho okolím a za zmínku stojí také promítání filmu Po sezóně, po kterém bude následovat diskuze na téma Architektura v Banské Bystrici po roce 1989. V rámci akce Hurá dovnitř! se návštěvníkům otevře budova Středoslovenské galerie Pretória a za oponu nechá nahlédnout Divadlo Štúdio tanca, které navíc v podvečer odehraje představení speciálně jen pro návštěvníky festivalu. V Bardějově provedou architekti účastníky po lázeňské čtvrti Bardejovské Kúpele a představí tak specifickou lázeňskou architekturu odklasicistní až po tu novodobou.

V Nitře se blíže dozvíme, jak vznikala Nitranská pěší zóna Štefánikova. Po procházce bude následovat diskuze s jejími autory Tiborem Zelenickým a Denisou Halajovou. Výběr toho nejzajímavějšího, co bylo pro Nitru naplánované a nezrealizované po roce 1989 mohou návštěvníci vidět na výstavě v prostorách Kina Palace. Ideu a koncepty tvorby Maximiliana Scheera při budovaní Nitranských sídlišť představí na procházce Juraj Novák. V rámci Dne Architektury se v Nitře můžete těšit i na diskuzi s tvůrci veřejných prostranství.

Víte, že slovenský pavilon pro EXPO 2020 v Dubaji ponese rukopis košických architektů? O návrhu i o samotném projektu se zájemci dozví více na přednášce v Košicích přímo od jeho autorů. Město Partizánske zaostří na Baťovskou architekturu. Se spolkem Fabrika umenie se podíváme na to, jaký odkaz zde zanechala firma Baťa, která zde roku 1938 založila osadu. Spolek Fabrika umenie se dále v diskuzi zaměří na to, co vyplývá ze statutu národní kulturní památky na konkrétním případu továrníchbudov. Honosnou budovu železniční stanice v Kežmarku, která patří mezi unikáty a tvoří dominantu historického městečka, přiblíží v komentované prohlídce historik umění Maroš Semančík.

Žilina nabídne procházku po meziválečné architektuře s architektem Dušanem Mellnerem. Vycházce bude předcházet přednáška na stejné téma, která objasní proč patřila Žilina v období Československé republiky k nejdynamičtěji se rozvíjejícím městům na Slovensku. Neobvyklou procházku s názvem Vizuální smog zažijí ve městě Čadca, kde architekti zážitkovým a interaktivním přiblíží, jak na nás denně působí architektura ale i vrstva informací a reklamních poutačů. Procházka po málo známých skvostech se sdružením Gotická cesta v Jelšavě a Magnezitovcích povede přes Coburgovský zámeček, funkcionalistický kostel a nikdy nedostavěný železniční viadukt z období Druhé světové války.

Města s programem Dne Architektury na Slovensku:

Banská Bystrica, Bardějov, Bratislava, Čadca, Dúbravica, Hrubý Šúr, Jelšava, Kežmarok, Košice, Kremnica, Nitra, Partizánske, Piešťany, Považská Bystrica, Sliač, Stará Ľubovňa, Zvolen, Žilina

Zdroj: SMART Communication s.r.o.